11 Απρ 2010

Η Μακεδονία εξαίρεσε τις ΛεΠΑΤ από την νομοθεσία

Βουλευτίνες-ες επικύρωσαν νόμο κατά των διακρίσεων εξαιρώντας τις ΛεΠΑΤ (Μακεδονία)

Είναι αντιφατικό που οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού δεν περιλαμβάνονται στη νέα νομοθεσία κατά των διακρίσεων που επιβλήθηκε στο κοινοβούλιο της Μακεδονίας στις 31.3.10.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από τις-τους εκπροσώπους της ΕΕ στη χώρα και από τις ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, να συμπεριληφθεί αυτό το είδος διάκρισης στη νέα νομοθεσία ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα της Ευρ. Ένωσης, οι κεντροδεξιές-οι νομοθέτισες-ες του κόμματος VMRO DPMNE στις 1.4.10 ψήφισαν υπέρ της νομοθεσίας χωρίς τις τροποποιήσεις που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η αντιπολίτευση εγκατέλειψε τη σύνοδο της ολομέλειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας πριν την ψηφοφορία της νομοθεσίας.

"Εμείς δεν θα λάβουμε μέρος στη αποδοχή μιας αντι-ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η κυβερνητική έκδοση-εκδοχή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων είναι μια τέτοια νομοθεσία", είπε η Vesna Bendevska, η Σοσιαλδημοκράτισα βουλευτίνα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στα μέσα ενημέρωσης -ΜΜΕ. Η Silvana Boneva βουλευτίνα του κυβερνόντος κόμματος, σημείωσε ότι η νομοθεσία θα εξακολουθεί να παρέχει προστασία για τις ΛεΠΑΤ και για άλλες περιθωριοποιημένες σεξουαλικές κοινότητες παρά το γεγονός ότι αυτές οι ομάδες δεν αναφέρονται ρητώς.

Η έγκριση της νομοθεσίας χθες έρχεται στον απόηχο της ευρύτερης δημόσιας συζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών μετά την απόφαση του κόμματος VMRO DPMNE, οδήγησε την κυβέρνηση να αποκλείσει-αφαιρέσει αυτού του είδους τη διάκριση από τη νομοθεσία ακόμη κι αν είχε περιλήφθη στα προηγούμενα νομοθετικά κείμενα. Αρκετές πρέσβυρες-εις των χωρών της ΕΕ, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Μακεδονία, πρέσβης Erwan Fouere, έκανε επανειλημμένως εκλήσεις πως οι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό πρέπει να περιλαμβάνονται στη νομοθεσία.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 9.4.10 και το μεταφράσαμε, από την Balkan Insight στην http://www.balkaninsight.com/