15 Απρ 2010

λεσβία, η Όπρα;

Η «ομερτά» του αμερικανικού prime time

Η πανίσχυρη παρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρεϊ επέβαλε τηλεοπτική σιωπή για ενοχλητική βιογραφία της

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Υπό «κανονικές» συνθήκες η αμερικανίδα συγγραφέας Κίτι Κέλεϊ θα ήταν καλεσμένη αυτές τις ημέρες σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά σόου της τηλεόρασης στις ΗΠΑ. Και όμως, μόνο μία εκπομπή, το «Τoday» του ΝΒC, την έβγαλε για λίγο χθες για να μιλήσει για το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Οprah», το οποίο από σήμερα κυκλοφορεί στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία σε 500.000 αντίτυπα και αναφέρεται φυσικά στην πιο αναγνωρίσιμη τηλεοπτική περσόνα της Αμερικής, την 56χρονη Οπρα Γουίνφρεϊ.

Η παρουσιάστρια Μπάρμπαρα Γουόλτερς αρνήθηκε να καλέσει την κυρία Κέλεϊ «για να μη χαλάσει τη σχέση της με την Οπρα», όπως παραδέχτηκε. Το ίδιο είπαν στη συγγραφέα ο Λάρι Κινγκ, ο Ντέιβιντ Λέτερμαν, η Τζόι Μπέχαρ και ο Τσάρλι Ρόουζ - όλοι τους πρώτα ονόματα της τηλεόρασης-, με αποτέλεσμα η κυρία Κέλεϊ να υποστηρίζει ότι μια αόρατη δύναμη της έχει επιβάλει μπλακάουτ.

Ποια είναι αυτή η δύναμη; Μα η ίδια η πανίσχυρη Οπρα! Ο λόγος είναι προφανής: το βιβλίο έχει γραφτεί χωρίς τη συγκατάθεσή της και περιλαμβάνει στοιχεία που δεν της αρέσουν, αφού την εμφανίζουν αδίστακτη, σκληρή, επηρμένη, διψασμένη για χρήμα και εξουσία, και περιστασιακά λεσβία.

Σε συνέντευξή της η κυρία Κέλεϊ υποστήριξε ότι έχει πέσει πέπλο σιωπής σε ολόκληρη τη βιομηχανία του θεάματος με σκοπό να μην ενοχληθεί η Οπρα.

Το βιβλίο σκιαγραφεί μια Οπρα οπορτουνίστρια, που επιβάλλει όρκους σιωπής στους συνεργάτες της και τους υποχρεώνει να υπογράφουν συμβόλαια εχεμύθειας προτού τους προσλάβει. Αναφέρεται επίσης στα σκληρά παιδικά χρόνια της Οπρα στον Μισισιπή, περιγράφει τον βιασμό που υπέστη στα 14 της, γράφει για το αγοράκι που γέννησε και πέθανε λίγο αργότερα, για τις κακές σχέσεις της με τη μητέρα της και τον πατριό της, για την παχυσαρκία της και τις προσπάθειές της να αδυνατίσει.

Αναφέρεται επίσης στις φήμες για την «ιδιαίτερη» σχέση της Οπρα με τη στενή συνεργάτιδά της Γκέιλ Κινγκ και για τον «αιώνιο αρραβωνιαστικό» της Στέντμαν Γκρέιαμ, με τον οποίο επρόκειτο να παντρευτεί το 1992, αλλά αποφάσισε να κρατήσει μαζί του μια «πνευματική ένωση».

------

«Η Οπρα δεν περπατάει!.. Η Οπρα δεν ανεβαίνει σκάλες!..»

Η κυρία Κέλεϊ αναφέρεται στο βιβλίο της σε ένα περιστατικό, ενδεικτικό υποτίθεται του χαρακτήρα τής «δύστροπης» Οπρα. Θέλοντας να αγοράσει κάποια έργα τέχνης η παρουσιάστρια κανόνισε να συναντηθεί με έναν έμπορο τέχνης της Ουάσιγκτον. Το ραντεβού κλείστηκε με όλους τους τύπους και όλες τις λεπτομέρειες. Ο γκαλερίστας έλαβε την παραμονή το πρόγραμμα της επίσκεψης- «14.17: η λιμουζίνα της Οπρα καταφθάνει» , «14.20:η Οπρα εισέρχεται στην γκαλερί» κτλ. - και τα ονόματα όλων των συνεργατών και παρατρεχάμενων που θα παρευρίσκονταν στο... γεγονός. Η Οπρα όμως καθυστέρησε σε ένα κοντινό μαγαζί και αφού πέρασαν 30 λεπτά ο γκαλερίστας πήγε να την αναζητήσει. Τη βρήκε να τσακώνεται με την ιδιοκτήτρια και όταν της είπε να βιαστεί και να πάνε με τα πόδια στην γκαλερί του, η Οπρα, φανερά ενοχλημένη, απάντησε για τον εαυτό της σε τρίτο πρόσωπο: «Η Οπρα δεν περπατάει» ! Οταν τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και πήγε στην γκαλερί, ο ιδιοκτήτης τής έδειξε τον επάνω όροφο όπου βρίσκονταν οι πίνακες. «Η Οπρα δεν ανεβαίνει σκάλες!» του φώναξε, σαν να την είχε προσβάλει θανάσιμα.


Τα άρθρα τα βρήκαμε στις 13.4.10 στην εφημερίδα το Βήμα στην http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=325298&dt=13/04/2010 και στην http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=325299&ct=2&dt=13/04/2010