15 Μαρ 2010

Δήλωση ΟΗΕ για τις γυναίκες στην Τουρκία

Σχεδόν το ήμισυ των γυναικών της Τουρκίας είναι θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας από τους συζύγους τους, είπε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία τη Δευτέρα 8.3.2010.

Ο ΟΗΕ δημοσίευσε μια δήλωση με την ευκαιρία της 8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας και είπε ότι 42% των γυναικών στην Τουρκία αντιμετωπίζουν σωματική και σεξουαλική βία από τους συζύγους τους.

"Υπάρχουν μόνο 52 κέντρα περίθαλψης των γυναικών παρά το οτι 35 εκατομμύρια του πληθυσμού στη χώρα είναι γυναίκες ", ανέφερε η δήλωση.

Η δήλωση ανέφερε πως οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία λόγω των αρνητικών προκαταλήψεων που απορρέουν από κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες της Τουρκίας έχουν χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες και να απασχολούνται σε θέσεις εργασίας χαμηλής ποιότητας χωρίς καμία ασφαλιστική παροχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό ήταν μόνο το 26 %, αλλά το ποσοστό συμμετοχής των ανδρών στο εργατικό δυναμικό ήταν 70,5 % το 2009. Το ποσοστό των γυναικών ήταν πολύ χαμηλότερο από το συνολικό ποσοστό του 52,6%.

Περίπου το 70 % των γυναικών που ζουν σε αγροτικές περιοχές εργάζονται ως «δωρεάν εργάτριες" σε οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ το 59 % των εργαζομένων γυναικών δεν έχουν καμία κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009.

Ο ΟΗΕ είπε ότι ο αριθμός των βουλευτίνων διπλασιάστηκε το 2007, φθάνοντας το 9,1 %. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, ήταν πολύ μικρότερος σε τοπικές διοικήσεις-αυτοδιοίκηση.

Μόνο το 0,9 % των Τούρκων δημάρχων είναι γυναίκες (27 δημαρχίνες από 2.948 δημάρχους), ενώ 3,2 % των επαρχιακών-αυτοδίοικησης συνελεύσεων αποτελούνται από γυναίκες (110 γυναίκες από τα 3.379 μέλη). Οι γυναίκες, εν τω μεταξύ, αποτελούν μόνο 4,2 % των δημοτικών συνελεύσεων (1.340 γυναίκες από τα 31.790 μέλη).

Η Τουρκία κατατάσσεται 101η μεταξύ των 109 χωρών σύμφωνα με το μέτρο χειραφέτησης των φύλων- Gender Empowerment Measure MGE. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι μόλις μπροστά την Τόνγκα, το Ιράν, το Μαρόκο, την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και την Υεμένη.

Ο ΟΗΕ ανέφερε επίσης πως ο αναλφαβητισμός μεταξύ των γυναικών στην Τουρκία είναι πάνω από 9 %, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό εμπόδιο προ της εκπαίδευσης των γυναικών είναι η έλλειψη των αιθουσών διδασκαλίας.

Στη δήλωση του ο ΟΗΕ είπε, πως οι γυναίκες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, η βία κατά των γυναικών και η σεξουαλική βία πρέπει να προλαμβάνονται, καθώς βασίζονται στα αρνητικά στερεότυπα τα οποία θα πρέπει να εξαλειφθούν για να διασφαλισθεί η ισότητα των φύλων.

Η ανακοίνωση ανέφερε τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν και υποστήριξαν τα βήματα που σημειώνονται στην Τουρκία για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 8.3.10 και τομεταφράσαμε από την Anatolia News Agency, στην http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=42-percent-of-women-in-turkey-face-violence-says-un-2010-03-08