12 Μαρ 2010

Η Αυστραλία ουδετεροποιεί τα φύλα

Η Αυστραλία ουδετεροποιεί τα φύλα

H Αυστραλία μπορεί γράψει ιστορία στο θέμα του φύλου αυτή την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση New South Wales διεκδικεί να είναι η πρώτη στον κόσμο που θα αναγνωρίσει το φύλο ενός προσώπου επίσημα ως "μη προσδιορισμένο".

Αυτό το ορόσημο στην εξέλιξη της queer φύλου ήρθε με την έκδοση του «Πιστοποιητικό Αναγνώρισης μη Προσδιορισμένου φύλου στη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως , για την Norrie (γνωστή επίσης ως norrie mAy-Welby), κατοίκου του Σίδνεϊ.

Η Zie (μια αντωνυμία που προσδιορίζει το φύλο) είναι πλέον νομικά αναγνωρισμένη από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, ως ούτε γυναίκα ούτε άνδρας, αναφέρει η εφημερίδα Scavenger –Οδοκαθαρίστρια-ης.

Είναι το τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού για τη 48χρονη Norrie, η οποία γεννήθηκε στη Σκωτία και καταχωρήθηκε ως άνδρας κατά τη γέννηση της.

Όταν η zie ήταν 23, άρχισε τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου της μέσω ορμονικής αγωγής και χειρουργικής επέμβασης. Για τη Zie εκδόθηκε αργότερα ένα πιστοποιητικό αναγνώρισης του φύλου της ως γυναίκα στην Αυστραλία.

Ωστόσο, η Norrie δεν αισθάνεται άνετα ζώντας αποκλειστικά και μόνο ως γυναίκα.

Η φιλοσοφία της Hir, η οποία αναπτύχθηκε μέσα από τέχνης της και μέσα από την εργασία της για το «Βιολογικό Φύλο και Εκπαίδευση κοινωνικού Φύλου», μια ομάδα πιεσης που οργανώνει εκστρατείες για τα δικαιώματα όλων των φύλων και των ανθρώπων διαφορετικού φύλου, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ανατολική έννοια της μονα-δικότητας- one-ness: όπως yin και yang, είναι μόνο δύο μισά ενός μεγαλύτερου συνόλου.

Στην ιστοσελίδα της hir, η zie γράφει: "Οι θεωρητικές-οι, οι οποίες-οι πληροφορούν τις-τους τρανς και intersexual πως η ιατρική παρέμβαση συνεπάγεται ότι η καθεμία-νας έχει μία πραγματική ταυτότητα φύλου στο πυρήνα της ύπαρξής της-του, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι σύμφωνο με την ανατομία της-του. Ακόμα και τα βιολογικώς ερμαφρόδιτα παιδιά υποτίθεται ότι πρέπει να ανήκουν «πραγματικά» σε ένα φύλο, με τη χειρουργική απορρίπτεται το «λάθος» φύλο.

"Όπως αναμενόταν, πολλά intersexual παιδιά έχουν ψυχικά τραύματα από την εξαφάνιση της σεξουαλικής δυαδικότητας τους. Πολλές-οι τρανς ως ενήλικες επιδιώκουν να αποκατάστήσουν το απορριφθέν φύλου τες-τους, αλλά σε βάρος του υπάρχοντος φύλου. Αυτό είναι μόνο ένα τραγικό αποτέλεσμα της πίστης της κοινωνίας μας σε αποκλειστικώς δυο αλληλοαναιρούμενα φύλα.

"Δεν θεωρούν όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες πως τα φύλα αλληλοαναιρούνται. Οι transgender στην Ινδία θεωρούνται ως «μισό-μισό», στις Φιλιππίνες, ως «γυναίκα-άνδρας», και στους αυτόχθονες πολιτισμούς των ΗΠΑ ως «δύο πνεύματα». Οι άνθρωποι θεωρούνται από την κοινωνία μας ως να έχουν ένα κοινωνικό φύλο αντίθετο με το βιολογικό φύλο που γεννήθηκαν σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες που θεωρούνται πως απλώς έχουν δύο φύλα. Αμφι-κοινωνικό-φύλο. Υπό το πρίσμα αυτό, η μόνιμη απομάκρυνση των χαρακτηριστικών του ενός φύλου για να επιτραπεί η έκφραση του άλλου φαίνεται απολύτως άχρηστο".

Η Zie συνεχίζει: «Αναρωτιέμαι αν εμείς στο δυτικό πολιτισμό, θα είχαμε περισσότερες επιλογές στην ευτυχία, αν μας δινόταν η άδεια όχι απλώς να είμαστε το ένα ή το άλλο φύλο, αλλά να είμαστε και τα δύο φύλα, εάν αυτό ήταν η φύση μας».

Η Norrie σταμάτησε την δια βίου ορμονοθεραπεία και αποδέχτηκε μια ουδέτερη ταυτότητα -ούτε γυναίκα ούτε άνδρας - αντιστεκόμενη σε κάθε περαιτέρω γυναιεκία ή ανδρική κανονικότητα-κανοκικοποίηση.

Τον Ιανουάριο του 2010 οι γιατρίνες-οι δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν την hir είτε ως γυναίκα είτε ως άνδρα καθώς κα την zie γιατί δεν έχουν γονάδες, το ορμονικό σύστημα δεν ήταν τυπικώς γυναικείο ή ανδρικό, και η ψυχολογική ταυτότητα της Norrie ήταν ουδέτερη.

Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Η ειρωνεία αυτής της απόφασης ορόσημο δεν θα πάει χαμένη για άλλες-ους Αυστραλές-ους trans, αποκαλύφθηκε πως μόλις πριν από τρία χρόνια ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Alexander Downer, κρυφά και χωρίς διαβούλευση ανέτρεψε μια πολιτική, σύμφωνα με την οποία οι trans θα μπορούσαν να αποκτήσουν ένα διαβατήριο που να αναγράφει το «προτεινόμενο φύλο» τες-τους.


Το άρθρο το βρήακμε στις 11.3.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/11/australia-is-first-to-recognise-non-specified-gender/