11 Ιαν 2010

Mary Daly, η εικονοκλάστρια θεολόγος

Η ριζοσπάστρια λεσβία φεμινίστρια Mary Daly, η εικονοκλάστρια θεολόγος που δήλωσε, «Μισώ τη Βίβλο», προτίμησε να αποσυρθεί από το Boston College παρά να επιτραπεί η είσοδος σε άνδρες στα μαθήματα της στη «Γυναικεία Δεοντολογία-ηθική», πέθανε. Ήταν 81.

Η κα. Daly πέθανε στις 3.1.10 από φυσικά αίτια, στη ιδιωτική κλινική Wachusett Manor, στην Gardner, Μασαχουσέτης, είπε η εδώ και χρόνια φίλη της , Nancy Kelly.

Πέθανε ενώ η φίλη της, τής διάβαζε ένα από τα βιβλία της, το «Websters» το Πρώτο Νέο Διαγαλαξιακό Wickedary της αγγλικής γλώσσας», είπε η κα. Kelly στις 6.1.10.

Η ταραχώδης σταδιοδρομία της κα. Daly στο jesuit του Boston College τελείωσε μετά από 30 χρονιές, όταν δεν επέτρεψε την είσοδο στην τάξη της στους άνδρες, πιστεύοντας πως οι φοιτήτριες δεν θα αντάλλασαν ελεύθερα τις ιδέες τες εάν φοιτητές ήταν παρόντες. Οι άνδρες, είπε, «δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν πέρα από ανοησίες-αηδίες». Αλλά η Emily Culpepper, μία φίλη της και καθηγήτρια στο University of Redmond της Καλιφόρνια, είπε ότι η κα. Daly δεν ήταν κατά των ανδρών.

«Ήταν κατά της ανδρικής κυριαρχίας, η οποία είναι διαφορετικό πράγμα».

Η ποιήτρια Robin Morgan αποκάλεσε την κα. Daly ως την «πρώτη φιλοσόφισα με γυναικεία οπτική».

«Eπέκτεινε πραγματικά τα όρια, και αυτό οδήγησε μερικές-ους ανθρώπους στην «τρέλλα», είπε η κα. Morgan «Αλλά αυτό το είδος πνευματικού θάρρους, είναι στην πραγματικότητα, που ωθεί συνήθως το ανθρώπινο είδος μπροστά, ακόμα κι αν νοιώθει ενοχλημένο την εποχή που συμβαίνει η ώθηση αυτή».

Η κα. Daly μεγάλωσε στη Schenectady, της Νέας Υόρκης, μοναχοκόρη ενός πωλητή καταψυκτών παγωτού και τηλεφωνητή.

Η σταδιοδρομία της κα. Daly στο Boston College τελείωσε το 2001, όπου αποσύρθηκε για να καταθέσει αγωγή. Η κα. Daly μήνυσε το Boston College μετά τις προσπάθειες του σχολείου να την αναγκάσει να αποσυρθεί, μετά από την άρνησή της να δεχτεί άνδρες στο μάθημά της για την Γυναικεία Δεοντολογία-ηθική. Είχε συμφωνήσει να διδάξει σε ξεχωριστά τμήματα τους άνδρες που θέλησαν να διδαχτούν τα μαθήματά της.

Η κα. Daly έγραψε για τον πνευματικό στοχασμό της, το 1996 στην εφημερίδα the New Yorker στο άρθρο: «Μεγάλη αμαρτία», στο οποίο υπενθύμισε το χλευασμό που δέχτηκε από έναν φοιτητή, και παπαδοπαίδι, στο σχολείο της ενορίας της επειδή η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει σε άλλες-ους «θεία κοινωνία» εξ’ αιτίας του ότι ήταν γυναίκα.

«Αυτή η απεχθής-αποκρουστική αποκάλυψή του, για το σύστημα σεξουαλικών καστών, που αργότερα θα μάθαινα να την αποκαλώ «πατριαρχία» πύρωσε με έναν τρόπο το μυαλό μου και έξαψε-άναψε μια άσβεστη Οργή», έγραψε.

Η κα. Daly αυτο-περιγράφηκε ως παγανίστρια, οικολόγος και ριζοσπάστρια λεσβία φεμινίστρια σε μια συνέντευξη το 1999 στην Guardian του Λονδίνου. «Μισώ τη Βίβλο», είπε στην εφημερίδα. «Πάντοτε την μισούσα. Δεν σπούδασα θεολογία από θρησκοληψία-ευσέβεια. Την σπούδασα και την μελέτησα επειδή ήθελα να την γνωρίζω-μάθω».

Στο πρώτο βιβλίο της, «Η Εκκλησία και το Δεύτερο Φύλο» το 1968, επέκρινε την εκκλησία ως προϊόν και πηγή σεξισμού μέσω της ανάπτυξης του γυναικείου κινήματος. Πέντε χρονιές αργότερα, έγραψε το «Πέρα από το Θεό πατέρα: Προς μια φιλοσοφία της Απελευθέρωσης των Γυναικών». Ματαξύ άλλων βιβλίων της ήταν το «Καθαρή σφοδρή Επιθυμία: Στοιχειώδης Γυναικεία Φιλοσοφία» το 1984.

Η Gloria Steinem αποκάλεσε την κα.Daly ως «μια λαμπρή συγγράφισσα, λαμπρή θεωρητική», η οποία κατέστησε ικανές τις γυναίκες να κινηθούν πέρα από την καταπίεση της ανδρικής εξουσίας στην θρησκευτική ιεραρχία, για να δουν «πως το θείο υπάρχει μέσα στις ίδιες και σε όλα τα έμβια όντα».

«Ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή της, έτσι πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί αρκετά αργότερα», είπε.

Οι στάχτη της κα. Daly θα θαφτεί στο νεκροταφείο Mt. Auburn, στο Καίμπριτζ, είπε η φίλη της Nancy Kelly. Το πολιτικό μνημόσυνο της προγραμματίζεται στη Βοστώνη την άνοιξη.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 6.1.10 και το μεταφράσαμε, από την N. York Times (παρμένο από την Associated Press) στην http://www.nytimes.com/aponline/2010/01/06/us/AP-US-Obit-Mary-Daly.html?_r=1&scp=3&sq=Mary%20Daly%20&st=cse
Στην πρώτη φωτογραφία η κα. Daly πριν αποσυρθεί από το κολλέγιο και στην δεύτερη με φίλες της. Ευαγγελία Βλάμη