28 Απρ 2010

Εξασφάλιση της Ημέρας Υπερηφάνειας στη Μολδαβία και την Ουκρανία

Η εξασφάλιση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι για τις ΛεΠΑΤ στη Μολδαβία και την Ουκρανία

Αυτό τον Μάϊο οι λεσβιακές, αμφισεξαουλικές, γκέι και τρανς (LGBT) οργανώσεις στη Μολδαβία και την Ουκρανία σχεδιάζουν να διοργανώσουν δημόσιες εκδηλώσεις. Σήμερα 27.4.10, το δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου-Chişinău, έκρινε ότι η σχεδιαζόμενη ειρηνική διαδήλωση υποστήριξης για την αποδοχή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων μπορεί να γίνει μόνο σε ένα πάρκο μακριά από το κέντρο της πόλης. Οι διοργανώτριες-ες, της GenderDoc-M, σχεδιάζουν την έφεση-αναίρεση αυτής της απόφασης, ενώ απορρίπτουν την εναλλακτική τοποθεσία για την εκδήλωση. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου που ακύρωσε το να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση στην κεντρική πλατεία.

Ο δήμαρχος της Κισινάου Chişinău ζήτησε από το δικαστήριο να απαγορεύσει τη διαδήλωση, εξ' αιτίας της δημόσιας τάξης και τα ήθη, αφ' ότου έλαβε αναφορές από θρησκευτικές και άλλες ομάδες που αντιτίθενται στην ΛεΠΑΤ εκδήλωση.

Στην Μολδαβία έχει απαγορευθεί σε ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες να διοργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις από το 2005. Το 2007, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μολδαβίας, κήρυξε παράνομη την απαγόρευση μια δημόσιας ΛεΠΑΤ εκδήλωσης το 2006.

Το 2009, όλες οι εκδηλώσεις φεστιβάλ, ακόμη και εκείνων των ιδιωτικής φύσεως, που διοργανώθηκαν από LGBT ακτιβίστριες-ες στην Nikolaev, της Ουκρανίας, παρεμποδίστηκαν και απαγορεύτηκαν από τις αρχές της πόλης. Αυτή τη χρονιά οι ακτιβίστριες-ες της Nikolaev Ουκρανίας σχεδιάζουν μια δημόσια εκδήλωση στις 16 Μαΐου 2010.

Η ελευθερία του συνέρχεσθαι είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που κατοχυρώνεται και είναι εγγυημένο από τα σημαντικότερα Διεθνή και Ευρωπαϊκά νομικά έγγραφα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων: του άρθρου 21 του Διεθνούς Συμφώνου των Αστικών-Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Το δικαίωμα αυτό προστατεύεται στα συντάγματα και των δύο χωρών (άρθρο 39, Σύνταγμα της Ουκρανίας, καθώς και το άρθρο 40, Σύνταγμα της Μολδαβίας).

Η πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την ελευθερία του συνέρχεσθαι, η οποία επιβεβαιώθηκε-διακηρύχθηκε σε σχέση με LGBT άτομα και το Δικαστήριο είπε πως η παραβίαση του δικαώματος του συνέρχεσθαι για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, συνιστά διάκριση. Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν εκτείνεται μόνο στις ιδέες και τις απόψεις της πλειοψηφίας, αλλά και σε εκείνες-ους που ανήκουν σε μειονότητες ή εκείνες-ους που μπορεί να προκαλέσουν σοκ, διαφωνία και αντίδραση, αντίθεση, εναντίωση. Επιπλέον, το Δικαστήριο έχει αποφανθεί επανειλημμένα ότι, εάν υπάρχει κίνδυνος για τη βία από αντι-διαδηλώτριες-ες, το κράτος έχει το θετικό καθήκον να προστατεύει τις διαδηλώτριες-ες.

Τον Μάρτιο του 2010, οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών, Μολδαβία και Ουκρανία, ενέκρινα τις Συστάσεις του Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Αυτές οι Συστάσεις επιβεβαιώνουν “την υποχρέωση των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 της Σύμβασης, δύναται αποτελεσματικώς να απολαμβάνεται, χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου”.

Και οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Πολιτικής, Γειτονία της ΕΕ.. Κατά συνέπεια, οφείλουν να αποδεικνύουν τη θέληση τες να προωθήσουν και να προστατεύσουν τις θεμελιώδεις Αρχές της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Η Evelyne Paradis, Διευθύντρια της ILGA-Europe, δήλωσε:
"Ανησυχούμε με τις παραβιάσεις των βασικών δικαιωμάτων, να διατηρηθούν ειρηνικές οι δημόσιες εκδηλώσεις στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Και οι δύο χώρες φιλοδοξούν να οικοδομήσουν δημοκρατικές πλουραλιστικές κοινωνίες και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλούμε τις αρχές αμφοτέρων των χωρών να ενεργήσουν σύμφωνα με τα καθιερωμένες Ευρωπαϊκές αρχές και νόμους. Οι κυβερνήσεις της Μολδαβίας και της Ουκρανίας θα πρέπει να σέβονται τις διεθνείς υποχρεώσεις τες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες δικαιούνται οι πολίτισες-ες να ασκούν το δικαίωμά τες-ους να συνέρχονται-συναθροίζονται ελεύθερα χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας του κοινωνικού φύλου".


Η Ulrike Lunacek και ο Michael Cashman, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμπροέδροι της Διακομματικής Ομάδας για τα ΛεΠΑΤ Δικαιώματα, δήλωσε:

«Η παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του συνέρχεσθαι, είναι απλώς απαράδεκτη. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα αυτά με αποφασιστικότητα, και, αν χρειαστεί θα αναλάβουμε δράση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν πρόκειται για τις σχέσεις και συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η Μολδαβία και η Ουκρανία".


Η Halya Gowan, Διευθύντρια προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε τα εξής:

“Η συνεχιζόμενη αδυναμία της Μολδαβίας και της Ουκρανίας να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι των ΛεΠΑΤ ανθρώπων είναι μια σημαντική κηλίδα-στίγμα για τα αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δύο αυτών χωρών. Οι ΛεΠΑΤ έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλες-ους τις άλλες-ους. Είναι ώρα για τις αρχές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας να το αναγνωρίσουν αυτό. Η εξασφάλιση ότι οι επικείμενες εκδηλώσεις και πορείες στην Κισινάου-Chişinău και την Nikolaev έχουν εγκριθεί και είναι σε θέση να λάβουν χώρα μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, αποτελεί ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα.


Σημειώσεις συντακτριών:
(1) ILGA-Europe =ILGA της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η ILGA είναι Διεθνής Ένωση Λεσβιών, Γκέι, Αμφισεξουαλικών, Trans και Intersex Σύνδεσμος και και εργάζεται για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ και Intersex στην Ευρώπη.

(2) Η Διακοματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζεται με την συλλογή-συνάθροιση 86 Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλες τις πολιτικές ομάδες και χώρες, καθώς και την προώθηση θεμάτων που συνδέονται με τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς (ΛεΠΑΤ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής.

(3) Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που κάνουν εκστρατείες για τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες-ους.

(4) Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Bączkowski και λοιποί κατά Πολωνίας είναι διαθέσιμη στην αγγλική, στην ιστοσελίδα: http://www.ilga-europe.org/europe/guide/country_by_country/poland/european_court_of_human_rights_ban_on_lgbt_pride_in_warsaw_was_illegal_and_discriminatory


Το κείμενο το βρήκαμε στις 27.4.10 και το μεταφράσαμε από την ILGA