11 Απρ 2010

Η Κύπρος θα λάβει σοβαρά υπ' όψιν της την έκθεση της κα. Νικολάου

Η κυβέρνηση της Κύπρου υπόσχεται να "λάβει σοβαρά υπ' όψιν της την έκθεση της κα. Νικολάου"

Η κυβέρνηση θα λάβει "σοβαρά" τελευταία έκθεση της κα. Ηλιάνας Νικολάου, ηγέτιδας της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων για την υπόδειξη νομικών μεταρρυθμίσεων που να επιτρέψουν τον ΛεΠΑΤ γάμο, δήλωσε από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Μόνιμος Γραμματέας Λάζαρος Σαββίδης χθες. "Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί. Είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί λίγο περισσότερο. Δεν έχουμε κλείσει το ζήτημα, παραμένει ανοιχτό", είπε.

Η κα. Ηλιάνα Νικολάου είπε στην έκθεση της την περασμένη εβδομάδα, πως η νομική αναγνώριση των ΛεΠΑΤ ζευγαριών στη Κύπρο είναι επιτακτική ανάγκη στη σημερινή κοινωνία. Υποστήριξε το νομικό κενό σχετικά με τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια συνιστά άμεση δυσμενή διάκριση εις βάρος πολιτισών-ων της Ευρ. Ένωσης που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης ασφάλισης, συντάξεων, φορολογίας και ακινήτων. Έχει προτείνει νομικές μεταρρυθμίσεις για την εξάλειψη των υφισταμένων ανισοτήτων όσον αφορά τα δικαιώματα του ιδίου φύλου που συμβιώνουν, σημειώνοντας ότι "αυτό το βήμα δεν θα έθετε σε κίνδυνο ούτε την παραδοσιακή έννοια του γάμου ή την παραδοσιακή μορφή της οικογένειας».

[...]

Ο κ. Σαββίδης είπε την Sunday Mail ότι οι διάφορες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εξετάζουν το θέμα και θα συνέλθουν εκ νέου μετά τον Ιούνιο για να συζητήσουν το θέμα. «Το θέμα δεν είναι κλειστό. Ακούσαμε τις γνώμες όλων, θα περιμένουμε τώρα οι σχετικές υπηρεσίες να μελετήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες και να επιστρέψουν σε μας », είπε. Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις της κα. Ηλιάνας Νικολάου, είπε: "Όλα θα εξεταστούν. Το υπουργείο λαμβάνει πάντοτε σοβαρά αυτές τις εκθέσεις".

[...]

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι η εκτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο και η Ευρώπη θα αποσταλλεί στην υπουργό εσωτερικών που είναι αναγκασμένη να αποφασίσει εάν θα παραπέμψει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο. "Η απόφαση δεν θα πραγματοποιηθεί από δημόσιες-ους υπαλλήλους. Πιστεύω, τέλος, πως πρόκειται να είναι μια πολιτική απόφαση ", δήλωσε ο κ. Σαββίδης.

[...]

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στην έκθεση της κα. Ηλιάνας Νικολάου ήταν το γεγονός ότι ο ένας συντρόφος δεν ανήκει στην ΕΕ και μαζί με το Κύπριο συντροφό του πρόκειτε να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά λήξη ισχύς της άδειας παραμονής του ενός.
Ο πρόεδρος της επιτροπής προτείνει το υπουργείο εσωτερικών να λάβει μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση σε μια τέτοια περίπτωση, όταν πρόκειται για την ανανέωση αδειών παραμονής, «χωρίς την ανάγκη νομικής μεταρρύθμισης ή ακραία μέτρα».

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, κ. Ιωνάς Νικολάου, εξέφρασε ανησυχίες για το κατά πόσον κυπριακή κοινωνία είναι έτοιμη για τη νομιμοποίηση των ΛεΠΑΤ γάμων. Υπέδειξε ότι θα μπορούσαν να εγγυηθούν στις ΛεΠΑΤ συντρόφισες-ους τα δικαιώματά τες στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς την ανάγκη νομικής μεταρρύθμισης.

«Δεν ξέρω αν η κυπριακή κοινωνία είναι έτοιμη για τους γάμους, δεν βλέπω να γίνεται αποδεκτό πολύ εύκολα», είπε ο κ Νικολάου, προσθέτοντας στο επιχείρημα αυτό πως θα μπορούσε να προβλεφθεί κάποιο σύμφωνο συμβίωσης για την αναγνώριση ορισμένων δικαιωμάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι δεν είναι επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

"Αν οι ΛεΠΑΤ θέλουν να ζήσουν μαζί, καμιά-νεις δεν τις σταματά. Τα κυριότερο θέμα πραγματικά είναι το κληρονομικό, το οποίο θα μπορούσε να λυθεί με τη σύνταξη μιας εγκεκριμένης διαθήκης. Το τελευταίο δεν είναι εύκολο. Είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο χρειάζεται πολλή μελέτη".

"Είμαστε μια κλειστή κοινωνία, είμαστε ένα χωριό στην ουσία, το ισοδύναμο μιας μικρής πόλης στην Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να μεγαλώσει από ένα ΛεΠΑΤ ζευγάρι στην κυπριακή κοινωνία. Θυμάμαι όταν ένα παιδί γεννήθηκε εκτός γάμου και το πώς η κυπριακή κοινωνία το αντιμετώπισε. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα", είπε.

Ο κ. Νικολάου είπε όλα τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς πριν κατέβουν είτε υπέρ είτε κατά.

[...]

Μια μια μακροχρόνια ακτιβίστρια των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της συνεχάρει την κα. Ηλιάνα Νικολάου ως «πολύ προοδευτική». "Σε αυτό το νησί, δεν μπορούμε να πολεμήσουμε και να αγωνισθούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πολιτικά μας θέματα καθώς επίσης καταπιέζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτισών-ων του ελεύθερου τμήματος της νήσου. Θα είναι πολύ ενοχλητικό αν η Κύπρος καταλήξει στο Ευρ. Δικαστήριο Ανρθωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα αυτό ", είπε.

Μία επίσημη πηγή είπε στην Sunday Mail ότι η νομική αναγνώριση του ΛεΠΑΤ γάμου είναι πιθανό να συμβεί στη Κύπρο, αλλά μόνο με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι κάτι που θα έρθει γρήγορα, είπε.

Ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάριος Ματσάκης, συμφώνησε ότι ορισμένες νομικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ευαισθησίες. "Νομίζω ότι ορισμένες νομικές μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες λόγω της εισόδου μας στην ΕΕ, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις παραδόσεις της κοινωνίας μιας χώρας μέλους. Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, δεν μπορούν να γίνουν ξαφνικά", είπε. «Μετά από διαβούλευση, όλες οι απόψεις θα ακουστούν και θα υπάρξουν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές», πρόσθεσε ο κ. Ματσάκης, ο οποίος κατά τη θητεία του στις Βρυξέλλες είχε "φιλινικήσει" με ΛεΠΑΤ ομάδες και βουλευτίνες-ες για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα και τη ΛεΠΑΤ παιδοθεσία. Ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να αναγνωρίσει το ΛεΠΑΤ σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι το γάμο, προσθέτοντας ότι είναι "εντελώς αντίθετος προς τη ΛεΠΑΤ παιδοθεσία".


Αποσπάσματα του άρθρου τα βρήκαμε στις 11.4.10 και τα μεταφράσαμε από την The Cyprus Mail, στην http://www.cyprus-mail.com/cyprus/government-pledges-take-seriously-report-gay-partnerships/20100411