2 Μαρ 2010

450.000 υπογραφές κατά της νομοθεσίας της Ουγκάντα

Ακτιβίστριες-ες Ατομικών-Πολιτικών Δικαιωμάτων έδωσαν μια επίσημη αίτηση που περιέχει σχεδόν μισό εκατομμύριο υπογραφές στο κοινοβούλιο της Ουγκάντα σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπολέμηση της αντι-ΛεΠΑΤQ νομοθεσίας της χώρας.

Η ηλεκτρονική επίσημη αίτηση διοργανώθηκε από την ομάδα Avaaz, η οποία διοργανώνει εκστρατεία κατά της νομοθεσίας και ελπίζει να συγκεντρώσει τελικά ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Παραδώθηκε στο κοινοβούλιο της Ουγκάντα στην Kampala στη 1.3.10 το πρωί από μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αγγλικανό ιερέα, Canon Gideon Byamugisha.

Η επίσημη αίτηση συνοδεύεται από επιστολή που ζητά από το Κοινοβούλιο να απορρίψει την επίμαχη νομοθεσία και αντί αυτής να περάσει μια νομοθεσία προστασίας των Queer.

Η εφημερίδα Daily Monitor αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Edward Sekandi υποσχέθηκε στην αντιπροσωπεία ότι θα παραπέμψει την επίσημη αίτηση σε μια επιτροπή για εξέταση.

Αν εγκριθεί, η νομοθεσία θα επιβάλει τη θανατική ποινή σε όσες-ους έχουν ομοερωτικές σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη-ο, με ανάπηρη-ο, ενώ έχουν μολυνθεί με hiv aids.

Η θανατική ποινή θα επιβάλλονται επίσης στις κατ΄επανάληψη παραβάτιδες-ες, ενώ άλλες-οι που έχουν καταδικαστεί για λεσβιακό γκέι σεξ θα πρέπει να φυλακίζονται ισοβίως, αντί της σημερινής ποινής που είναι 14 έτη.

Εκείνες-οι που δεν θα αναφέρουν στην αστυνομία λεσβιακή γκέι δραστηριότητα, όπως είναι οι συγγενείς, οι εκπαιδευτικές-οι, οι ιδιοκτήτριες-ες κατοικιών ή το προσωπικό υγείας, θα αντιμετωπίσουν επίσης ποινές φυλάκισης.

Η νομοθεσία είναι τώρα ενώπιον του Κοινοβουλίου και εν αναμονή της συζήτησης.

Ασκήθηκε πίεση στην Ουγκάντα να απορρίψει την νομοθεσία κατά τους τελευταίους μήνες και ο ΟΗΕ, η Σουηδή υπουργίνα Ανάπτυξης, Gunilla Carlsson και οι ηγέτιδες-ες από όλο το κόσμο, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν παρότρυναν την κυβέρνηση της Ουγκάντα να την αποσύρει.

Όσες θέλετε να υπογράψετε την διαμαρτυρία-επίσημη αίτηση πατήστε : petitions, say-no-to anti-human rights bill in Uganda.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 1.3.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/01/450000-signature-petition-against-anti-gay-bill-delivered-to-ugandas-parliament/