11 Ιαν 2010

Mary Daly, μια προεξέχουσα λεσβία θεολόγος δεν ζει πια

Η Mary Daly, μια προεξέχουσα λεσβία θεολόγος, που καταγράφηκε παγκοσμίως στους τίτλους των εφημερίδων μια δεκαετία πριν την συνταξιοδότησή της από το Boston College επειδή απαγόρευσε την είσοδο σε άνδρες σε μερικά από τα μαθήματά της, πέθανε στις 3.1.10 στην Gardner, της Μασαχουσέτης.

Ήταν 81 και έζησε για πολλές χρονιές στο Newton Centre, Μασαχουσέτη.

Η φίλη της Linda Barufaldi, επιβεβαίωσε το θάνατό της, λέγοντας πως η καθηγήτρια Daly είχε προσφάτως ευαίσθητη υγεία.

Σε μια αυτο-περιγραφή της ως «ριζοσπάστρια λεσβία φεμινίστρια,» η καθηγήτρια Daly διατήρησε μια μακροχρόνια, συχνά δύσκολη σχέση με το Boston College, το ίδρυμα Jesuit όπου δίδαξε θεολογία από τη δεκαετία του '60.

Το 1999, η καθηγήτρια Daly άφησε το κολλέγιο μετά την απειλή ενός φοιτητή όταν του αρνήθηκε μια θέση στην τάξη για την "Γυναικεία Δεοντολογία- Ηθική". Είχε περιορίσει από καιρό την εγγραφή των ανδρών στις Γυναικείες Σπουδές, δίνοντας προτεραιότητα μόνο σε γυναίκες, υποστήριζε ότι η παρουσία ανδρών εκεί εμπόδιζε μια ειλικρινή συζήτηση.

H Καθηγήτρια Daly επέτρεψε σε άνδρες εγγραφούν στην εισαγωγή των "Γυναικείων Σπουδών" και προσφέρθηκε να τους διδάξει ιδιωτικά-ξεχωριστά τα θέματα αυτά.

Μεταξύ των πρώτων Αμερικανίδων γυναικών που σπούδασε Ρωμαίο – καθολική θεολογία, η καθηγήτρια Daly προκάλεσε τις ορθόδοξες-ους από την αρχή. Τράβηξε την ευρύτερη προσοχή το 1968 με τη δημοσίευση του βιβλίου της «Η Εκκλησία και το Δεύτερο φύλο» (Harper & Row), στο οποίο υποστήριξε ότι η Καθολική Εκκλησία είχε καταπιέσει συστηματικά τις γυναίκες για αιώνες.

Το επόμενο βιβλίο της, «Πέρα από το Θεό Πατέρα: Προς μια Φιλοσοφία της Απελευθέρωσης των Γυναικών» (beacon, 1973), εξερεύνησε την μισογυνία στις θρησκείες γενικώς.

«Είναι μια κεντρική μορφή στο λεσβιακό, γυναικείο κίνημα του 20ού αιώνα», η Robin Morgan, συγγράφισσα του γυναικείου κινήματος και πρώην συντάκτρια του περιοδικού «Κυρία περιοδικό», είπε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στις 4.1.10.

Η εργασία της καθηγήτριας Daly ήταν αντικείμενο μιας κριτικής ανθολογίας, «Γυναικείες Ερμηνείες της Mary Daly» (Pennsylvania State University, 2000), που εκδόθηκε από Sarah Lucia Hoagland και τη Marilyn Frye.

Η ίδια δήλωσε ότι αν η ιδεολογία της, τοποθετείτε έξω από την ενσωμάτωση της ακαδημαϊκής και Θρησκευτικής ζωής, ήταν ευτυχής για αυτό. Στο παρελθόν ως ασκούμενη Καθολική, έφτασε να θεωρήσει την οργανωμένη θρησκεία ως αδιόρθωτα πατριαρχική, στα τελευταία της χρόνια αυτο-αποκαλείται «μετα-Χριστιανή». Οι ακαδημαϊκές ανησυχίες που είχε αρχικώς, ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος θεολογικές, η ίδια βαθμιαία τις θεώρησε ως πνευματικές υπό την ευρύτερη έννοια της λέξης.

Η Mary Daly γεννήθηκε στην Schenectady της Νέας Υόρκης, στις 16 Οκτωβρίου 1928. Στην εφηβεία της, ο φυσικός κόσμος της φάνηκε να συντονίζεται με αυτήν με έναν ξεχωριστό τρόπο.

«Ιδιαίτερα σημαντική ήταν μια στιγμιαία τρομακτική επικοινωνία με ένα άνθος τριφυλλιού μια καλοκαιρινή ημέρα, όταν ήμουν περίπου 14», έγραψε σε ένα δοκίμιο στην The New Yorker το 1996. «Είπε, με απώτατη απλότητα, «Εγώ είμαι».

Μετά την απόκτηση πτυχίου στα Αγγλικά και τα Λατινικά από το College of Saint Rose στην Albany το 1950, απέκτησε ένα μάστερ στα Αγγλικά από το Catholic University of America και Ph.D. στη θεολογία από το Saint Mary’s College στη Notre Dame, Ind. Αργότερα απέκτησε δύο ακόμη ντοκτορά-doctorates, στη φιλοσοφία και τη θεολογία, από το University of Fribourg στην Ελβετία.

Η καθηγήτρια Daly προσχώρησε στο σώμα καθηγητριών-ων του Boston College το 1966. Το 1969, συνέβη μια ευρέως γνωστή υπόθεση, παραιτήθηκε από την θέση της, μια εξέλιξη στην οποία ως απάντηση ερμηνεύθηκε από πολλές-ους, το βιβλίο της «Η Εκκλησία και το Δεύτερο Φύλο». Μετά από μια υποστηρικτική αίτηση-διαμαρτυρία υπογεγραμένη από περισσότερες από 1.500 φοιτήτριες-ες , επειδή το κολλέγιο δεν επέτρεπε την είσοδο στις γυναίκες στο Τμήμα Φιλελεύθερης Τέχνης έως το 1970 - επανεγκαταστάθηκε στη θέση της.


Το 1999, όταν η καθηγήτρια Daly συνταξιοδοτήθκε από το Boston College, μια εκπρόσωπος για το κολλέγιο είπε ότι είχε συμφωνήσει να αποσυρθεί-συνταξιοδοτηθεί. Η ίδια υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να αποσυρθεί-συνταξιοδοτηθεί.

Η κριτική διαδοχικά εγκωμίασε και καταδίκασε την καθηγήτρια Daly για το ύφος της, ως πυροτεχνικό, δηκτικά πνευματώδες, εκκεντρικό και την ιδιαίτερη τοποθέτηση των σημείων στίξης.

Οι περισσότερες ήταν γοητευμένες-οι από το «Websters» το Πρώτο Νέο Διαγαλαξιακό Wickedary της Αγγλικής Γλώσσας» (Beacon, 1987 με τη Jane Caputi). Ένα λεξικό νέων, μη σεξιστικών αγγλικών, το βιβλίο περιέχει πρωτότυπες δημιουργίες, όπως « ο κύριος-Εκτομή» («μια εγγυημένη λύση Στο Πρόβλημα της Αντισύλληψης»), συν γνωστές λέξεις όπως «crone= γριά μαραμένη » και «hag=μέγαιρα, στρίγκλα», που επανακτώνται ως εμβλήματα υπερηφάνειας.

Αλλά μερικές-οι που άσκησαν κριτική φαίνεται να ένοιωσαν δυσφορία από την πιό πρόσφατη πεζογραφία της καθηγήτριας Daly, η οποία εμφανίστηκε να συνδυάζετε τέλεια και πολύ πιο άνετα από ποτέ, με τη ρητορική της Νέας Εποχής:

«Αν και δεν ήμουν σε «έκσταση» όταν έγραφα το «Γυνα-ικολογία Gyn-Ecology», είχα ιδιαίτερη δημιουργική συνείδηση, η οποία προήλθε, εν μέρει, από το να υπερνικήσω-ξεπεράσω όλους τους φαλλοκρατικούς επιβληθέντες φόβους και να κινηθώ στο Ταξίδι της Γυναικοκεντρικής Δημιουργίας», έγραψε το 1990 στο βιβλίο της «Gyn-Ecology: Η Μετα-δεοντολογία-ηθική του Ριζοσπαστικού λεσβιακού-γυναικείου κινήματος» (Beacon), που δημοσιεύτηκε αρχικώς το 1978.

Η καθηγήτρια Daly δεν έχει καμιά άμεση συγγένισσα-η.

Άλλα βιβλία της «Καθαρή-σφοδρή Επιθυμία: Στοιχειώδης Γυναικεία Φιλοσοφία» (beacon, 1984) και «Outercourse=Εξωτερική-μεσοαστρική πορεία: Το είμαι-εκθαμβωτικό ταξίδι: Περιέχει αναμνήσεις από το ημερολόγιό μου, μιας ριζοσπάστριας λεσβίας φιλοσόφισας (Είναι ένας απολογισμός της Εποχής Μου/των Διαστημικών Ταξιδιών και των Ιδεών μου - Έπειτα, Ξανά, Τώρα, και Πώς)» (HarperSanFrancisco, 1992).

Στη κριτική βιβλίων των New York Times το 1984, η Θρησκευτική-μελετήτρια Demaris Wehr έγραψε για το «Καθαρή -σφοδρή Επιθυμία»: «Η Mary Daly είναι ασυνήθιστη γυναίκα και αυτό το βιβλίο είναι μια ασυνήθιστη εργασία, που απαιτεί ασυνήθιστη πνευματική και διανοητική προσπάθεια από τις αναγνώστριές-ες της. Αξίζει την προσπάθεια».

Η κα Wehr πρόσθεσε, το «ισχυρό μυαλό της, η δημιουργική μεγαλοφυία της και η αλλόκοτη-μυστηριώδης ικανότητά της, να βάζει το δάχτυλό της στα βαθιά συναισθηματικά, ψυχολογικά και πνευματικά προβλήματα μας, αγνοούνται εις βάρος μας».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 6.1.10 και το μεταφράσαμε, από την The New York time γραμμένο από την Margalit Fox, στην http://www.nytimes.com/2010/01/07/education/07daly.html