20 Μαρ 2010

"Το παρατράβηξε η Lady Gaga"

Μια «φασαρία» που ξεπέρασε την ευπρέπεια ξέσπασε στην Αμερική – για το τελευταίο μουσικό διαφημιστικό βίντεο της Lady GaGa.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Fox News, η πρόεδρος της καμπάνιας "Πολιτισμός", Sandy Rios και η παρουσιάστρια Megyn Kelly εκφράζουν το σοκ τες για το πρόσφατο βίντεο που κυκλοφόρησε για την διαφήμιση τηλεφώνου.

Το μουσικό βίντεο της Lady Gaga - στο οποίο συμμετέχει επίσης η Beyonce - αρχίζει με μια λεσβιακή πλοκή-ιστορία που εκτυλίσεται στις γυναικείες φυλακές.

Η Sandy Rios είπε στο σταθμό μέσω ζωντανής σύνδεσης: "Και μετά έχουμε τις Beyonce και Gaga – λεσβίες ερωμένες; Είναι αηδιαστικό Megyn ... Αυτό το μόνο που κάνει είναι να δηλητηριάζει τα μυαλά των παιδιά μας, όσο και τα δικά μας μυαλά μας πάνω σ’ αυτό το θέμα".

Αλλά δεν είναι μόνο δεξιές-οι που είναι ενοχλημένες-οι. Μέλη της τρανς κοινότητας να είναι πολύ δυσαρεστημένα από την Lady Gaga: «Φαίνεται στο τελευταίο της βίντεο η ίδια να συνεχίζει την Ουσιοκρατία- essentialism του κοινωνικού φύλου- gender, ολισθένοντας σε ένα "μη πέος = ένα μη tranny" αστείο για περίπου ένα λεπτό, και πάντως πριν το τραγούδι αρχίσει καν να παίζει. Η σκηνή εκτυλίσεται σε μια φυλακή, και μετά τη σύρουν στο κελί της και την απογυμνώνουν δύο γυναίκες φύλακες οι οποίες φαίνεται να είναι trans, η Lady Gaga ανεβαίνει στα κάγκελα του κελιού με ένα πλάνο που σαφώς σχεδιάστηκε για να διαλύσει οποιεσδήποτε φήμες.

"Σε αυτό το σημείο μια από τις trans γυναίκες φύλακες λέει στην άλλη « Σου το είπα πως αυτή δεν έχει πέος» και απομακρύνονται ... Έτσι χρησιμοποιεί τις trans και τις drag queens ως κάτι εξωτικό, το βίντεό της δεν διαφέρει από τη αλληλουχή-σουπερμάτσο- cissupremacist στάση ότι, γυναίκα= αιδοίο, και οι τρανς γυναίκες ως εκ τούτου δεν είναι πραγματικές γυναίκες. Η ανησυχία της στο να εκληφθεί ως trans είναι σαφής, και η απάντησή της είναι χαρακτηριστική των της ίδιας πλευράς-cis και το προνόμιο της περιθωριοποίησης: Είμαστε υποτίθεται για να σκουπίσει τα φρύδια και ο στεναγμός ανακούφισης ότι είναι στην πραγματικότητα μια πραγματική γυναίκα. Αυτό είναι τρανσμισογυνία-transmisogyny".

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε στην αγγλική, τα σχόλια της παρουσιάστριας και της δεξιάς κα. Sandy Rios στο τηλεοπτικό σταθμό Fox News:
www.foxnews.com

και εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρο το διαφημιστικό βίντεο:
www.youtube.com


Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.3.10 και το μεταφράσαμε από το λεσβιακό περιοδικό Diva, στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#6584

Η επεξήγηση του προθέματος "cis" είναι από την http://en.wikipedia.org/wiki/Cis: "Cis-" ως πρόθεμα λατινικής προέλευσης, που σημαίνει «στην ίδια πλευρά [ως]" ή "σε αυτή την [πλευρά]", αναφέρεται σε διάφορες χρήσεις:

Στον τομέα της μοριακής βιολογίας, cis-acting συνήθως σημαίνει «ενεργώ από το ίδιο μόριο» (δηλαδή, ενδομοριακώς). Μπορεί να θεωρηθεί το αντίθετο του trans-acting το οποίο, κατά κανόνα σημαίνει «ενεργώ από ένα διαφορετικό μόριο» (δηλαδή, μοριακώς).

Στο πλαίσιο της ρύθμισης transcription-μεταγραφής, cis-acting elements (συν-ενεργούντα στοιχεία) συνήθως θεωρείται οι αλληλουχίες του DNA που, μέσω μεταγραφικών παραγόντων ή άλλων μετα-ενεργών στοιχείων ή μετα-παραγόντων, ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων για το ίδιο χρωμόσωμα. Ο "φορέας" της lac operon lac οπερόνιο είναι ένα παράδειγμα μιας cis-acting κανονιστικής ακολουθίας. Αυτή η αλληλουχία του DNA δεσμεύεται από τη lac καταστολέα η οποία με τη σειρά της εμποδίζει την μεταγραφή των παρακείμενων γονιδίων στο ίδιο μόριο του DNA. Η lac φορέας εκμετάλλευσης ως εκ τούτου θεωρείται ότι «συν ενεργεί» για τη ρύθμιση των παρακειμένων γονιδίων. Ο ίδιος ο φορέας δεν έχει κωδικό για κάθε πρωτεΐνη ή RNA.

Η Cisgender είναι ένα επίθετο που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της διάστασης του κοινωνικού φύλου και συμβουλών, αποδίδει μια κατηγορία των ταυτοτήτων του φύλου που αποτελείται από έναν αγώνα μεταξύ της ταυτότητας του φύλου ενός ατόμου και της συμπεριφοράς ή τον ρόλο που προορίζεται για ένα φύλο. Η Cisgender είναι ένας νεολογισμός που σημαίνει «κάποια που είναι άνετα στο φύλο με το οποίο προσδιρίστηκε κατά την γέννησή της», σύμφωνα με Calpernia Addams. Η "Cisgender" χρησιμοποιείται ως αντίθετη της "transgender" στο φάσμα των φύλων.


Χωρίς να είμαι ειδική, αποδίδω ελεύθερα τον όρο: Cisgender=αλληλουχία βιολογικού και κοινωνικού φύλου. Ευαγγελία Βλάμη