17 Μαρ 2010

Διεκδίκηση της ΛεΠΑΤ παιδοθεσίας στην Τσεχία

Μια Queer ένωση έχει ζητήσει από το νομοθετικό σώμα της Τσεχίας να επαναπροσδιορίσει ώστε να επιτραπεί ατομικώς σε συντρόφισες-ους ΛεΠΑΤ ζευγαριών να παιδοθετούν. Η αξίωση αυτή υποστηρίζεται από νομική ανάλυση και ένα αίτημα με 2.000 υπογραφές.

Η Brno που είναι από τμήμα της ΛεΠΑΤ ομάδας STUD έχει στείλει το αίτημά προσφυγής στον Υπουργό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Μειονότητες Michael Kocáb, στο Γραφείο της Κυβέρνησης και στο Κοινοβουλίο.

Το επίκεντρο της αξίωσης είναι στη νομοθεσία του 2006 για το ΛεΠΑΤ γάμο, ή του λεγόμενου Συμφώνου Συμβίωσης. Ενώ μετά από σκληρή μάχη δώθηκε η πολιτική και νομική αναγνώριση από το κράτος, για πρώτη φορά στα Queer ζευγάρια επίσης, κατά παράδοξο τρόπο, αποτέλεσε ένα βήμα προς τα πίσω, αφού συμπεριέλαβε την απαγόρευση της παιδοθεσίας από ΛεΠΑΤ ζευγάρια.

Αυτή είναι μια κατάσταση την οποία η ΛεΠΑΤ lobby Czech πλέον θέλει επειγόντως να διορθωθεί. Ο Martin Strachoň, μέλος της STUD, εξηγεί γιατί.


"Τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια που έχουν πολιτικό γάμο -Σύμφωνο Συμβίωσης είναι η μόνη ομάδα στην Δημοκρατία της Τσεχίας που δεν μπορούν να παιδοθετήσουν. Σε σχέση με το τι ορίζει το Σύνταγμα, η απαγόρευση αυτή είναι αντισυνταγματική ".

Ο Strachoň λέει ότι το ζήτημα είναι περισσότερο θέμα αρχής παρά πιεστικής αξίωσης η έγκριση παιδοθεσίας από ΛεΠΑΤ ζευγάρια. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα ΛεΠΑΤ ζευγάρια θέλουν να επωφεληθούν από την αλλαγή της νομοθεσίας.

«Στην Δημοκρατία Τσεχίας, υπάρχουν περίπου 1.000 ΛεΠΑΤ ζευγάρια με πολτικό γάμο-Σύμφωνο Συμβίωσης. Έτσι, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα για μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Αλλά η πλειονότητα-ποσότητα δεν μετρά σε ένα ζήτημα αρχής, διότι ο νόμος δημιουργεί τεχνητώς μια ομάδα των ανθρώπων που σε νομικό επίπεδο, έχουν χάσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα που παρέχεται στις άλλες πολίτισε-ες".

Η STUD έχει λάβει υπόψιν της τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων που ισχυρίζονται, πως φαίνεται ότι η σημερινή διάκριση κατά των ΛεΠΑΤ ζευγαριών που έχουν τελέσει Πολιτικό Γάμο ή Συμφωνο Συμβίωσης δεν παραβιάζει μόνο το σύνταγμα της Τσεχίας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Η παιδοθεσία από ΛεΠΑΤ άτομα και ζευγάρια είναι νόμιμη σε πολλά μέρη της Ευρώπης ήδη.

Η ομάδα Brno επικαλείται επίσης μελέτες εμπειρογνωμόνων που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα παιδιά που ανατράφηκαν από ΛεΠΑΤ ζευγάρια δεν αποδεικνύονται διαφορετικά από αυτά που ανατράφηκαν από πιο συμβατικά (ετερό) ζευγάρια.

Ο Strachoň λέει πως η ΛεΠΑΤ ένωση θέλει να δει να αναλαμβάνει δράση η σημερινή Τσεχική κυβέρνηση πριν τις εκλογές του νομοθετικού σώματος τον Μάιο. Επισημαίνει ότι οι νομικές-οι σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν επίσης επισημάνει τα προβλήματα της τρέχουσας κατάστασης.

Αλλά ενώ ο Υπουργός Kocáb λέει ότι υποστηρίζει την αξιώση για εκ νέου εγγραφής της ισχύουσας νομοθεσίας, αμφιταλαντεύεται για το αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει μια τέτοια αμφιλεγόμενη κίνηση. Η Καθολική Εκκλησία και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα τίθενται κατά μιας τέτοιας αλλαγής. Με τον υπουργό να ανακάπτει από ένα προσωπικό σκάνδαλο και η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει, είναι δύσκολο να δούμε την αξίωση για δράση να φέρει οποιαδήποτε αποτελέσματα σύντομα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.3.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.radio.cz/en/article/125968
Την φωτογραφία την βρήκαμε στην http://www.queerfam.com/images/1002.jpg