21 Απρ 2010

Ο ΛεΠΑΤ γάμος δεν είναι "προτεραιότητα" σε όλη την ΕΕ

Η αναγνώριση του ΛεΠΑΤ γάμου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΕ δεν αποτελεί “προτεραιότητα» για την Επιτροπή.

Σε ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλειψε να μνημονεύσει την αμοιβαία αναγνώριση του ΛεΠΑΤ γάμου σε ολόκληρη την ΕΕ ως προτεραιότητα για την περίοδο 2010-2014 στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης.

Το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης ορίζει τις πολιτικές της Επιτροπής στους τομείς της δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας για τις ευρωπαίες πολίτισες-ες έως το έτος 2014.

Σε ένα ψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχτηκε μια σαφή θέση για το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης. Πως το ψήφισμα «δεν θίγει την εθνική νομοθεσία για το οικογενειακό δίκαιο», το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης θα πρέπει να «εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτισών-ων της ΕΕ και των οικογενειών τες, συμπεριλαμβανομένων τόσο όσων έχουν τελέσει γάμο όσο και σύμφωνο συμβίωσης, [...] και να αποφευχθεί κάθε είδους διακρίση κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού».

Περαιτέρω, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στα ΜΜΕ χθες ότι η αμοιβαία αναγνώριση των ΛεΠΑΤ γάμων "δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ώρα".

Η βουλευτίνα Ulrike Lunacek, Συν-προεδρίνα της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα, αντέδρασε: «Κατά τη διάρκεια ακροάσεων τον Ιανουάριο, ο Επίτροπος Malmström και η Επίτροπος Reding δεσμεύτηκαν για την πλήρη ισότητα των ευρωπαίων πολιτισών-ων, ακόμη και λόγω ταυτότητας κοινωνικού φύλου και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού-στην πραγματικότητα, η κα Viviane Reding ρητώς ανέφερε ότι τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια πρέπει να διατηρούν τα ίδια δικαιώματα, όταν μετακινούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φαίνεται ότι τώρα απομακρύνονται από αυτά τα θέματα, επειδή αμφισβητούνται από ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις. Θα ήταν απαράδεκτο στις LGBT οικογένειες, πάλι, θα ζητηθεί να περιμένουν για ίσα δικαιώματα".

Ο βουλευτής Michael Cashman, Συν-πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για τα ΛεΠΑΤ Δικαιώματα, συνέχισε: «Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι ένας υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να δηλώσει ότι η καταπολέμηση των διακρίσεων των πολιτσών-ων της “δεν είναι προτεραιότητα”.

Η Επίτροπος Reding και Malmström πρέπει να δώσουν άμεσα-τώρα σαφές προβάδισμα για τα αιτήματα του Κοινοβουλίου όσον αφορά το Προγράμματος της Στοκχόλμης, και να αρχίσει η διαδικασία εξασφάλισης ότι όλες οι πολίτισες-ες, συμπεριλαμβανομένων των ΛεΠΑΤ οικογενειών, έχουν πραγματική ελευθερία κινήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει θεμελιώδη σημασία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η διακομματική ομάδα για τα ΛεΠΑΤ Δικαιώματα θα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του Προγράμματος της Στοκχόλμης.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 21.4.10 και το μεταφράσαμε από την Intergroup on LGBT Rights στην http://lgbt-ep.eu/news.php