16 Ιαν 2010

O OHE απορρίπτει την αντι-ΛεΠΑΤ νομοθεσία της Ουγκάντα.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών O.H.E κάλεσε την Ουγκάντα να απορρίψει τη νομοθεσία, βάση της οποίας θα εκτελούνται ή/και θα φυλακίζονται οι ΛεΠΑΤ.

Η κα. Navi Pillay, Ύπατη Αρμόστρια του Ο.Η.Ε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε σήμερα ότι η προτεινόμενη νομοθεσία είναι «δρακόντεια» και «απροκαλύπτως διακριτική- οφθαλμοφανώς μεροληπτική».

Η κα. Navi Pillay υπενθύμισε στην Ουγκάντα, τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είπε ότι ο νόμος θα «βλάψει σοβαρά τη φήμη της χώρας σε διεθνές επίπεδο-πεδίο».

Είπε: «Είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθεί νομοθεσία όπως αυτή που προτείνεται, μετά από 60 χρονιές της έγκρισης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - καθώς επίσης και πολλές επακόλουθες διεθνείς νομοθεσίες και πρότυπα-κριτήρια – ξεκαθαρίζουν πως αυτή η μορφή διάκρισης δεν είναι αποδεκτή».

Με βάση τη νομοθεσία θα εκτελούνται οι ΛεΠΑΤ αν καταδικαστούν ότι έχουν έρθει σε ερωτική επαφή με ανήλικες, ανάπηρες και εφ’ όσον μολύνθηκαν με το hiv-aids. Επαναλαμβάνεται ότι οι παραβάτιδες-ες θα υπόκεινται επίσης σε θανατική ποινή.

Ποινές φυλάκισης θα επιβάλλονται σε όσε-ους που γνωρίζουν ΛεΠΑΤ αλλά δεν τις καταγγέλουν.

Η κα. Navi Pillay είπε ότι η νομοθεσία θα ασκήσει «παρά πολύ αρνητική επίδραση στην απόλαυση μιας σειράς εκ των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις ΛεΠΑΤ, καθώς επίσης και σε γονείς, δασκάλες-ους, σε ιδιοκτήτριες σπιτιών, ξενοδοχείων, τις υπερασπίστριες ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις επαγγελματίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όσες εργάζονται για το hiv-aids».

Είπε ότι ενθαρρύνθηκε από τις πρόσφατες εκθέσεις που οι εισηγητές υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Yoweri Museveni, απέσυραν την υποστήριξη τους στη προτεινόμενη νομοθεσία.

Η κα. Navi Pillay είπε η «μόνη υπεύθυνη πορεία δράσης» θα ήταν για την κυβέρνηση, να επέμβει ώστε να αποτρέψει την προτεινόμενη νομθεσία. Πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει επίσης να ακυρώσει την υφιστάμενη νομοθεσία της κατά των ΛεΠΑΤ.

Η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Σουηδία, όλες έχουν αντιταχθεί στην νομοθεσία.

Αν και ο εισηγητής της νομοθεσίας, βουλευτής David Bahati, έχει πει ότι δεν θα υποκύψει στην εξωτερική πίεση, ο πρωθυπουργός Museveni είπε την προηγούμενη εβδομάδα, πως η Uganda πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της, την «εξωτερική της πολιτική».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.1.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/01/15/un-human-rights-chief-calls-on-uganda-to-shelve-anti-gay-bill/