2 Απρ 2010

Ένα φτηνό αντιβιωτικό θα μπορούσε να σώσει χιλίαδες ζωές

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι σε ασθενείς με hiv aids δίνοντας ένα φτηνό αντιβιοτικό θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Η μελέτη σε 3179 προσφάτως διαγνωσθήσες-ντες ασθενείς στην Ουγκάντα διαπίστωσε ότι δίνοντάς τες μια αγωγή με κοτριμοξαζόλη- co-trimoxazole μείωσε σημαντικά τον αριθμό των θυμάτων, ανέφερε το BBC.

Οι ασθενείς διαγνώστηκαν με τον ιό hiv aids αρχίζουν συνήθως τη θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία λειτουργούν με επιβράδυνση της hiv aids λοίμωξης.

Αλλά πρόσφατα διαγνωσθείσες-ντες ασθενείς είναι επίσης ευάλωτες-οι σε λοιμώξεις και εκτιμάται ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην υποσαχάρια Αφρική πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο μετά από τη διάγνωση του ιού hiv aids.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο The Lancet, διαπιστωσε ότι το λαμβάνουν οι άνθρωποι κοτριμοξαζόλη, ως προσθήκη στα αντιρετροϊικά φάρμακα, μείωσε τον αριθμό των νεκρών κατά 59% κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες, και 44% μεταξύ 12ης και 72ης εβδομάδας.

Η χρήση του αντιβιοτικού, διαπιστώθηκε επίσης πως μειώνει το θάνατο από ελονοσία κατά ένα τέταρτο.

Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία έχει ήδη εγκριθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οι επιστημόνισες-ες που συμμετέχουν στη μελέτη δήλωσαν ότι δεν ήταν διαθέσιμη σε όλες που την χρειάζονται και ότι τα προγράμματα φαρμάκων πρέπει κινηθούν πιο γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις.

Ο καθηγητής Charles Gilks, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι η ερώτηση για το πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία ως τώρα, είναι "καλά και πραγματικά απαντά".

Και πρόσθεσε: «Δεκάδες χιλιάδες ζωές μπορούν να σωθούν με πιο καθολική χρήση των φαρμάκων, κοστίζουν μόλις λίγες πένες ανά ημέρα".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 29.3.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/29/cheap-antibiotics-could-save-tens-of-thousands-of-hiv-patients/