27 Απρ 2010

Και τρανσφοβικό το ΕΣΡ

Το σκεπτικό του Ελληνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ΕΣΡ για το πρόστιμο στις 23.4.10, στην εκπομπή της Mαρίας Μπακοδήμου και του Φώτη Σεργουλόπουλου "Φώτης Μαρία Live", στον τηλεοπτικό σταθμό STAR 18.1.10.

Όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας ανηλίκων αναφέρουμε τα εξής:

Όσον αφορά το θέμα που παρουσιάστηκε κατά τη μετάδοση της συγκεκριμένης εκπομπης, τη συμμετοχή στην εκπομπή ως καλεσμένης της κας Βακαλίδου (τρανς ηθοποιού και συγγράφισας), αναφέρουμε ότι η ιδια ήταν πολύ διακριτική και σοβαρή, χωρίς να προκαλέσει με αυτά που είπε.

Εύλογα όμως διερωτάται καμιά-νεις εάν το περιεχόμενο των λεγόμενων της, επειδή αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες και αντιδράσεις της οικογένειας της και του κόσμου γενικότερα σχετικά με την αλλαγή φύλου και τις "τρανς", ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτό και κατανοητό από τις ανήλικες-ους τηλεθεάτριες, δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό ήταν ξένο, ίσως και άγνωστο ως προς αυτές-ους ή έστω ως προς τις περισσότερες-ους από αυτές και γιαυτό μπορούσε να τις-τους επηρεάσει αρνητικά.

Το θέμα του ομοερωτισμού (της προτίμησης , σεξουαλικά, ατόμων του ιδίου φύλου) και
της αλλαγής φύλου με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση που παρουσιάστηκε από την εξεταζόμενη εκπομπή συνιστά ένα κοινωνικό ζήτημα και μία πραγματικότητα που
αφορά μία μικρή μερίδα ανθρώπων. Αποτελεί μία κατάσταση που ξεφεύγει από το
φυσιολογικό , γιαυτό ξενίζει σε μεγάλο βαθμό την ανήλικη-ο τηλεθεάτρια-η, η οποία-ος λόγω του νεαρού της ηλικίας της-του δεν είναι σε θέση να κατανοήσει και να αντιληφθεί το
θέμα αυτό και γιαυτό μπορεί να επηρεστεί από το μεταδιδόμενο υλικό. Η παρουσίαση
στοιχείων για την ερωτική ζωήΛεΠΑ ατόμωνή "τρανς", για την διαδικασία αλλαγής φύλου και τα αισθήματα και τις εμπειρίες της συνεντευξιαζόμενης, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις ανήλικες-ους τηλεθεάτριες-ες οι οποίες λόγω και της ώρας μετάδοσης της συγκεκριμένης εκπομπής (μεταξύ 16:25 και 18:30) μπορούσαν να την παρακολουθήσουν δεδομένου εξάλλου ότι λόγω και του είδους της συγκεκριμένης εκπομπής δεν αναμενόταν η παρουσίαση και ανάλυση τέτοιων θεμάτων.

Η ιδιαιτερότητα αυτή στις σεξουαλικές προτιμήσεις και επιλογές ορισμένων ατόμων που
προβλήθηκε ως θέμα από την εν λόγω εκπομπή δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά διαπιστώνεται σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων με αποτέλεσμα να συνιστά κατά βάση απόκλιση από την συνήθως εκδηλωθείσα ερωτική συμπεριφορά. Θα πρέπει, επομένως, να εξεταστεί κατά πόσο μέσα από την προβολή από την εκπομπή αυτής της σεξουαλικής ιδιαιτερότητας ενδέχεται να προκληθεί σύγχυση ως προς τον ερωτικό προσανατολισμό των εφήβων ή να δημιουργηθεί σ'αυτές-ους, αλλά και σε μικρότερης ηλικίας παιδιά λανθασμένη εντύπωση ως προς τις σχέσεις των δύο φύλων και τις ιδιαιτερότητες του ατόμου ως προς την σεξουαλική του συμπεριφορά.

Το συγκεκριμένο θέμα πιθανολογείται για τους πιο πάνω λόγους, συνεπώς, ότι είναι ακατάλληλο για την παρακολούθηση του από ανήλικες-ους, επειδή είναι ικανό να επιδράσει αρνητικά στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ερωτικής συμπεριφοράς τες-τους, δεδομένου ότι οι ανήλικες-οι βρίσκονται σε μία ηλικία που δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί πλήρως η ερωτική τες-τους συμπεριφορά και τις-τους αρέσει να πειραματίζονται, δοκιμάζοντας καθετί το διαφορετικό και να μιμούνται συμπεριφορές τρίτων.


Αυτή η εκτενής παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος και η προβολή των "τρανς" ως φυσιολογικών ατόμων που ενσωματώνονται ομαλά στην κοινωνία μέσα από ένα μαζικό μέσο επικοινωνίας (την τηλεόραση) και ώρα απογευματινή που οι τηλεθεάτριες-ες, ανήλικες-οι και μή, παρακολουθούν αμέριμνες-οι και ανυποψίαστες-οι για τη μετάδοση τέτοιου είδους σύνθετων και περίπλοκων από οργανικής, κοινωνικής και ηθικής πλευράς θεμάτων θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τες-τους.


Ακολουθεί επιστολή του σκηνοθέτη-παραγωγού Πάνου Κούτρα

Περί ομο-ερωτο-φοβίας (του ΕΣΡ) και άλλων δαιμονίων

Είναι θλιβερό, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά πως τα βήματα της Ελλάδας προς την εναρμόνιση της με μία ευρωπαική, πολιτισμένη και σύγχρονη πραγματικότητα πηγαίνουν σταθερά προς τα πίσω.

Ο λόγος για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θέλει να φέρεται ως μια ανεξάρτητη αρχή αγνοώντας επιδεικτικά κάθε πιθανή έννοια ανεξαρτησίας, παραμένοντας μια «ανοιχτή πληγή» στην ευρύτερη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Είναι γνωστό (και αυτονόητο) πως το ΕΣΡ οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Της Επικρατείας, όπως και τις θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Στο παρελθόν, βάσει αποφάσεων του ΣτΕ, το ΕΣΡ αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ως προς την ομο-ερωτο-φοβική και προσβλητική του στάση απέναντι σε άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ωστόσο για άλλη μιά φορά δείχνει το σκληρό ομο-ερωτο-φοβικό του πρόσωπο με τις πρόσφατες κλήσεις για την υπόθεση της προβολής της κινηματογραφικής ταινίας «Straight Story» και της φιλοξενία της συγγραφέως και ηθοποιού Κας Μπέττυς Βακαλίδου σε απογευματινή εκπομπή.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, με την δικαιολογία της «προστασίας ανηλίκων», το ΕΣΡ επέβαλλε κλήσεις στα αντίστοιχα τηλεοπτικά κανάλια με απαράδεκτες αιτιολογίες που αναδύουν την πορωμένη και συνειδητή στόχευση του κατά οποιασδήποτε «διαφορετικότητας» αντιτίθεται στην κατά το ίδιο «φυσιολογική» τάξη των πραγμάτων.

Για άλλη μιά φορά, το ΕΣΡ προσβάλλει μία προστατευόμενη από το Σύνταγμα μειονότητα, αυτή των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αποκαλώντας τες-τους «άτομα με ιδιαιτερότητα», τον λεσβιασμό-την ομοφυλοφυλία «μία κατάσταση που ξεφεύγει από το φυσιολογικό» κτλ.

Επίσης, το ΕΣΡ αναλαμβάνει ρόλο παιδοψυχιάτρου υποστηρίζοντας πως η παρουσίαση και μόνο «τρανσέξουαλ ως φυσιολογικών ατόμων» μπορεί «να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας τες-τους». Θέτει προς εξέταση δε, κατα πόσο η παρουσίαση ενός τέτοιου θέματος μπορεί να προκαλέσει «σύγχυση ως προς τον ερωτικό προσανατολισμό των εφήβων».

Το ΕΣΡ θα έπρεπε πριν πάρει αποφάσεις και στείλει κλήσεις να είναι πιό ενημερωμένο γύρω από την παιδική και εφηβική ψυχολογία (αξίζει να σημειωθεί πως καμιά-κανείς από την επιτροπή δεν φέρει ιδιοτητα παιδοψυχιάτρου) και να λάβει υπ'όψη του έγκυρες παγκόσμια ψυχιατρικές μελέτες γύρω από το θέμα αυτό.

Επίσης θα έπρεπε να λάβει υπ'όψη την ίδια του την αρμοδιότητα σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, με την οποία πρέπει να προστατεύει, μεταξύ άλλων, και τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό-γενετήσιο προσανατολισμό από μία δυσμενή προβολή.

Αυτό φυσικά όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά σε κάθε περίπτωση εξύβρισης και προσβλητικών ομο-ερωτο-φοβικών σχολιών από καλεσμένες-ους σε εκπομπές ή από δημοσιογράφους, το ΕΣΡ δεν επιβάλλει ποτέ πρόστιμα.

Εν αντιθέσει όταν η προβολή των λεσβιών, γκέι ή τρανσεξουαλικών ατόμων (στην περίπτωση της κας Βακαλίδου) είναι θετική και σοβαρή (το παραδέχεται το ΕΣΡ στην ίδια κλήση!!!) φαίνεται πως είναι κάτι που δεν το αντέχει.

Και όλα αυτά εν έτει 2010 σε μία ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα όφειλε να προστατεύει συνταγματικά μειονότητες μεταξύ αλλων και αυτής των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικο προσαντολισμό.

Εως πότε θα ανεχόμαστε την ομο-ερωτο-φοβία μίας "ανεξάρτητης" αρχής η οποία διατηρείται με χρήματα των φορολογούμενων πολιτισών-ων αυτής της χώρας μεταξύ των οποίων και αυτών με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τις-τους οποίους εξακολουθεί να προσβάλλει, να εξευτελίζει και να απαγορεύει την ορατότητα τες-τους.


Με αγανάκτηση
Πάνος Χ. Κούτρας
Σκηνοθέτης -Παραγωγός



Οι αριθμοί και οι αστερίσκοι είναι δκοί μας

1 Με δεδομένο ότι στην συντριπτική τες πλειοψηφία τα σημερινά κορίτσια και αγόρια έχουν ολοκληρώσει τις ερωτικές επαφές στα 15.

*Α Το ΕΣΡ και πολλές άλλες-οι δεν εννοούν να διαβάσουν ιατρικά κείμενα, έρευνες για να διαπιστώσουν ότι δεν υπαρχει αλλαγή αλλά διόρθωση φύλου και πως η transgenderism είναι ιατρική και μόνο κατάσταση.

*Β Ο λεσβιασμός, η γκέι σεξουαλικότητα, η αμφισεξουαλικότητα, και η τρανς σεξουαλικότητα =ομοερωτισμός δεν είναι επιλογή. Επιλογή σημαίνει πως μπορώ να διαλέξω αυτό ή εκείνο, η σεξουαλική επιθυμία και συμπεριφορά είναι τόσο βαθιά και ενστικτώδης που δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε. Η ερωτική μας επιθυμία δεν αλλάζει. Προσπάθειες μεταστροφής έχουν αποτύχει με άσχημες συνέπειες για όσες δέχτηκαν τέτοιου είδους "θεραπείες".

*Γ Η σεξουαλικότητα έχει πολλές εκφάνσεις και όλες είναι φυσιολογικές ή μόνη που είναι αναπαραγωγική είναι η ετερό σεξουαλικότητα αλλά αυτό έχει ήδη καρριφθεί. Η τεχνιτή γονιμοποίηση συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια και παράγει παιδιά χωρίς σεξ. Τέλος κάθε σεξουαλική επαφή δεν δημιουργεί παιδιά, όποιας έκφανσης κι αν είναι.

*Δ Κανόνας είναι ότι επαναλαμβάνεται στην Ιστορία, κι όλες οι εκφάνσεις της σεξουαλικότητας υπάρχουν από υπάρξεως του ανθρωπίνου είδους. Τα δικαιώματα τα δικαιούμαστε όλες όπως ορίζει το Σύνταγμα , πολλά ψηφίσματα και συστάσεις καθώς και η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει.


*Ε Η τρανς σεξουαλικότητα είναι μια ακόμη σεξουαλική συμπεριφορά όπως όλες οι άλλες.

Σύγχυση και φόβος δημιουργείται μόνο όταν αγνούμε. Παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης σε σχολεία των ΗΠΑ στα μικρά κορίτσια και αγόρια για το που αρχίζουν τα χάδια και τα αγγίγματα να είναι παραβίαση της νομιμότητας και αρχίζει η σεξουαλική κακοποίηση έχει μειώσει τους βιασμούς και την σεξουαλική κακοποίηση σε ανήλικες-ους.
Επίσης το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχει μειώσει εκτός των βιασμών, τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, εγκλήματα μίσους τη μετάδοση Σεξουαλικών Μεταδιδομένων Νοσημάτων, ενέτεινε την χρήση προφυλακτικού και της αντισύληψης σε γυναίκες και άνδρες, ισορρόπησε τον οικογενειακό προγραμματισμό, κλπ.

*Ζ 'Ολα τις-τους αρέσουν να τα μάθουν κι όχι απαραίτητα να τα κάνουν. Δοκιμάζουν ότι νοιώθουν ότι τις ενδιαφέρει-ποθούν αλλά δεν σημαίνει πως η άγνοια δεν θα τις κάνει να επιθυμούν ή να δοκιμάζουν σεξουαλικές εμπειρίες. Αντιθέτως αν έχουν αντικειμενικές πληροφορίες θα είναι έτοιμες-οι να κάνουν όσα τις-τους αρμόζουν έστω και προσωρινά.

*Η έργο και της τηλεόρασης είναι η ευαισθητοποίηση και αποδοχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά συνέπεια η ομαλή ένταξη των όλων των ανθρώπων


2 Το ΕΣΡ ξεκίνησε με πρόστιμο στην εταιρεία τσιχλών Dentine επειδή σε μια διαφήμισή της έδειχνε ότι δυο νέες γυναίκες αρχίζουν να φιλιούνται.
Η Dentine προτίμησε να αποσύρει την διαφήμιση.

Έβαλε πρόστιμο στην εκπομπή "Lesbian Gay", του δημοτικού σταθμού Ν. Ηρακλείου το 2005.
Ο σταθμός σταμάτησε την εκπομπή.

Σειρά πήρε η σειρά του κ. Παπακαλιάτη "με το φιλί μεταξύ δύο ανδρών" στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Η σειρά δεν σταμάτησε και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ, το οποίο δήλωσε στην απόφαση 3490/2006 ότι μάς αναγνωρίζει ως : "...
μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας της-του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας) ... να γίνονται απολύτως σεβαστές και να μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπόλοιπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας."

Στην συνέχεια έβαλε πρόστιμο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, επειδή έπαιξε ντοκυμαντέρ που θέμα τους είχαν συζητήσεις για τις ΛεΠΑΤ ερωτικές ταινίες χωρίς κατά την κρίση του ΕΣΡ να αναρτήσει την σωστή ένδειξη-σήμανση για την ηλικία καταληλότητας των ντοκυμαντέρ.

Πριν λίγες μέρες ήρθε ένα νέο πρόστιμο για την προβολή στην τηλεόραση της ταινίας "Straight Story" των κ. Ρέππα, Παπαθανασίου.

Και το τελευταίο πρόστιμο αγγίζει τις τρανς μέσω της εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού STAR, "Φώτης Μαρία Live" όπου παρουσίασε την κα. Μπέτυ Βακαλίδου ηθοποιό και συγγράφισα, με κύριο θέμα την ταινία "Στρέλλα" του κ. Πάνου Κούτρα, στην οποία συμμετείχε η κα. Βακαλίδου. Η ταινία αναφέρεται στην ζωή μιας τρανς αλλά έξω από τα στερεότυπα. Η ταινία έχει προταθεί για δυο βραβεύσεις και η κα. Βακαλίδου τίμησε την Ελλάδα ως πρόσωπο της χρονιάς του Ευρωπαϊκού Έτους Κατά των Διακρίσεων 2007. Ευαγγελία Βλάμη