8 Μαρ 2010

Σκυλιά και αγελάδες δεν δικαιούνται συνήγορο

Σκυλιά και αγελάδες δεν δικαιούνται συνήγορο

Ελβετία: «Οχι» σε πρόταση για νομική εκπροσώπηση των κακοποιημένων ζώων

Για τον Αντουάν Γκέτσελ η χθεσινή ημέρα ήταν πικρή. Επτά στις 10 Ελβετές ψηφοφόρους απέρριψαν σε δημοψήφισμα την πρόταση υποχρεωτικής νομικής εκπροσώπησης των κακοποιημένων ζώων. Όπως φαίνεται, ο Γκέτσελ θα παραμείνει καιρό ακόμα ο μοναδικός δικηγόρος στην Ευρώπη που αναλαμβάνει την υπεράσπιση σκυλιών, γάτων, αγελάδων, ενίοτε και νεκρών ψαριών.

Ολα κι όλα: μπορεί η Ελβετία να έχει δεχθεί τελευταία πολλές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις ξένες και δη τις μουσουλμάνες μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η πλειοψηφία των κατοίκων της είπαν «όχι» στην ανέγερση νέων μιναρέδων- αλλά σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ζώων διαθέτει ήδη από το 2008 μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες παγκοσμίως. Το πρόβλημα για τους ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, είναι πως η νομοθεσία, όπως λένε, δεν εφαρμόζεται επαρκώς· παρότι οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων αυξάνονται (5.000 ήταν το 2008, 1.000 περισσότερες από ό,τι το 2007), συχνά οι υποθέσεις δεν φτάνουν στα δικαστήρια διότι δεν τις παίρνουν στα σοβαρά οι τοπικές αρχές. Λαμπρή εξαίρεση το καντόνι της Ζυρίχης, που διαθέτει από το 1991 διορισμένη «συνήγορο των ζώων», μία-έναν δικηγόρο επιφορτισμένη με την υπεράσπιση των ζώων που κακοποιούνται από ανθρώπους. Η ελβετική οργάνωση Προστασία των Ζώων, λοιπόν, συγκέντρωσε τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται στη χώρα για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος και κάλεσε χθες όλες τις Ελβετες-ους να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με την επέκταση του συστήματος της Ζυρίχης και στα υπόλοιπα 26 καντόνια, τη δημιουργία δηλαδή ενός πανεθνικού δικτύου «συνηγόρων των ζώων», αμειβόμενων από το κράτος.

«Λεφτά για πέταμα»
Το 70,5% είπε όχι. Αυτό άλλωστε τις είχε ζητήσει να κάνουν και η συντηρητική κυβέρνηση, με το επιχείρημα πως η νομοθεσία είναι ήδη επαρκής και δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα- αν και τα στοιχεία δείχνουν πως ο Αντουάν Γκέτσελ, ο «συνήγορος των ζώων» στη Ζυρίχη εδώ και τρία χρόνια, κοστίζει στην Ελβετή φορολογούμενη μόλις 8 ελβετικά σεντ (περίπου 5 λεπτά του ευρώ) ετησίως. «Η Ελβετία βρίσκεται ήδη πολύ πιο μπροστά από άλλες χώρες όσον αφορά τα δικαιώματα των ζώων», λέει ο Γκέτσελ, ο οποίος πέραν της δικηγορίας έχει σπουδάσει και κτηνιατρική. «Ακόμα όμως, δεν είμαι υπερήφανος για αυτήν», προσθέτει. Ο Γκέτσελ εκπροσωπεί κάθε χρόνο στα δικαστήρια 150-200 κακοποιημένα ζώα, κυρίως σκυλιά, αγελάδες, γάτες και χοίρους- με αυτήν τη σειρά. Θεωρεί πως η ουσία της δικαιοσύνης είναι να δίνεις φωνή σε αυτήν που δεν έχει, πως «όταν διασφαλίζουμε την αξιοπρέπεια των ζώων διασφαλίζουμε και τη δική μας αξιοπρέπεια», πως προστασία δεν δικαιούνται μόνο τα «χαριτωμένα» ζώα, αλλά όλα τα ζώα.

Γι΄ αυτό και δεν ντρέπεται καθόλου που εκπροσώπησε πρόσφατα στο δικαστήριο έναν νεκρό (και ήδη φαγωμένο) λούτσο βάρους (προτού πεθάνει και φαγωθεί) οκτώ κιλών. Κι ας απαλλάχθηκε ο κατηγορούμενος (ο ψαράς που έπιασε τον λούτσο δίνοντας δεκάλεπτη μάχη με το ψάρι αφού αυτό πιάστηκε στο αγκίστρι) της κατηγορίας ότι υπέβαλε το ψάρι σε υπερβολική ταλαιπωρία.

Τα δικαιώματα των ζώων στην Ελβετία

Ο νόμος που έλαβε το 2008 η Ελβετία για τα δικαιώματα των ζώων έχει 150 σελίδες και καθορίζει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις ιδιοκτήτριες-ες τες δεκάδες είδη ζώων, από τα κατοικίδια μέχρι τα ζώα κτηνοτροφίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπει πως:

ΟΙ ΧΟΙΡΟΙ, οι παπαγάλοι, τα καναρίνια, τα χρυσόψαρα, τα ινδικά χοιρίδια και γενικώς όλα τα «κοινωνικά ζώα» πρέπει, αν δεν συγκατοικούν με άλλα όμοιά τους, τουλάχιστον να έχουν τακτική επαφή με όμοιά τους.

ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ δικαιούνται τακτική άσκηση εκτός στάβλου, άλογα και αιγοπρόβατα δεν πρέπει να δένονται με σκοινί, χοίροι και αγελάδες δεν πρέπει να κρατούνται σε χώρους με σκληρό πάτωμα.

ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΗ ιδιοκτήτρια-ης σκυλιών παρακολουθεί υποχρεωτικά τετράωρο θεωρητικό μάθημα προτού αγοράσει σκυλί, κατόπιν παρακολουθεί επιπλέον τέσσερις ώρες μάθημα σε σχολή εκπαίδευσης σκυλιών. Οφείλει να ταΐζει την τετράποδη συντρόφισά της ειδική για σκυλιά τροφή και να την πηγαίνει βόλτα καθημερινά, η διάρκεια της βόλτας δεν διευκρινίζεται.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 8.3.10 στην εφημερίδα τα Νέα, γραμμένο από την Κίττυ Ξενάκη στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4563950&ct=2