15 Μαρ 2010

Η Gökçe Tüylüoğlu δρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Είτε ζουν σε αγροτικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας ή στα δυτικά προάστια, όλες-οι οι ανθρώποι, αλλά ιδιαίτερα οι γυναίκες, έχουν δικαιώματα που χρειάζονται προστασία, έχει πει η διευθύντρια της οργάνωσης «Κοινωνιά των πολιτισών-ων της Τουρκίας».

Η Κοινωνιά των πολιτισών-ων της Τουρκίας είναι ισχυρή και δυναμική, σύμφωνα με την Gökçe Tüylüoğlu, την διευθύντρια του «Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας», έναν οργανισμό που επικεντρώνεται σε πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά κυρίως σε εκείνα που αφορούν τις γυναίκες και το φύλο.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Gökçe Tüylüoğlu ηγείται του Ιδρύματος από τον Αύγουστο 2009. Αλλά δεν είναι καινούργια, όταν πρόκειται για την Κοινωνία των πολιτισών-ων και τη διαχείριση, έχει αφιερώσει την εαυτή της σε μη κυβερνητικές υποθέσεις στην Τουρκία για σειρά ετών μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης της στο εξωτερικό.

Ο σεισμός στο Μαραμρά το 1999 ήταν μια κρίσιμη καμπή για αυτήν, όπως ήταν και για την «Κοινωνία των πολιτισών-ων της Τουρκίας» εν γένει, είπε η Gökçe Tüylüoğlu στη Hürriyet Daily News & Economic Review, σε συνέντευξη της στις 3 Μαρτίου.

Αρχικώς ασχολήθηκε με μη κυβερνητικούς οργανισμούς- ΜΚΟ, που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή του σεισμού σε εθελοντική βάση. Αργότερα, άρπαξε την ευκαιρία να εργαστεί με πλήρη απασχόληση, εξαιτίας αυτού που η ίδια ονομάζει ως αίσθημα «ενδυνάμωσης-χειραφέτησης και την ικανότητα να κάνει πραγματικές αλλαγές στον κόσμο».

Άλλες δραστηριότητες της ήταν στο Istanbul Policy Center και τελικώς στο Bilgi University βρήκε το δρόμο της για να γίνει διευθντρια του Open Society Institute. Η "καθοριστική και ιδεαλίστρια" Tüylüoğlu θα μπορούσε πιθανότατα να κάνει το έργο της ΜΚΟ αφιλοκερδώς - αλλά το γεγονός ότι μισθώνεται πια για να κάνει αυτά που αγαπά καθιστά τα πάντα ακόμα καλύτερα.

Η Tüylüoğlu είπε πως το κίνημα των γυναικών στην Τουρκία είναι ισχυρό με τις δικές του παραλείψης-λάθη και όχι λόγω της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι οι γυναίκες είναι πολύ επιτυχής στο να ενώνονται γύρω από ένα κοινό στόχο, όπως η μεταρρύθμιση του τουρκικού ποινικού κώδικα. "Τριάντα από τις 38 τροπολογίες που προτείνονται από την πλατφόρμα των γυναικών εγκρίθηκαν - αυτό είναι αρκετή αλλαγή», είπε.

Η διευθύντρια της ΜΚΟ είπε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ μιας γυναίκας που ζει σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Νοτιοανατολικής Ανατολίας που δεν μπορεί να εγκαταλείψει το σπίτι χωρίς να συνοδεύεται από άνδρα συγγενή και μιας που ζει αστικό προάστιο, μορφωμένη, της μεσαίας τάξης-γυναίκα που εμπλέκεται σε τοξική σχέση, την οποία δεν μπορεί να εγκαταλείψει λόγω της αρνητικής κοινής γνώμης για τις διαζευγμένες γυναίκες. "Δεν μπορώ πραγματικά διαχωρίσω-ξεχωρίσω τη μια από την άλλη", είπε.

Για τα τελευταία πέντε χρόνια, το Open Society Foundation έχει υποστηρίξει προγράματα που υποβλήθηκαν από την KAMER, την οργάνωση των γυναικών με 23 υποκαταστήματα στην ανατολική και τις επαρχίες της νοτιοανατολικής Ανατολίας με έδρα την Diyarbakır.

Η KAMER υπήρξε πολύ δραστήρια στην επίτευξη της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της τιμής, τα οποία η Tüylüoğlu αποκαλεί ως «μία από τις πιο άγριες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Μεταξύ των προγραμμάτων της KAMER που υποστηρίζονται από το ίδρυμα είναι 14 εβδομαδιαία σεμινάρια κατάρτισης γυναικών, που επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση για τα νομικά δικαιώματα των γυναικών, την σεξουαλικότητα των γυναικών, την επικοινωνία και την παροχή συμβουλών.

Εκτός από αυτήν την εκπαίδευση που απευθύνεται ειδικά στις γυναίκες, η KAMER λειτουργεί επίσης σε στενή επαφή με τη χωροφυλακή, την αστυνομία, τους ιμάμηδες και τους ηγέτες των χωριών προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθησία προς θέμα της βίας λόγω φύλου σε τομείς στους οποίους η οργάνωση είναι ενεργή. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της KAMER, η χωροφυλακή διατηρεί πλέον την ταυτότητα των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας μυστική αντί απλώς να υποχρεώνουν τις γυναίκες να επιστρέψουν στο σπίτι τες.

Εκτός από τα θέματα φύλου, το ίδρυμα υποστηρίζει επίσης έρευνες και προγράμματα σε ορισμένους τομείς προτεραιότητας: την ένταξη στην ΕΕ, την εκπαίδευση, μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, των μειονεκτουσών ομάδων, των μέσων ενημέρωσης και κοινωνία των πολιτισών-ων. Η έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού ακτιβισμού της κοινωνίας των πολιτισών-ων, σύμφωνα με την Tüylüoğlu, επειδή βοηθά τόσο στην κατανόηση των προβλημάτων της κοινωνίας αλλά και την επεξεργασία κατάλληλων μέτρων για την επίλυση αυτών των αδικιών.

Ανεξαρτήτως της καταστολή τες-τους στην τουρκική κοινωνία σε απόλυτες ή σχετικές τιμές, η Tüylüoğlu είπε, "[Όλες οι ομάδες,] που είναι Ρομά, οροθετικές-οι, ανάπηρες-οι , γυναίκες- άνδρες πρόσφυγες, ετερό γυναίκες ή λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς, ή ΛεΠΑΤ ομάδες πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο της φωνής στην κοινωνία".

Η φιλοσοφία του ιδρύματος βασίζεται στο αξίωμα ότι «δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια, ότι δεν υπάρχει γενικός και ολοκληρωμένος ορισμός για τίποτα», ακριβώς επειδή η οργάνωση υποστηρίζει όλα τα είδη των βασικών δικαιωμάτων των ομάδων, είπε η Tüylüoğlu.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 13.3.10 καια το μεταφράσαμε από την Hürriyet Daily News, γραμμένο από την Justyna Szewczyk στην http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=women-movement-in-turkey-is-strong-with-its-own-strength-2010-03-10