9 Μαρ 2010

Συζητείται η κοινή ηλικία συναίνεσης στο Γιβραλτάρ

Το πεδίο έχει οριστεί για τη μοναδική υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα καθορίσει κατά πόσον το Γιβραλτάρ, παραβιάζει το συνταγματικό δίκαιο με την ποινικοποίηση του γκέι σεξ κάτω από την ηλικία των 18 ετών.

Το θέμα είναι η διαφορά μεταξύ της ηλικίας συναίνεσης για τους, γκέι σε σχέση με εκείνη των λεσβιών και των ετερό ζευγαριών.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, οι άνδρες πρέπει να περιμένουμε μέχρι να γίνουν 18, πριν τους επιτραπεί να έχουν νόμιμα πρωκτικό σεξ. Αντίθετα, το λεσβίακό και ετερό σεξ νομιμοποιείται στα 16.

Επικεφαλής Υπουργός Peter Caruana και ο Γενικός Εισαγγελέας Ricky Rhoda, QC, ζήτησαν από το δικαστήριο να κρίνει αν η διαφορά παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των γκέι.

Η υπόθεση θα είναι η πρώτη που το δικαστήριο ασκεί τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ζητήσει τις απόψεις ενός δικαστηρίου, για τα συνταγματικά θέματα-κατευθύνσεις-σκοπούς.

Το θέμα της εξίσωσης του ορίου ηλικίας συναίνεσης για τις-τους ετερό, λεσβιακά και γκέι ζευγάρια έχει ήδη αποδειχτεί ένα αντιφατικό και συναισθημτικό θέμα εκτός του δικαστηρίου, προτρέποντας σε έντονη συζήτηση την κοινότητα.

Πέρυσι, το Κοινοβούλιο είχε διαιρεθεί σε βουλευτίνες-ες ψήφισαν ελεύθερα τη νομοθεσία που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντάνιελ Feetham για το όριο της ηλικίας συναίνεσης.

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με οκτώ ψήφους υπέρ και τέσσερεις κατά, αλλά παρέμεινε η ανησυχία για το αν η διαφορά ηλικίας ήταν ενδεχομένως αντισυνταγματική. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πίστευε ότι ήταν, αν και άλλες-οι συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής Υπουργού διαφώνησαν.

Αυτή η ανησυχία, ωστόσο, οδήγησε την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ να ζητήσει διευκρινίσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην κατάθεση τους στο δικαστήριο, ο κ. Caruana και ο κ. Rhoda υποστηρίζουν ότι, θα πρέπει το δικαστήριο να διαπιστώσει πως υπάρχει διάκριση στο νόμο, τότε υπάρχει "αντικειμενική και λογική δικαιολογία» για την εγκαθίδρυση-ίδρυση διαφορετικών ηλικιών συναίνεσης.

Τα επιχειρήματα υπέρ της θέσης αυτής παραμένουν άγνωστα σε αυτό το θέμα. Παρά το ενδιαφέρον του κοινού για αυτή την υπόθεση, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα χθες αρνήθηκε να απελευθερώσει το προκαταρκτικό έντυπο υλικό που έχει καταθέσει στο δικαστήριο και στο οποίο περιγράφεται η αιτιολόγηση-συλλογιστική της Κυβερνήσεως.

Η GGR ομάδα ισότητας δικαιωμάτων, η οποία έχει υπογράψει για την υπόθεση ως ενδιαφερόμενο μέρος, είπε ότι δεν ήταν σε θέση να αποδεσμεύσει τα έγγραφα της κυβέρνησης δημοσίως, όπως έκανε και η γραμματεία του δικαστηρίου.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το ίδιο το Δικαστήριο είχε προηγουμένως αναγνωρίσει τη σημασία αυτής της υπόθεσης στην ευρύτερη κοινότητα.

Σε μια διάσκεψη διαχείρισης της υποθέσεως χθες το πρωί, ο Ανώτατος Δικαστής Anthony Dudley διέταξε να τοποθετηθούν αναφορές στον τοπικό τύπο, καλώντας όλες τις ενδιαφερόμενες-ους να συμμετάσχουν στην υπόθεση για να εξασφαλιστεί πως οι απόψεις όλων λαμβάνονται υπόψη.

Το δικαστήριο θέλει να εξασφαλίσει ότι κάποια-ος που αισθάνεται που έχει ουσιαστικά επιχειρήματα να συνεισφέρει μπορεί να το πράξει. Οι αναφορές θα εμφανίζονται στον Τύπο κατά τις προσεχείς ημέρες και η επόμενη διάσκεψη διαχείρισης της υποθέσεως αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.

Οι ενάγουσες-ντες εκπροσωπούνται στην υπόθεση από τον ίδιο τον κ. Rhoda και την δικηγορίνα του Στέματος Gaby Macevilly.

Η GGR εκπροσωπείται από την Danielle Vila και τον John Restano.

Ο κ. Restano ήταν υπέρμαχος της ισότητας των δικαιωμάτων στο παρελθόν. Ασχολήθηκε με μια ξεχωριστή πρόκληση για την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τελικά ότι οι όροι για τη στέγαση παράγουν διακρίσεις εις βάρος των ΛεΠΑΤ οι οποίοι εμμέσως εμποδίζουν την απόκτηση την από κοινού μίσθωση σε κυβέρνητικές-δημόσιες ιδιοκτησίες.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε από την Chronicle.gi, γραμμένο από τον Brian Reyes στην http://www.chronicle.gi/headlines_details.php?id=18465

Το γεγονός ότι ο νόμος δεν αναφέρει ρητά τις λεσβίες δεν σημαίνει ότι εγκρίνει το πρωκτικό σεξ μεταξύ λεσβιών. Ευαγγελία Βλάμη