13 Ιαν 2010

Η Viviane Reding υπέρ των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων

Η Viviane Reding, υποψήφια για τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελειώδη-Συνταγματικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα, έδωσε ενθαρρυντικές απαντήσεις.

Σήμερα 12.1.10, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέτασε τη Viviane Reding, η υποψήφια του Λουξεμβούργου για τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, τα Συνταγματικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα. Αυτό είναι την πρώτη φορά που μια τέτοια θέση Επιτρόπου της ΕΕ καθιερώνεται και η ΙLGA-Ευρώπης παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και έκανε μια διερεύνητική συνέντευξη με τη Viviane Reding του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εάν τεθεί σε αυτήν την θέση, η Viviane Reding θα είναι υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο που θα καλύψει μερικές από τις κύριες προτεραιότητες της ΙLGA-Ευρώπης: Συνταγματικά δικαιώματα, αναγνώριση των ΛεΠΑΤ οικογενειών και προστασία από τη βία και τα εγκλήματα μίσους, μεταξύ άλλων.

Η ΙLGA-Ευρώπης έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις από τη Viviane Reding κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που διήρκησαν τρείς ώρες, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για παραγωγική συνεργασία και προώθηση των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων και των ΛεΠΑΤ οικογενειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απάντηση της κα. Viviane Reding σχετικά με τη βία και την εχθρότητα-μίσος κατά των ΛεΠΑΤ ήταν ότι «η λεσβοφοβία δεν έχει θέση στην Ευρώπη».

Είπε ότι είναι σημαντικό οι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των ΛεΠΑΤ οικογενειών, που λαμβάνουν ορισμένα δικαιώματα και προστασία σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, δεν μπορούν να χάσουν αυτά δικαιώματα όταν μετακινηθούν (ταξιδέψουν ή μετεγκατασταθούν) ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Ανέλαβε την υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες παραβίασης-καταπάτησης ενάντια σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που συνεχίζουν να αποτυγχάνουν την σωσή εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για τη ελευθερία μετακίνησης. Προσδιόρισε επίσης εκεί θα υπάρξει περαιτέρω νομοθεσία της ΕΕ, που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες 5 χρονιές, η οποία θα ενισχύει την ελευθερία μετακίνησης εντός της ΕΕ.

Η Viviane Reding έδωσε έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η Συνθήκης της Λισσαβώνας/ η Χάρτα της ΕΕ των Θεμελιωδών-Συνταγματικών Δικαιωμάτων που τέθηκαν σε ισχύ το Δεκέμβριο 2009. Η Χάρτα των Θεμελιωδών-Συνταγματικών Δικαιωμάτων της ΕΕ είναι η πρώτη και η μόνη διεθνής συνθήκη που απαγορεύει ρητά τη διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, και η ίδια θα κινήσει διαδικασία επανεξέτασης της υλοποίησης της Χάρτας των Θεμελιωδών-Συνταγματικών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η Evelyne Paradis, διεύθυντρια της ΙLGA-Ευρώπης είπε:

"Ενθαρρυνόμαστε από τις απαντήσεις της κα. Viviane Reding στο ζήτημα της βίας και της εχθρότητας-μίσους ενάντια στην ΛεΠΑΤ κοινότητα, δεδομένου ότι είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που εργαζόμαστε. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Επίτροπο για την έναρξη των συγκεκριμένων ενεργειών να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να εξαλείψουμε την εχθρικότητα-μίσος και τη βία".

"Ενθαρρυνόμαστε επίσης από τις απαντήσεις της κα. Viviane Reding's σχετικά με την αμοιβαία-κοινή αναγνώριση της οικογενειακής νομοθεσίας στην ΕΕ. Οι ΛεΠΑΤ οικογένειες αναγνωρίζονται σε πολλές χώρες της ΕΕ αλλά ακόμα αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια κατά άσκηση του δικαιώματός τους στη ελευθερία μετακινήσεων στην ΕΕ. Είμαστε ευτυχισμένες όταν ακούμε ότι η εκλεγμένη- Επίτροπος λαμβάνει αυτό το ζήτημα σοβαρά και ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων 5 ετών μπορούμε να αναμένουμε τη σημαντική βελτίωση της αμοιβαίας-κοινής αναγνώρισης των ΛεΠΑΤ οικογενειών στην ΕΕ".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 12.1.10 και το μεταφράσαμε, από την ILGA-EUROPE, στην http://www.facebook.com/home.php?#/notes/ilga-europe/viviane-reding-a-candidate-for-a-post-of-eu-commissioner-for-justice-fundamental/250416356892