12 Μαρ 2010

Η Judith Vazquez και η Lol Kin Castaneda νυμφεύθηκαν πρώτες στο Μεξικό

Το πρώτο ζευγάρι που νυμφεύθηκε στην πόλη του Μεξικό.


Ένα λεσβιακό ζευγάρι είναι το πρώτο που νυμφεύθηκε. Η Judith Vazquez και η Lol Kin Castaneda φορούσαν λευκά ταιριαστά νυφικά για την τελετή στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Πόλης του Μεξικό Marcelo Ebrard.

Τρία ακόμη ζευγάρια τέλεσαν γάμο μετά από αυτά, ενώ ένα άλλο ζευγάρι που επρόκειτο επίσης να τελέσει γάμο, δυστυχώς ακυρώθηκε πτήση του.

Η κα. Vazquez, 45-χρονη ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης, και η κα Castaneda, 33-χρονη ψυχολόγος, είπαν στις φίλες-ους και τις οικογένειές τις ότι το μελάνι για τους αντίχειρες από την υπογραφή των εγγράφων του γάμου ήταν το «ημάδι της ελευθερίας», ανέφερε η Association Press.

Η πόλη αντιστάθηκε στις πιέσεις από τις θρησκευτικές ηγέτιδες-ες και συντηρητικές πολιτικίνες-ους να καταργήσουν το νόμο.

Αν και ένα γκέι ζευγάρι παντρεύτηκε στην Αργεντινή τον Ιανουάριο, Το Μεξικό είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που ψήφισε νόμο με ρητή αναγνώριση του λεσβιακού γάμου.

Ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2009 και δίνει σε λεσβιακά ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα του γάμου, εγκρίνει την παιδοθεσία, ασφαλή δάνεια, επωφελήματα από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των συντροφισών τις και κληρονομούν χωρίς καταβολή φόρου.

Αν και ο νόμος ισχύει μόνο για τις κατοίκους του Μεξικό, έχει αναγνωρισθεί στα υπόλοιπα 31 κράτη της χώρας.


Το άρθρο το βρήκαμε στι 12.3.10 από Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/12/first-gay-marriages-for-mexico-city/