1 Απρ 2010

47 χώρες συμφώνησαν για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα

47 ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν ομοφώνως σε ιστορικές συστάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές-ους, γκέι και τρανς.

Σήμερα 31.3.10, η Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις των 47 κρατών μελών της, ενέκρινε ομοφώνως ιστορικές Συστάσεις σχετικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Αυτή είναι η πρώτη διακρατική συμφωνία στον κόσμο που κωδικοποιεί την εφαρμογή των προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ.

Οι Συστάσεις ορίζουν το πώς διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να εφαρμοστούν σε ΛεΠΑΤ και περιλαμβάνουν ειδικά μέτρα για τις χώρες μέλη σχετικά με το πώς θα πρέπει να βελτιώσουν τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τις πρακτικές τες για την αντιμετώπιση των διακρίσεων εις βάρος των ΛεΠΑΤ σε τομείς όπως:

- Εγκλήματα και λόγο μίσους
- Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς
- Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής
- Απασχόληση
- Εκπαίδευση
- Υγεία
- Στέγαση
- Άθληση
- Δικαίωμα να ζητούν άσυλο.

Επιπλέον, οι Συστάσεις ορίζουν ότι οι χώρες μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εθνικές δομές ανθρώπινων δικαιωμάτων δίνουν σαφώς την εντολή για την αντιμετώπιση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Ενθαρρύνουν επίσης τις χώρες μέλη για την αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι LGBT.

Το μόνο λυπηρό για την ILGA-Ευρώπης είναι ότι οι χώρες μέλη δεν προχώρησαν όσο ήλπιζε σε ορισμένους τομείς, ιδιαιτέρως σε αυτά των δικαιωμάτων της οικογένειας.

Η Linda Freimane, συμπροεδρίνα του συμβουλίου της ILGA-Europe, πρόσθεσε:

"Αυτές οι Συστάσεις ξεπερνούν κατά πολύ τη σημερινή κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για τις ΛεΠΑΤ και σίγουρα θα τις χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπο για τα μέλη μας σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις. Επίσης, θα παρακολουθούμε στενά τουςς τρεις μηχανισμούς επανεξέτασης σε ετήσια βάση που συμφωνήθηκε από την Υπουργική Επιτροπή ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή. Τέλος, ενθαρρύνουμε το Συμβούλιο της Ευρώπης να διοργανώσει εκστρατεία μεταξύ των κρατών μελών της για να προωθήσει αυτές τις συστάσεις".

Ο Martin K.I. Christensen, συμπρόεδρος της ILGA-Ευρώπης, δήλωσε:

"Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική εξέλιξη! Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ευρωπαϊκή ήπειρος συναντήθηκε για να κωδικοποιήσει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ΛεΠΑΤ. Καθώς γιορτάζουμε αυτό το ορόσημο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, ελπίζουμε επίσης ότι οι Συστάσεις αυτές θα συμβάλουν στην προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛεΠΑΤ πέρα από την Ευρώπη".

Η Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι όργανο λήψης αποφάσεων. Αποτελείται από τις Υπουργίνες-ους Εξωτερικών όλων των χωρών μελών, ή μόνιμες-ους διπλωματικές αντιπροσώπους τες στο Στρασβούργο.

Το πλήρες κείμενο των συστάσεων διατίθεται στον δικτυακό τόπο της Υπουργικής Επιτροπής
https://wcd.coe.int


Οι Συστάσεις της Υπουργικής Επιτροπής είναι "ήπια νομοθεσία" διεθνών συμφωνιών.