8 Μαρ 2010

Ανατρεπτικές και στον έρωτα

Ανατρεπτικές και στον έρωτα

Ερευνα δείχνει ότι οι Ελληνίδες έχουν καταρρίψει πολλά ταμπού στο σεξ

«Οι γυναίκες έχουν επωμιστεί πολλαπλούς ρόλους. Για να αντεπεξέλθουν και να αποδώσουν σε όσα τις ζητάνε τόσο από το οικογενειακό όσο και από το επαγγελματικό- κοινωνικό περιβάλλον υποχρεωτικά δανείζονται χαρακτηριστικά που τα θεωρούσαμε ανδρικά».

O ηθοποιός Πάνος Βλάχος διαπιστώνει ότι οι γυναίκες έχουν πλέον ίδια σεξουαλική συμπεριφορά με τους άνδρες, συμπέρασμα που προκύπτει και από τις απαντήσεις που έδωσαν 1.800 Ελληνίδες, ηλικίας 35- 45 ετών, σε πανελλήνια έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας της Γυναίκας. Σύμφωνα με την έρευνα, η σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών σχεδόν ταυτίζεται με εκείνη των ανδρών: θεωρούν την ερωτική τες ζωή κυρίαρχο θέμα και δεν έχουν προκαταλήψεις. Επίσης, η ερωτική τες ζωή αποτελεί σημαντικό δείκτη της ποιότητας ζωής αλλά και της υγείας τες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γυναίκες δεν είναι τόσο εγκεφαλικές όσο δείχνουν ή πιστεύουν οι άνδρες, αλλά έλκονται εξίσου με εκείνους από το σώμα και γενικά την εξωτερική εμφάνιση. Μάλιστα οι περισσότερες διεγείρονται με τους καλοσχηματισμένους γλουτούς, τη δυνατή πλάτη, τα πόδια και το στέρνο.

«Όσο πιο μορφωμένη είναι η γυναίκα τόσο λιγότερες είναι και οι αναστολές που έχει, γι΄ αυτό καταφέρνει να αφομοιώνει την ανδρική σεξουαλική συμπεριφορά. Και αυτό είναι το δίκαιο, γιατί έτσι τελικά αγγίζει την πραγματική και καθολική ισότητα, η οποία ήταν ένα κομμάτι του παζλ που της έλειπε», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος της μελέτης δρ Κωστας Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ).

«Η διεκδίκηση των επιθυμιών μας με τολμηρό τρόπο μπορεί να δηλώνει την ανεξαρτητοποίησή μας και την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε δυσκολία χωρίς τη στήριξη του “ισχυρού” φύλου, ταυτόχρονα όμως έχουμε και την αλλοίωση της φύσης μας. Είναι ωραίο που σήμερα έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δύο “άντρες” σε μια σχέση είναι πολλοί», παρατηρεί η ηθοποιός Μαριάννα Πολυχρονίδη και προσθέτει: «Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανεξαρτησία και τον ρόλο που μας έδωσε η φύση κι έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε πιο ουσιαστικές και ποιοτικές τις σχέσεις μας». *Α

Οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα, πάντως, κατέρριψαν πολλούς μύθους. «Η σύγχρονη γυναίκα έχει ξεπεράσει τα περισσότερα ταμπού, που σημαίνει πως μπορεί να κάνει σεξ με νεώτερους, να είναι άπιστη προς τον σύζυγο- σύντροφό της και μπορεί να ασκεί εξουσία από τη θέση της, πράγμα που είναι αφροδισιακό και για τους άνδρες», υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Σήμερα υπάρχει η γυναίκα ανεξάρτητη, αυτόνομη και κυρίαρχη του παιχνιδιού. Η κύρια αιτία είναι η οικονομική ανεξαρτησία την οποία πλέον διεκδικεί και έχει ανάγκη, διότι έτσι έρχεται και η ισότητα. Πάντα παρήγαγε όσο ο άνδρας, απλώς τώρα διεκδικεί και την ανταμοιβή της» λέει η Ελεάνα Ελευθερίου, ειδική ψυχικής υγείας στην ΕΜΑΣ.

Ενα ακόμη σημαντικό σημείο της έρευνας είναι ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά και έπειτα από αυτήν έχουν συχνότερους και καλύτερους οργασμούς, όπως και καλύτερη διέγερση. Η προκατάληψη πως οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ξεχνούν το σεξ είναι κοινωνική προκατάληψη και απέχει από την πραγματικότητα.

«Ανάγκη για ουσιαστική ισότητα»

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων και της βελτίωσης της θέσης της γυναίκας στην οικογενειακή, οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή επισημαίνουν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απ. Κατσιφάρας και η γενική γραμματέας Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών. «Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνικοοικονομική ζωή της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, αλλά και στη χώρα μας, βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο οι μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων δεν θα πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό» τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Κατσιφάρας αναγγέλλοντας τον σχεδιασμό- σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας- ενός εθνικού προγράμματος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών με κατεύθυνση την υποστήριξη της θέσης των γυναικών στον δημόσιο και κοινωνικό τομέα.

Το ΠΑΣΟΚ
«Η φετινή επέτειος της 8ης Μάρτη βρίσκει τη χώρα αλλά και τη διεθνή κοινότητα σε κρίσιμη συγκυρία. Οι γυναίκες, ο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας, παραμένουν σοβαρά εκτεθειμένες και επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο, και εκτός από τα ήδη οξυμμένα προβλήματα στην οικογένεια, στην κοινωνία αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη σημερινή ημέρα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 8.3.10 στην εφημερίδα τα Νέα, γραμμένο από την Ζωή Λιάκα και τον Γιάννη Δεβετζόγλου στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4563911&ct=1

*Α Φύση; η σεξουαλικότητα δεν είναι φύση, είναι ένστιτκο και για τη κάθεμια είναι εξατομικευμένο. Οι ρόλοι είναι αποτέλεσμα πολιτισμού και πολιτικών συνθηκών.
Η φωτογραφία είναι πίνακας με τίτλο: L' Origine du monde του Gustave Courbet Ευαγγελία Βλάμη