14 Μαρ 2010

Γραμμή υποστήριξης για ΛεΠΑΤQ

Γραμμή υποστήριξης για ΛεΠΑΤQ

Στην Ελλάδα λειτουργεί μια γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης για ανθρώπους με σεξουαλικές ιδιαιτερότητες! Μπορεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού να υπάρχει εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, όμως η συγκεκριμένη κίνηση άργησε να γίνει στη χώρα μας. Πριν από μερικούς μήνες κάτι τέτοιο θα αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός, αλλά τώρα πια υπάρχει κι εδώ η πρώτη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για λεσβίες, γκέι, bisexual και τρανς.

Το όνομά της είναι Proudsuppοrt και πρόκειται για πρωτοβουλία της οργάνωσης Be Positive. Είναι μια παγκόσμια οργάνωση με πάνω από 40 χρόνια δράσης που δίνει έμφαση στην υποστήριξη LGBT ατόμων.

Οι ενδιαφερόμενες-οι μπορούν να μιλήσουν με ειδικές-ους για οποιαδήποτε ανησυχία ή προβληματισμό τους σε σχέση με τη σεξουαλικότητά τους ή μπορούν ακόμα και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα να καλέσουν ζητώντας στήριξη και ενημέρωση. Η γραμμή στελεχώνεται από εκπαιδευμένες εθελόντριες και εθελοντές που εποπτεύονται από επιστήμονες ψυχικής υγείας. Υπεύθυνη της γραμμής είναι η Λίνα Λαχανιώτη, κοινωνική λειτουργός, που δήλωσε στην «Εspressο»: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε με αριθμούς, όμως μέχρι στιγμής η γραμμή έχει την ανταπόκριση του κόσμου».

Οι ενδιαφερόμενες-οι μπορούν να είναι σίγουρες-οι για την απόλυτη εχεμύθεια, καθώς όλες οι συνομιλίες είναι απόρρητες, ανώνυμες και σε καμία περίπτωση δεν καταγράφονται.

Η πρωτότυπη για τα δεδομένα της χώρας μας κίνηση έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τόσο τα άτομα LBGT και τις-τους εκπροσώπους τους. Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, εκπρόσωπος του Athens Pride, δήλωσε στην «Εspresso»: «Είναι μια πολύ σωστή και χρήσιμη κίνηση, που αν και άργησε, ήρθε επιτέλους και στην Ελλάδα. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού υπάρχει από τη δεκαετία του ’80».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα στην Ελλάδα όσο πάει και καλυτερεύουν σχετικά με τα θέματα των LBGT, όμως ακόμα είμαστε πολύ πίσω και ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις. «Αυτή η κίνηση», λέει, «θα βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά της επαρχίας που βιώνουν σε πολύ πιο έντονη μορφή την καταπίεση, την κοροϊδία και πολλές φορές δυστυχώς και την ωμή βία ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Είναι μια γραμμή για να πεις τον πόνο σου. Κάτι είναι κι αυτό».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η κα. Ευαγγελία Βλάμη, εκπρόσωπος των λεσβιών στη χώρα μας. «Η γραμμή αυτή υποστηρίζει και βοηθάει. Είναι μια πολύ θετική κίνηση που καλύπτει τα κενά χρόνων και τις ανάγκες πολλών συμπολιτριών-ων μας. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για να κάνουν αυτά που θα έπρεπε να ’χε κάνει η πολιτεία».

Προς το παρόν, η γραμμή λειτουργεί μόνο δύο ώρες κάθε Τετάρτη από τις 18.00 έως τις 20.00 και στοιχίζει όσο μία απλή αστική κλήση, όμως σύντομα υπάρχει στόχος να γίνει δωρεάν και να επεκταθεί το ωράριο.

Η γραμμή, όπως αναφέρεται και στο site της, δημιουργήθηκε από την ανάγκη εθελοντριών και εθελοντών που αντιμετώπισαν καταστάσεις κοινωνικής κατακραυγής. Ετσι, λοιπόν, θέλησαν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο να προσφέρουν στήριξή σε ανθρώπους που βιώνουν οποιαδήποτε δυσκολία με τη σεξουαλικότητά τους.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 13.3.10 στην Εφημερίδα Εσπρέσσο, γραμμένο από την Ελεάνα-Ζωή Ρούσσου στην http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1162610