30 Μαρ 2010

Διαμαρτυρία για λεσβιακό φιλί στο Βερολίνο

Λεσβιακό φιλί στη Ημέρα Μνήμης για τις ΛεΠΑΤ που χάθηκαν στο Ολοκαυτώμα σχεδιάστηκε για την Διαμαρτυρία

Η Ημέρα Μνήμης για τις ΛεΠΑΤ του Ολοκαυτώματος σχεδιάζει την εμφάνιση ενός βίντεο με λεσβιακό φιλί, επέσυρε διαμαρτυρίες, όχι από αντι-ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες, αλλά από ιστορικές-ους.

Ένα σχέδιο να ανταλλαχθεί η εικόνα ενός γκέι φιλιού με ένα λεσβιακό φιλί στην Ημέρα Μνήμης των ΛεΠΑΤ του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο επέφερε διαμαρτυρίες από ορισμένες-ους μελετήτριες-ες.

Το μνημείο χτίστηκε το Μάιο του 2008, για τις-τους κατ' εκτίμηση 5.000 έως 15.000 ΛεΠΑΤ διωκόμενες-ους από το Ναζισμό, είναι μια γκρίζα πλάκα σκυροδέματος που σχεδιάστηκε από τον Ingar Dragset και τον Michael Elmgree και διαθέτει ένα παράθυρο μέσω του οποίου μπορούμε να δουμε ένα μικρής διάρκειας βίντεο, ενός αιώνιου γκέι φιλιού.

Τα αρχικά σχέδια περιελάμβαναν αλλαγή του φιλιού του αγκαλιασμένου ζευγαριού στο βίντεο κάθε δύο χρονιές, αλλά ο Alexander Zinn και άλλοι ειδικοί του Ολοκαυτώματος έχουν διαμαρτυρηθεί μέσω επιστολής στο Γερμανό Υπουργό Πολιτισμού Michael Neumann και στο γκέι δήμαρχο του Βερολίνου Klaus Wowereit, υποστηρίζοντας πως το προτεινόμενο βίντεο με το λεσβιακό φιλί θα στρεβλώσει την ιστορία. Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν ότι οι λεσβίες δεν έγιναν στόχος διώξεων στο Ολοκαύτωμα.

Ο υπουργός Neumann υπερασπίζεται το προγραμματισμένο βίντεο, που θα πρωτοκυκλοφορήσει τον Μάϊο 2010, λέγοντας σε μια δήλωση, «Η δυνατότητα μιας λεσβιακής ταινίας στο μνημείο δεν προορίζεται για να θέσει στο ίδιο επίπεδο τις διώξεις των ΛεΠΑΤ την περίοδο του ναζιστικού καθεστώτος. Η έρευνα δείχνει ότι η δίωξη των λεσβιών από το ναζιστικό καθεστώς δεν ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των γκέι. Αυτό αποσαφηνίζεται σε μια αναμνηστική πλάκα στο μνημείο».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.3.10 και τομεταφράσαμε, από το περιοδικό Advocate στηνhttp://www.advocate.com/News/Daily_News/2010/03/25/Lesbian_Kiss_at_Berlin_Gay_Holocaust_Memorial_Draws_Protest/

Η LSVD, Γερμανική ΜΚΟ λεσβιών και γκέι έχει εκδόσει βιβλίο αφιερωμένο στις διώξεις που δέχτηκαν μεταξύ άλλων και οι λεσβίες. Οι λεσβίες επειδή δεν ήταν τόσο άμεσα αναγνωρίσιμες ως λεσβίες δυσκόλεψαν τους διώκτες τες στο να τις συλλάβουν. Όσες όμως πιάστηκαν βασανίστηκαν και σε πολλές έγιναν πειράματα ευγονικής. Πολλές λεσβίες και γκέι με την άνοδο του ναζισμού τέλεσαν γάμους μεταξύ τους για να γλυτώσουν το κυνήγι. Σημειώνουμε τέλος πως οι πιο σκληροί διώκτες των λεσβιών και γκέι ήταν οι ίδιοι οι γκέι που άνηκαν στο ναζιστικό κόμμα. Ο Χίτλερ προπαγάνδισε πως η γερμανική Βουλή κάηκε από ΛεΠΑΤ, ήταν ένας ακόμη τρόπος να εξαγριώσει τη γερμανική κοινωνία εναντίον των ΛεΠΑΤ. Ευαγγελία Βλάμη.