30 Μαρ 2010

Νέα νομοθεσία για ΛεΠΑΤ και την Αναπηρία στη Σκωτία

Τα ΛεΠΑΤ και των αναπήρων τα δικαιώματα προστατεύονται από νέα νομοθεσία στην Σκωτία

Στις 24 Μαρτίου 2010, περί εγκλημάτων (Επιβάρυνση από Προκατάληψη) (Scotland) Νομοθεσία 2009 τέθηκε σε ισχύ. Η νομοθεσία, που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, στις 3 Ιουνίου 2009, δημιουργεί νέες νομικές πράξεις για την προστασία των θυμάτων που γίνονται στόχος λόγω της αναπηρίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της κοινωνικής ταυτότητας transgender.

Τα άρθρα 1 και 2 της νομοθεσίας προβλέπει ότι, όταν ένα έγκλημα, οφείλεται σε κακότητα και κακή πρόθεση προς ένα θύμα, λόγω της πραγματικής ή την υποτιθεμένης αναπηρίας της-του, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της κοινωνικής ταυτότητας transgender, τότε αυτό αποτελεί αδίκημα, που "επιβαρύνεται με προκατάληψη". Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν ένα αδίκημα έχει βρεθεί ότι "επιβαρύνεται από προκατάληψη", το δικαστήριο πρέπει:

«(Α) να αναφέρει την βεβαιότητα-γνώμη ότι η παράβαση αυτή επιβαρύνεται από προκατάληψη σχετικά με την αναπηρία, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την κοινωνική ταυτότητα transgender,

(Β) να καταγράφει την βεβαιότητα-γνώμη κατά τρόπο που να δείχνει ότι το αδίκημα είναι τόσο επιβαρυντικό,
(Γ) να λαμβάνει υπόψη την επιβάρυνση κατά τον καθορισμό της κατάλληλης ποινής,
και
(Δ) να δηλώνει -
(I) όταν η ποινή για το αδίκημα είναι διαφορετική από εκείνη που το δικαστήριο θα είχε επιβάλλει αν το αδίκημα δεν ήταν τόσο επιβαρυντικό, την έκταση της και τους λόγους αυτής της διαφοράς, ή
(Ii) σε αντίθετη περίπτωση, τις αιτίες για τις οποίες δεν υπάρχει τέτοια διαφορά".

Η νομοθεσία αυτή στηρίζεται στην προϋπάρχουσα προστασία από το έγκλημα μίσους σε σχέση με τη φυλή και τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις που παρέχονται από την Νομοθεσία Εγκληματικότητα και Διαταραχή του 1998 και της Νομοθεσίας της Ποινικής Δικαιοσύνης (Scotland) του 2003. Τη διεύρυνση της προστασίας των εγκλημάτων μίσους στη νέα νομοθεσία φέρνει τη Σκωτία, σε συμφωνία με τη υπόλοιπη Αγγλία, η οποία ήδη προστατεύει από εγκλήματα υποκινούνται από προκατάληψη που βασίζεται στην αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την κοινωνική ταυτότητα transgender.

Μιλώντας για την πρόσφατη εξέλιξη, η διευθύντρια της ERT Dimitrina Petrova, δήλωσε:

"Η 7η Αρχή της Διακήρυξης Αρχών για την Ισότητα αναφέρει ότι «Κάθε πράξη βίας ή υποκίνηση βίας που έχει ως κίνητρο, εν όλω ή εν μέρει ιδιότητα-χαρακτηριστικό του θύματος ή κατάσταση που συνδέεται με μια απαγορευμένη συνταγματική βάση, αποτελεί μια σοβαρή άρνηση του δικαιώματος στην ισότητα.Τα κίνητρα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιβαρυντική περίσταση κατά τη διάπραξη αδικημάτων βίας και υποκίνηση σε βία, και τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων, την πρόληψη και την αποτροπή τέτοιων πράξεων».

"Τα εγκλήματα μίσους αποτελούν μια από τις πιο καταστροφικές εκδηλώσεις της διάκρισης και μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα θύματά".

"Η διεύρυνση της προστασίας από τα εγκλήματα μίσους και τη γεφύρωση του νομοθετικού κενού που υπάρχει είναι ένα θετικό βήμα για την ισότητα στη Σκωτία. Ωστόσο, η περαιτέρω ενίσχυση της νομοθεσίας είναι απαραίτητη στο σύνολο της Αγγλίας ώστε να διασφαλιστεί ότι επιβαρύνονται τα αδικήματα που υποκινούνται από άλλες μορφές προκατάληψης, όπως η ηλικία και το φύλο δεν παραμένουν ατιμώρητα».

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της νομοθεσίας περί εγκλημάτων (Επιβάρυνση από Προκατάληψη) Νομοθεσία 2009 πατήστε: (Scotland).


Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.3.10 και το μεταφράσαμε, στην www.equalrightstrust.org