6 Ιαν 2010

Δεν υπάρχει σημείο G

«Δεν υπάρχει σημείο G»

Έρευνα: μύθος η περιοχή που χαρίζει υπέρτατη ηδονή στις γυναίκες

Εδώ και περίπου 30 χρόνια εξάπτει τη σεξουαλική φαντασία ανδρών (και γυναικών). Βρετανίδες επιστημόνισες-ες, ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μυστηριώδες σημείο G, η περιοχή που λέγεται ότι βρίσκεται στον γυναικείο κόλπο και υποτίθεται ότι χαρίζει υπέρτατη ηδονή, μπορεί να είναι μύθος.

Oι επιστημόνισσες-ες του Κing΄s College στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι το σημείο G υπάρχει στην πραγματικότητα μόνο στη φαντασία των γυναικών, των περιοδικών και των σεξολόγων, ενώ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα από έρευνα που πραγματοποίησαν σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο δείγμα περισσοτέρων από 1.800 γυναικών. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ και δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα η ιδέα του σημείου G είναι υποκειμενική», σημειώνει ο δρ Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας. Κατά την έρευνα, 1.804 γυναίκες από τη Βρετανία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο. Όλες τους ήταν ζεύγη ομοζυγωτικών διδύμων (κάτι που σημαίνει ότι είχαν τα ίδια γονίδια) ή διδύμων που είχαν κοινό το 50% των γονιδίων τους. Αν και 56% υποστήριξαν ότι είχαν εντοπίσει το σημείο G στον κόλπο τους, οι δίδυμες αδελφές τους έδωσαν αρνητική απάντηση. Όπως προέκυψε από την έρευνα, το ποσοστό αυτό που απάντησε θετικά ήταν και το πιο δραστήριο σεξουαλικά.

Αίσθημα ανεπάρκειας

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Αντρέα Μπάρι, δήλωσε ότι σκοπός της ήταν να απαλλάξει πολλές γυναίκες από ένα αίσθημα «ανεπάρκειας» από το οποίο διακατέχονται, επειδή θεωρούν ότι δεν έχουν το σημείο G. «Είναι μάλλον ανεύθυνο να λέμε ότι υπάρχει το σημείο G από τη στιγμή που δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξή του κι επιπλέον ασκεί ψυχολογική πίεση σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες», λέει η Αντρέα Μπάρι. Οι περισσότερες γιατρίνες-οι αμφισβητούν την ύπαρξη του σημείου G. «Νομίζω ότι αυτή η έρευνα αναδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στη λαϊκή επιστήμη και την επιστήμη της βιολογίας και της ανατομίας», σημειώνει ο Τζέντις Γκρουντζίσκας, σύμβουλος γυναικολογίας στο νοσοκομείο Βridge London.

Διχάζεται η επιστημονική κοινότητα

Η ΕΡΕΥΝΑ των Βρετανίδων επιστημονισών-ων φαίνεται πως θα διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Η Μπέβερλι Γουίπλ, η επιστημόνισα που έκανε γνωστό στον κόσμο το σημείο G στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 και σήμερα είναι επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσεϊ, απέρριψε τα συμπεράσματα της έρευνας ως «αδύναμα», επισημαίνοντας ότι οι Βρετανίδες ερευνήτριες-ες αγνόησαν τις εμπειρίες λεσβιών ή αμφισεξουαλικών γυναικών, ενώ πρόσθεσε πως δεν έλαβαν υπόψη τες την επίδραση διάφορων σεξουαλικών τεχνικών. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν την έρευνα είναι ότι οι δίδυμες αδελφές δεν έχουν γενικά τις ίδιες-ους ερωτικές συντρόφισες-ους», σημείωσε η διάσημη Αμερικανίδα σεξολόγος. Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση του σημείου G δεν θα σταματήσει. Η συντακτική ομάδα της επιθεώρησης «Journal of Sexual Μedicine», όπου δημοσιεύθηκε η έρευνα των επιστημονισών-ων του Κing΄s College την περασμένη εβδομάδα, ετοιμάζει έναν «φάκελο» με τα επιχειρήματα και των δυο στρατοπέδων.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 4.1.10 στην εφημερίδα τα Νέα,από την ΤΗΕ ΤΙΜΕS , γραμμένο από την Lois Rogers στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4553740
Ο μύθος του κολπικού οργασμού έχει αμφισβητηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το αν "σιωπούν" οι γιατρίνες λόγω επιστημονικής ανεπάρκειας ή και οικονομικού συμφέροντος (δικαιολογόντας επισκέψεις θεραπείας στην δήθεν γυναικεία ψυχρότητα), είναι άλλο θέμα. Ευαγγελία Βλάμη