14 Μαρ 2010

Ο Recep Akdağ προκαλεί και πάλι τις συναδέλφισες-ους του

Ο Υπουργός Υγείας Recep Akdağ, ο οποίος πρoσφάτως είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού με τη δημόσια διαφωνία του με τον Πρωθυπουργό, Recep Tayyip Erdoğan, κατά τη διάρκεια εκστρατείας εμβολιασμού κατά της γρίπης των χοίρων, συγκρούστηκε αυτή τη φορά με την ομόλογό του, Υπουργίνα για την Οικογένεια για το θέμα του λεσβιασμού ομοφυλοφιλίας.

Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τον λεσβιασμό ομοφυλοφιλία από δύο μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ή ΑΚΡ, αποκάλυψαν μια ρωγμή στη στάση της κυβέρνησης προς το θέμα.

Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Recep Akdağ δήλωσε την Τετάρτη, πως το θέμα θα πρέπει να τεθεί εντός του πεδίου των ατομικών ελευθεριών, που υποδηλώνει μια διαφορετική προσέγγιση από την συναδέλφισά του την Υπουργίνα Selma Aliye Kavaf, η οποία είναι υπεύθυνη για τις Γυναίκες και τα ζητήματα της Οικογένειας

Η Kavaf είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο λεσβιασμός ομοφυλοφιλία είναι μια βιολογική διαταραχή και μια ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία. "Ως εκ τούτου, δεν έχω θετική γνώμη για τον Queer γάμο», είπε σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα Hürriyet σε συμπλήρωμα της δήλωσης της που είχε κάνει την παρελθούσα Κυριακή. Η Kavaf είπε επίσης ότι το υπουργείο του δεν έχει μια πολιτική ατζέντα για το ΛεΠΑΤ γάμο και ότι δεν υπάρχει αίτημα-διεκδίκηση για μια τέτοια κίνηση.

Εμφανιζόμενος πιο ανοικτός στο θέμα, ο Akdağ είπε, «Η πολιτιστική και η οικογενειακή δομή της Τουρκίας δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες για τις ΛεΠΑΤQ και η κοινωνία θα πρέπει να είναι πιο ανεκτική στο χειρισμό του θέματος».

Ο Akdağ υπογράμμισε επίσης τη σημασία της κατάλληλης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για τα παιδιά που θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τη σεξουαλική τες ταυτότητα.

Ο Akdağ προκαλεί και πάλι τις συναδέλφισες-ους του

Οι πρόσφατες αντιρήσεις του Akdağ στις παρατηρήσεις Kavaf θύμισε ένα προηγούμενο ξέσπασμα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού για τον ιό H1N1, ή πανώλης των πτηνών, κατά την οποία φιλονίκησαν με τον Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan για το θέμα.

Ο υπουργός υγείας είχε κάνει επίμονες προσκλήσεις προς τις πολίτισες-ες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης των χοίρων, το Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θανάτοι ήταν εμφανώς αυξανόμενοι.

Παρόλο που ο Akdağ έκανε την ένεση μπροστά στις κάμερες, ο Erdoğan δημοσίως μάλωσε τον υπουργό του για τις επίμονες κλήσεις για εμβολιασμό, υποστηρίζοντας ότι το φάρμακο δεν θα έπρεπε να είναι προαιρετικό και μη υποχρεωτικό.

Ο Erdoğan στη συνέχεια είπε ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Η δήλωση Erdoğan όξυνε την ήδη θερμή πολιτική και ιατρική συζήτηση, καθώς πολιτική και υγειονομικές αρχές παρέμειναν διχασμένες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η στάση Erdoğan εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με την αξιοπιστία του εμβολίου, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τον υπουργό υγείας για αποτυχία να πείσει τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί το εμβόλιο.

Οι ανταλλαγές του Νοεμβρίου σηματοδότησαν μια αλλαγή στη δημόσια εικόνα-persona του Akdağ, ο οποίος, μέχρι αυτό το σημείο, ήταν περισσότερο γνωστός ως ένας τεχνοκράτης παρά ως ένας πολιτικός.

Ο Akdağ προσέλκυσε και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού για τις αυτο-επικριτικές παρατηρήσεις του σχετικά με την κατάσταση των νοσοκομείων αφ’ ότου ένας σεισμός τη 1.3.10 έπληξε χωριά στην ανατολική τουρκική επαρχία Elazığ, σκοτώνοντας 41 ανθρώπους και καταστρέφοντας πολλά δομικά υλικά των κτιρίων.

Ο υπουργός δήλωσε στις 2.3.10 σε τηλεοπτική συνέντευξη του ότι θα ήταν αδύνατο να πει αν όλα τα νοσοκομειακά κτίρια στην Τουρκία ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να αντέξουν ένα σεισμό.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 10.3.10 και το μεταφράσαμε από την Hurriyetdaily News στην http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=government-members-split-over-homosexuality-2010-03-10