15 Απρ 2010

Τέλος στην ασυλία των βουλευτίνων

Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις
Τέλος στην ασυλία των βουλευτίνων-ων, με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής

Μόνον για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση της βουλευτικής τες ιδιότητας θα διατηρούν στο εξής την ασυλία τους οι βουλευτίνες-ες, όπως προβλέπει η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής η οποία θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. Με την ίδια τροποποίηση δημιουργείται η Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλισμών.

«Το καθεστώς των ασυλιών, για το οποίο η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλάζει και αλλάζει οριστικά. Δεν πρόκειται να χορηγούμε ασυλία για οποιεσδήποτε πράξεις, όπως συχνά συμβαίνει σήμερα» προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος, με δηλώσεις του στο Βήμα.

Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, η ασυλία θα διατηρηθεί στις βουλευτίνες-ες στις περιπτώσεις όπου οι πράξεις τες έχουν να κάνουν με την ακώλυτη άσκηση του βουλευτικού τες λειτουργήματος, ενώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες πολίτισες-ες.

Με την επιχειρούμενη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής ο ρόλος της Βουλής στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας καθίσταται ισχυρότερος, όπως εκτιμά ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος αποκαλύπτει τις βασικές αλλαγές που εισηγείται στον Κανονισμό της Βουλής:

* Όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να συνοδεύονται και από εκθέσεις επιπτώσεων στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, καθώς και από εκθέσεις αξιολόγησης των συμπερασμάτων της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία προηγουμένως είχαν τεθεί.

* Η επεξεργασία των νομοσχεδίων θα υπόκειται εφεξής σε διπλή ανάγνωση. Δηλαδή, μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, θα χορηγείται ικανός χρόνος δύο εβδομάδων ώστε να δοθεί στην αρμόδια υπουργίνα-ο η ευκαιρία να εξετάσει προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Έπειτα από δύο εβδομάδες, και προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Ολομέλεια, θα επανέρχεται με τις προτάσεις αυτές και πάλι στην αρμόδια επιτροπή ώστε να υπάρχει η απαραίτητη «ωρίμανση» των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.

* Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Καθιερώνεται η υποχρέωση όλων να παρίστανται σε αυτήν όταν καλούνται ως μάρτυρες.

* Αναβαθμίζεται από υπο-επιτροπή σε επιτροπή η νέα Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλισμών. Υποχρέωση να έρχονται σε αυτήν προς έλεγχο όλες οι μεγάλες συμβάσεις που συνάπτονται. Μέχρι τώρα, ως υπο-επιτροπή, υπαγόταν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.

* Δικαίωμα και προφορικής ανάπτυξης της ερώτησής τους επί 15 λεπτά θα δίνεται στις ερωτώσες-ες στην Ώρα της-του Πρωθυπουργού.

* Εκσυγχρονίζεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες», ώστε οι ελεγχόμενες-οι να μην είναι ταυτόχρονα και ελέγχουσες-ντες. Εξετάζεται, δε, η περίπτωση, αν συναινέσουν όλα τα κόμματα, να αναρτάται στο Διαδίκτυο το «πόθεν έσχες» των βουλευτίνων-ων.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.4.10 στην http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1125789&rss=yes