10 Μαρ 2010

Λεσβοφοβία της Microsoft στις Αραβικές χώρες

Η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing έχει κατηγορηθεί για λογοκρισία στην αναζήτηση λεσβιακής και γκέι πορνογραφίας στις αραβικές χώρες.

Η Τεχνολογική ιστοσελίδα The Register ανέφερε ότι δοκιμάζοντας τη μηχανή αναζήτησης, τον Ιανουάριο βρήκε πως φιλτράρονται στην αγγλική και αραβική λέξεις που συνδέονται με τον λεσβιασμό ομοφυλοφιλία.

Η δοκιμή διεξήχθη από την Open Net Initiative, η οποία είπε ότι όσες-οι χρησιμοποιούν την αραβική έκδοση της Bing στις αραβικές χώρες είδαν ένα αναδυόμενο μήνυμα όταν έψαξαν για ορισμένες λέξεις.

Το μήνυμα έλεγε: «Η χώρα ή η περιοχή σας απαιτεί μια αυστηρή ρύθμιση για ασφαλή αναζήτηση Bing, η οποία φιλτράρει τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν περιεχόμενο σε ενήλικες».

Ερευνήτριες-ες είπαν ότι αραβικές λέξεις που φιλτράρονται στην ιστοσελίδα αναζητήσεις περιλαμβάνονται οι όροι «λεσβιασμός», "λεσβία" και «γκέι» "ομοφυλοφιλία".

Προφανώς, αυτό θα αποτρέψει τις χρήστριες-ες της αραβικής εκδοχής της Bing από την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικώς με την ΛεΠΑΤ ισότητα, την υγεία και τις ειδήσεις.

Η Bing φιλτράρει στην αγγλική λέξεις-κλειδιά όπως "lesbian", "gay", και " queer " κατά την αναζήτηση εικόνων, ωστόσο, η αναζήτηση ιστοσελίδων χρησιμοποιόντας αυτές τις λέξεις επιτρέπεται.

Λοιποί όροι που έχουν μπλοκαριστεί από τη μηχανή αναζήτησης περιλαμβάνονται: "σεξ", "porn", « αιδείο», "πέος", και "σοδομισμός".

Ωστόσο, η Open Net Initiative διαπίστωσε ότι η Bing δεν θέτει γεωγραφικά όρια σε αυτή την έκδοση της μηχανής αναζήτησης όπου μπορούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν.

Συγγράφισες-εις Μελέτης έγραψαν: "Αν μια χρήστρια-ης που βρίσκεται σε μια αραβική χώρα επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια χωρίς λογοκρισία έκδοση της Bing προσαρμοσμένη σε άλλη χώρα (π.χ. ΗΠΑ ή της Αγγλίας), αυτή-ος δεν θα αντιμετωπίσει κάποια λέξη-κλειδί που φιλτράρεται, ακόμη και αν αυτή χρησιμοποιήσει λέξεις-κλειδιά που φιλτράρονται από την Bing των Αραβικών κρατών.

"Επιπλέον, στην περίπτωση των αραβικών λέξεων-κλειδιών οι χρήστριες μπορούν να παρακάμψεουν το καθεστώς λογοκρισίας της μηχανής αναζήτησης, προσθέτοντας μια άλλη μη φιλτραρισμένη αραβική λέξη στη φιλτραρισμένη λέξη".

Οι ερευνήτριες-ες δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο κλειδώματος της Bing σε αραβικούς ή αγγλικούς όρους σχετικά με άλλα θέματα λογοκρισίας, όπως "δημοκρατία", "ισότητα" ή "αντιπολίτευση".

Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Είναι ασαφές, ωστόσο, κατά πόσο το φιλτράρισμα της Bing σε λέξεις-κλειδιά στις αραβικές χώρες, είναι μια πρωτοβουλία της Microsoft, ή εάν όλα ή μερικά από τα αραβικά κράτη ζήτησαν από τη Microsoft να συμμορφωθεί με τις τοπικές πρακτικές ή νομοθεσίες λογοκρισίας.

"Φιλτράρισμα στην λέξη-κλειδί έχει ως αποτέλεσμα ένα εκτενέστερο εμπόδιο-μπλοκάρισμα, όπως την απαγόρευση της χρήσης ορισμένων λέξεων-κλειδιών [...] εμποδίζει τις χρήστριες να έχουν πρόσβαση - με βάση τον ορισμό της Microsoft του απαράδεκτου περιεχομένου - νόμιμου περιεχομένου, όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες σχετικά με τον λεσβιασμό ομοφυλοφιλία".

Η Microsoft δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 9.3.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/09/bing-censors-gay-and-lesbian-searches-in-arabic-countries/