14 Απρ 2010

Το Βατικανό "αποσαφηνίζει"

Το Βατικανό προσπάθησε να «αποσαφηνίσει» τις παρατηρήσεις που έγιναν από ανώτερο καρδινάλιο, ο οποίος συνέδεσε τον ομοερωτισμό με την παιδεραστία στο σκάνδαλο (σεξουαλικής) κακοποίησης που αντιμετωπίζει η Εκκλησία.

Ένας εκπρόσωπος παρείχε "δεδομένα" για να στηρίξει τον ισχυρισμό, αλλά είπε επίσης πως οι ηγέτες της Εκκλησία δεν προσπάθησαν να κάνουν ισχυρισμούς «ψυχολογικής ή ιατρικής φύσεως".

Ο Καρδινάλιος Bertone Tarcisio είπε ότι είναι, ο ομοερωτισμός – και όχι η κληρική αγαμία που ακουμπά την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Νωρίτερα, η Γαλλία καταδίκασε τον καρδινάλιο για την "απαράδεκτη σύνδεση".

Στις αρχές του μήνα, ο προσωπικός ιεροκήρυκας του Πάπα Βενέδικτου ζήτησε συγγνώμη για την άσκηση κριτικής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που συνέκρινε τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης με την «συλλογική βία που υπέστησαν οι Εβραίες-οι».

Σε ένα κήρυγμα, ο Ιερέας Raniero Cantalamessa σύνδεσε-παρομοίασε τις κατηγορίες που το Βατικανό έχει συστηματικά αποσιωπήσει περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς με τις "πιο αποτρόπαιες πτυχές του αντισημιτισμού», με τη χρήση των στερεοτύπων και τη διάδοση της συλλογικής ενοχής.

Το Βατικανό δήλωσε πως οι παρατηρήσεις του δεν εκπροσωπούν την επίσημη άποψή.

«Ομολογία αδυναμίας»

Ο Καρδινάλιος Bertone, γραμματέας της πολιτείας του Βατικανό, προσπάθησε να εκτονώσει τα σκάνδαλα που πλήττουν σήμερα την Εκκλησία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Χιλή, τη Δευτέρα, όταν αρνήθηκε να κατηγορήσει την (κληρική) αγαμία.

"Πολλές ψυχολόγισες-οι, ψυχιάτρισες-οι απέδειξαν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αγαμίας και παιδεραστίας, αλλά έχουν δείξει πολλές άλλες-οι, μου είπαν πρόσφατα, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ομοερωτισμού και παιδεραστίας", είπε.

«Αυτό είναι αλήθεια. Έχω τα έγγραφα των ψυχολόγων. Αυτό είναι το πρόβλημα."
Στις 6.4.10, ο εκπρόσωπος του Βατικανού ιερέας Federico Lombardi αμφισβήτησε την απόφαση του καρδινάλιου να συζητήσει το θέμα, αλλά επίσης και λεπτομερή "στατιστικά δεδομένα” για τη κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς.

«Οι αρχές της Εκκλησίας δεν θεωρούν ότι είναι ευθύνη τες να κάνουν γενικές δηλώσεις, ειδικά, ψυχολογικού ή ιατρικού χαρακτήρα, οι οποίες παραπέμπουν σε μελέτη εμπειρογνωμονισών-ων και στις εν εξελίξει έρευνες για το θέμα", είπε.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα που συλλέγονται από τη Συνέλευση Καρδιναλίων για το Δόγμα της Πίστεως», περίπου το 10% των περιπτώσεων ήταν παιδεραστία με την αυστηρή έννοια του όρου, ενώ το 90% των περιπτώσεων εφηβοεραστία [δηλαδή προς τις έφηβες-ους]», πρόσθεσε.

"Από αυτά περίπου το 60% αναφέρεται σε άτομα του ιδίου φύλου και το 30% σε ετεροφυλόφιλο χαρακτήρα."

Ο Fr Lombardi δήλωσε στο πρακτορείο Τύπου AFP ότι η δήλωση αυτή είχε ως στόχο να "αποσαφήνισει" τις παρατηρήσεις του Καρδινάλιου Bertone και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως η Αγία Έδρα να "αποστασιοποιείται" από αυτά.

Νωρίτερα, η Γαλλία - όπου το 60% του πληθυσμού είναι καθολικές-οι - έγινε η πρώτη χώρα που επέκρινε τον καρδινάλιο.

"Αυτή είναι μια απαράδεκτη σύνδεση, και την καταδικάζουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Bernard Valero σε ΜΜΕ του Παρισιού. "Η Γαλλία σταθερά συμμετέχει στη μάχη κατά των διακρίσεων και προκαταλήψεων που συνδέονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου".

Στην Ιταλία, ο ΛεΠΑΤ ακτιβιστής Aurelio Mancuso κατηγόρησε τον καρδινάλιο πως «αδέξια προσπαθεί να μεταθέσει την προσοχή στον ομοερωτισμό και να απομακρυνθεί από την εστίαση-επικέντρωση στα νέα εγκλήματα κατά των παιδιών που εμφανίζονται κάθε μέρα".

Τα ΜΜΕ της Ιταλίας επέκριναν επίσης τις παρατηρήσεις.

Στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Piero Ostellino είπε ο Πάπας θα πρέπει να "προστατεύεται" από τις "απερίσκεπτες παρατηρήσεις ορισμένων υψηλόβαθμων ιεραρχών", ενώ ο Francesco Merlo της La Repubblica δήλωσε ότι η «Εκκλησία βλάπτει στην ίδια, όχι οι ΛεΠΑΤ».

Η προσπάθεια να συνδεθεί ο ομοερωτισμός με την παιδεραστία ήταν μια «δραματική εξομολόγηση αδυναμίας [προδίδει], το κράτος σύγχυσης υπό το οποίο η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται σήμερα", πρόσθεσε ο Merlo.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.4.10 από το BBC NEWS στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8620135.stm