10 Μαρ 2010

Φοβάται πιθανή αγωγή για τον πολιτικό γάμο η Εκκλησία της Αγγλίας

Οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας υποστήριξαν χθες πως τα μέλη του κλήρου θα μπορούσαν να μηνυθούν-εναχθούν για την άρνηση να διεξαγάγουν Quuer γάμο -Σύμφωνο Συμβίωσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε την τροποποίηση της Νομοθεσίας Ισότητας που επιτρέπει τη διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών, εφόσον το επιθυμούν.

Η ψηφοφορία των Λόρδων δεν σημαίνει αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και μια τροποποίηση πρέπει να γίνει στο νόμο του γάμου- Συμφώνου Συμβίωσης.

Παρά το γεγονός ότι η τροπολογία Λόρδου Waheed Alli καθιστούσε σαφές ότι οι εκκλησίες θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν τις τελετές, ο επίσκοπος της Winchester Michael Scott-Joynt ισχυρίστηκε ότι τα ΛεΠΑΤQ ζευγάρια θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να μηνύσουν τις βικάριες-ους οι οποίες δεν θέλησαν να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τες.

Ο Επίσκοπος της Winchester είπε: «Λυπάμαι πάρα πολύ για την ψηφοφορία. Πιστεύω ότι θα ανοίξει, όχι μόνο για την Εκκλησία της Αγγλίας, αλλά και για κάθε κληρική-ο προσωπικά, κατηγορίες για διάκριση, αν επίσημοποιούν γάμους ... αλλά αρνούνται να δεχτούν-φιλοξενήσουν τις μεταγραφές του πολιτικού γάμου-Συμφώνου Συμβίωσης στις εκκλησίες».

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέψει ο πολιτικός γάμος-Σύμφωνο Συμβίωσης να πραγματοποιείται στα θρησκευτικά κτίρια-εκκλησίες και να περιέχει θρησκευτική γλώσσα-λόγια του Ευαγγελίου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει η τελετή να είναι εντελώς κοσμική, αν και ορισμένες θρησκείες θα ευλογήσουν τα Queer ζευγάρια.

Θρησκείες όπως ο Φιλελεύθερος Ιουδαϊσμός, οι Quakers και οι Unitarians έχουν όλες εκφράσει την επιθυμία τες για τη διεξαγωγή τελετών του πολιτικού γάμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τρίτης, άλλες-οι ισχυρίστηκαν πως η κίνηση θα μπορούσε σύντομα να δείξει τις εκκλησίες να αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν τελετές σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια.

Ο Επίσκοπος της Bradford προειδοποίησε για "απρόβλεπτες συνέπειες" της νομοθεσίας και ότι πιστεύει πως δεν θα παραμείνει προαιρετική.

Ο Λόρδος Waddington είπε: "Ήταν θέμα χρόνου από την στιγμή που προτάθηκε αυτή η τροπολογία, να προβληθεί το επιχείρημα ότι είναι διάκριση να εναπόκειται σε μια εκκλησία να αρνηθεί, να πραγματοποιηθεί η τελετή πολιτικού γάμου όταν η νομοθεσία το επιτρέψει".

Ο Λόρδος Tebbit πρόσθεσε: "Αν το κάνουμε μια ανεκτική-επιτρεπτή επιλογή, αργά ή γρήγορα, η νομική διαδικασία, θα αρχίσει να πιέζει τις εκκλησίες παρά τη θέληση πολλών υπουργών αυτών των εκκλησιών".

Όταν σκόπευε να παρουσιάσει την τροπολογία το Νοέμβριο 2009, ο διευθύνων σύμβουλος της Stonewall, Ben Summerskill είπε στην Pink News: «Είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό είναι θέμα θρησκευτικής ελευθερίας, και αν οι θρησκείες θέλουν να γιορτάσουν τις τελετές γάμου δύο γυναικών ή δύο ανδρών, δεν είναι στο χέρι κάποιας-ου άλλης να τις-τους πει ότι δεν μπορούν να το κάνουν».

"Αυτή τη στιγμή, οι θρησκείες δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν σε τελετές πολιτικού γάμου- συμβίωσης, αν και σε δέκα ή 20 χρόνια, αυτό μπορεί να αλλάξει".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 4.3.10 από την Pink News, γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/04/bishops-say-clergy-will-be-sued-for-refusing-civil-partnerships/