25 Απρ 2010

Συγνώμη για το "ανόητο" έγγραφο που χλεύασε τον Πάπα

Το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε συγγνώμη για ένα "ανόητο" έγγραφο το οποίο πρότεινε η επίσκεψη του Πάπα στην Αγγλία θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται με την έναρξη προφυλακτικών «Βενέδικτος".

Το έγγραφο έγραφε: "Στην ιδανική επίσκεψη θα δούμε ...", λέγοντας πως ο Πάπας θα μπορούσε να κληθεί να ανοίξει μια κλινική αμβλώσεων και να ευλογήσει τον ΛεΠΑΤ γάμο, κατά την επίσκεψη του τον Σεπτέμβριο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε το έγγραφο, το οποίο προέκυψε από «ιδέες» για την επίσκεψη, δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του.

Ο Επίσκοπος του Nottingham είπε, αν(το έγγραφο) ήταν κάτι, ήταν "τρομακτική-φοβερή συμπεριφορά».

Ο Αιδεσιμότατος Malcolm McMahon δήλωσε: "Νομίζω ότι είναι ο πιο χειρότερος τρόπος που έχουμε καλέσει κάποια-ο στη χώρα μας - ένας άνθρωπος σαν τον Πάπα - να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο".

"Σκέφτομαι ότι είναι περισσότερο κακή συμπεριφορά εκτός από οτιδήποτε άλλο."

Η υπεύθυνη χαμηλόβαθμη δημόσια-ος υπάλληλος έχει τεθεί σε άλλη θέση-καθήκοντα, είπε το Υπουργείο Εξωτερικών. Α*

Λεπτομέρειες σχετικά με το έγγραφο που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Sunday Telegraph.


“Τραγούδι με την Βασίλισσα”

Ο πρέσβης της Βρετανίας στο Βατικανό, Francis Campbell, συναντήθηκε με ανώτερες-ους αξιωματούχους της Αγίας Έδρας για να εκφράσει λύπη εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών David Miliband είπε ότι έχει «συγκλονισθεί» από το περιστατικό.

Το έγγραφο επισυνάπτεται ως ένα από τα τρεία «βασικά έγγραφα» σε ένα σημείωμα με ημερομηνία 5 Μαρτίου 2010 καλώντας τις-τους υπαλλήλους να παραστούν στις οδούς Whitehall και Downing Street, σε συνάντηση για να συζητήσουν θέματα για την παπική επίσκεψη.

Πρότεινε πως ο Βενέδικτος ΙΣΤ ' θα μπορούσε να δείξει σκληρή γραμμή για το ευαίσθητο ζήτημα των κατηγοριών της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εναντίον Ρωμαιοκαθολικών ιερέων με τις λέξεις "ανάξιοι-φτηνοί κατεργάρηδες-υπεκφεύγωντες επισκόποι" και το ξεκίνημα μιας τηλεφωνικής γραμμής για κακοποιημένα παιδιά.

Το έγγραφο προτείνει στον Πάπα πως θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη για την Ισπανική Αρμάδα ή να τραγουδήσει ένα τραγούδι με τη Βασίλισσα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.Β*

Η ανακοίνωση υποδείκνυε «θετικά» δημόσια πρόσωπα που θα μπορούσαν να γίνουν τμήμα της επίσκεψης του Πάπα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Tony Blair και την επιλαχούσα Got Talent 2009 της Βρετανίας, Susan Boyle, καθώς και εκείνα που θεωρούνται «αρνητικά», όπως τον ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ, Wayne Rooney και τον διακεκριμένο άθεο, Richard Dawkins.

Ο δημόσιος υπάλληλος υπεύθυνος για την αποστολή του υπομνήματος ανέφερε σε σημείωμα: "Παρακαλώ για την προστατασία των εγγράφων, αυτά δεν θα πρέπει να μοιραστούν προς τα έξω. Ιδίως το έγγραφο “ιδανική επίσκεψη” ήταν προϊόν καταιγισμού ιδεών- brainstorm που έλαβε υπόψη ακόμη και τις πιο εξεζητημένες ιδέες".

Η έρευνα ξεκίνησε αφ' ότου ορισμένες από τις παραλήπτριες-ες του σημειώματος, που λέγεται ότι κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό, είχαν αντιρρήσεις ως προς τον τόνο του.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η υπηρεσία ήταν «βαθιά λυπημένη» για οποιοδήποτε αδίκημα που το έγγραφο είχε προκαλέσει.

«Αυτό είναι σαφώς ένα ανόητο έγγραφο που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την κυβέρνηση της Αγλίας ή την πολιτική και τις απόψεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Πολλές από τις ιδέες του εγγράφου είναι μη συνετές, αφελείς και ασεβείς», είπε.

"Το κείμενο δεν δηλώθηκε και δεν παρουσιάστηκε στις υπουργίνες-ους ή στις ανώτερες-ους υπαλλήλους πριν από την κυκλοφορία. Μόλις οι ανωτέρες-οι υπάλληλοι έλαβαν γνώση του εγγράφου, αποσύρθηκε από την κυκλοφορία".

«Η ατομική ευθύνη (του υπαλλήλου) που μεταφέρθηκε σε άλλη θέση-καθήκοντα. Είπε προφορικώς και γραπτώς, ότι αυτό ήταν ένα σοβαρό σφάλμα κρίσεως και έχει αποδεχτεί αυτή την άποψη".


«Μπλε-ουρανοί σκέψης»

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε το σημείωμα ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων μιας ομάδας τριών ή τεσσάρων νέων στελεχών σε μια ομάδα εργασίας για έγκαιρο σχεδιασμό της παπικής επίσκεψης.

Μια πηγή είπε στο BBC News πως ο χαμηλόβαθμος υπάλληλος που μεταφέρθηκε σε άλλη θέση-καθήκοντα είχε ζητήσει από την ομάδα για "κάποιους μπλε ουρανούς-δημιουργικής σκέψης για το πώς να κάνουν την επίσκεψη επιτυχημένη”, αλλά οι συζητήσεις της ομάδας είχαν γίνει «ένα αστείο που είχε τραβήξει- πάει πάρα πολύ μακριά".

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι κι άλλες-οι στην ομάδα μίλησαν για το περιστατικό, αλλά δεν αντιμετώπισαν καμία επίσημη αντίδραση.

Ο επίσκοπος McMahon δήλωσε πως ελπίζει ότι έγινε "ελαφρά τη καρδία".

Αλλά πρόσθεσε: «Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι επικίνδυνο αν τα εν λόγω έγγραφα-σημειώσεις κινούνται γύρω γύρω στις υπηρεσίες, τείνουν να αποκτήσουν δυναμική".

Είπε ότι: "δεν θεωρεί πως οι καθολικές-οι θα διαταραχθούν από το έγγραφο-σημειώσεις αφού "έχουν συνηθίσει τον κακό Τύπο».

Ο Jack Valero από την οργάνωση “Καθολική Φωνή” είπε ότι δεν είχε λάβει τα έγγραφα-σημειώσεις σοβαρά.

"Νομίζω ότι είναι ένα αστείο που πήγε στραβά – (ήταν ένα)ανάλαφρο σπάσιμο της μονοτονίας που διέφυγε του ελέγχου. Και νομίζω ότι καθολικές-οι θα το εκλάβουν ακριβώς ως τέτοιο, ξέρετε, θα το σκεφτούν σήμερα και θα το ξεχάσουν".

Είπε αυτές-οι που έχουν σημαδευτεί από την άμβλωση, θα βρουν το αστείο "λίγο λεπτό-αδύναμο".

Αλλά πρόσθεσε: "Στην Καθολική εκκλησία χρησιμοποιούμε την συγχώρεση, είναι μέρος του πολιτισμού μας να συγχωρούμε τα λάθη των ανθρώπων."

Νωρίτερα αυτή την χρονιά ο Πάπας ανακοίνωσε για τη χρονιά 2010, την πρώτη παπική επίσκεψη στη Βρετανία μετά την επίσκεψή Ιωάννη Παύλου Β 'το 1982.

Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου, θα πραγματοποιηθεί 16-19 Σεπτεμβρίου, περίοδο κατά την οποία αναμένεται να επισκεφθεί το Birmingham, ως μέρος της προγραμματισμένης ευλόγησης του Καρδινάλιου John Newman, και τη Σκωτία.

Η επίσκεψη του φθινοπώρου αποδεικνύεται ότι είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Πάπα μέσα σε ένα κύμα καταγγελιών ότι οι αρχές της Εκκλησίας στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική απέτυχαν να αντιμετωπίσουν κατάλληλα ιερείς που κατηγορούνται για παιδεραστία.

Ο ίδιος ο Πάπας έχει κατηγορηθεί ότι είναι μέρος της κουλτούρας του απορρήτου και πως δεν έαλαβε ικανοποιητικώς ισχυρά για μέτρα κατά των παιδεραστών, όταν είχε την ευθύνη αυτή, ως καρδινάλιος στη Ρώμη.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του λένε ότι έχει την πιο ενεργητική δράση ακόμη και ως Πάπας στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών κακοποιήσεων.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.4.10 και το μεταφράσαμε, από την BBC news στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8642404.stm

*Α Οι πιο χαμηλόβαθμες δημόσιες-οι υπαλλήλοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις πολιτικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να είναι πολιτικώς ουδέτερες κατά την άσκηση των καθηκόντων τες.
*Β Η Ισπανική Αρμάδα ήταν ο ισπανικός στόλος που έπλευσε ενάντια στην Αγγλία στο πλαίσιο του Ισπανοαγγλικού πολέμου (1585–1604) υπό τη διοίκηση του Δούκα της Medina Sidonia το 1588, με την πρόθεση να ανατρέψει Ελισάβετ Α 'της Αγγλίας.

Ο ίδιος έχει ζητήσει μετά από πιέσεις, "συγνώμη" για την συγκάλυψη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και κατηγορείται ακόμη κι ο ίδιος του ο αδελφός για σεξουαλική κακοποίηση. Είναι επίσης γνωστές οι θέσεις του Πάπα για τον ΛεΠΑΤ γάμο, την άμβλωση τα προφυλακτικά, το hiv aids και την αντισύληψη.