3 Μαρ 2010

Το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι η Πολωνία κάνει διακρίσεις στις ΛεΠΑΤQ

Το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι η Πολωνία κάνει διακρίσεις στις ΛεΠΑΤQ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη χθες ότι η Πολωνία έκανε διακρίσεις εις βάρος των ΛΕΠΑΤQ με το να αρνηθεί να συμπεριφερθεί σε ένα γκέι ζευγάρι, με τον ίδιο τρόπο όπως σε ένα ετερό ζευγάρι που έχει τελέσει γάμο.

Στην υπόθεση, ένας γκέι με το όνομα Piotr Kozak ζούσε με το σύντροφο του ΤΒ, από το 1989 μέχρι το 1998, όταν ο ΤΒ πέθανε. Το συμβόλαιο ενοικίασης ήταν στο όνομα του ΤΒ και μετά το θάνατό του, ο κ. Kozak αιτήθηκε στις αρχές να αποφασίσουν για την τήρηση του συμβολαίου μίσθωσης.

Αν και η Πολωνία, μια βαθιά καθολική χώρα, αναγνωρίζει ορισμένα δικαιώματα για τις συντρόφισες-ους που συζούν, οι αρχές απέρριψαν την αίτηση του κ. Kozak με το σκεπτικό ότι τα δικαιώματα δεν ισχύουν για τα Queer ζευγάρια.

Οι Αρχές και τα δικαστήρια της χώρας υποστήριξαν ότι το πολωνικό σύνταγμα ορίζει το γάμο ως «μια ένωση γυναίκας και άνδρα" και είπε ότι αυτό δικαιολογεί την άρνηση.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η μόνη μορφή συμβίωσης, η οποία αναγνωρίζεται από το νόμο είναι αποκλειστικά και μόνο μεταξύ γυναίκας και άνδρα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε ομόφωνα το επιχείρημα αυτό, κρίνοντας ότι η Πολωνία παραβίασε το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) και το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), αρνούμενη να αναγνωρίσει συγκατοίκηση των ΛεΠΑΤ συντροφισών-ων.

Εκτίμησε πως η «πραγματική-ουσιαστική έγγαμη συμβίωση- de facto marital cohabitation» πρέπει να κατανοηθεί πως περιλαμβάνει τα πρόσωπα που βρίσκονται σε ΛεΠΑΤ σχέση.

Αν και δέχθηκε το σύνταγμα της Πολωνίας, το δικαστήριο δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της οικογένειας και της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ.

Η Evelyne Paradis, διευθύντρια της ILGA-Ευρώπης, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή είναι η δεύτερη απόφαση που δέχεται ότι, εάν ένα κράτος παρέχει ορισμένα δικαιώματα σε ετερο ζευγάρια που συζούν, τα ίδια δικαιώματα πρέπει να διατίθενται εξίσου σε ΛεΠΑΤQ συντρόφισες-ους».

Το 2003, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Αυστρία έκανε διακρίσεις εις βάρος των Queer ζευγαριών, διότι δεν αναγνωρίζε στις ΛεΠΑΤ συντρόφισες-ους την εφαρμογή των συμβάσεων του αστικού δικαίου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα ανύπαντρα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.3.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/03/european-court-rules-poland-discriminated-against-gay-man/