19 Απρ 2010

Ο Επίσκοπος Moran προτείνει κριτική στην "ηλιθιότητα" του Βατικανού

EUobserver -Βρυξέλες

Επίσκοπος προτρέπει τις ηγέτιδες-ες της ΕΕ να ασκήσουν κριτική στην "ηλιθιότητα" του Βατικανού.

Ένας Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος κάλεσε τις ηγέτιδες-ες της ΕΕ που είναι Χριστιανές-οι να μιλήσουν εναντίον του Βατικανού, εάν αυτό κάνει "ηλίθια" σχόλια-παρατηρήσεις, όπως η πρόσφατη δήλωση ότι ο ομοερωτισμός προκαλεί την παιδεραστία.

Σε μια συνέντευξη στην EUobserver στις 16.4.10, ο Peter Moran, ο επίσκοπος του Aberdeen στη Σκωτία, δήλωσε ότι η εκκλησία συγκάλυψε τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Ιρλανδία πριν από 40 χρόνια, αυτή (η συγκάλυψη) διευκολύνθηκε από τον "υπερβολικό σεβασμό προς τον κλήρο".

"Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει οποισοδήποτε υπερβολικός σεβασμός από τις Χριστιανές ηγέτιδες-ες της Ευρώπης προς τις αρχές της εκκλησίας σήμερα. Για να το θέσω πολύ απλά, αν η εκκλησία λέει κάτι που είναι λάθος ή ηλίθιο, ακόμα και χριστιανές ηγέτιδες-ες θα πρέπει να έχουν το θάρρος να πουν : «Όχι, διαφωνώ με αυτό. Κάνετε λάθος. Αυτό που ειπωθηκε, ήταν ένα ηλίθιο πράγμα".

Ο Επίσκοπος Moran αναφερόταν σε μία δήλωση του Καρδινάλιου Tarcisio Bertone, γραμματέα της πολιτείας του Βατικανού, ο οποίος στις αρχές του μήνα, δήλωσε ότι ο ομοερωτισμός, δεν πρέρχεται από την αγαμία των κληρικών, αλλά από την την παιδεραστία.

Η δήλωση του Καρδιναλίου Bertone - ένα κλασικό αξίωμα-δόγμα της queerφοβίας - ακολούθησαν των αποκαλύψεων ότι η Καθολική ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πάπα Βενέδικτου XVI, είχε στο παρελθόν προστατεύσει παιδεραστές ιερείς από την δημόσια έκθεση, για να μην ξεσπάσει κρίση για την αξιοπιστία του Βατικανού.
Οι ηγέτιδες-ες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, οι τρεις εκ των οποίων είναι χριστιανοδημοκράτες, έμειναν σιωπηλοί σχετικά με το θέμα, παρά τις εκκλήσεις από την Ομάδα του Φιλελευθέρου κόμματος στο κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτές-ους να πάρουν θέση.

Ο Επίσκοπος Moran είπε ότι οι αντιπρόσωποι, στη σύσκεψη 21 επισκόπων στις Βρυξέλλες, στις 16.4.10 υπό την αιγίδα της COMECE, ένα σώμα της εκκλησίας που έχει συσταθεί για να αναλύσει την πολιτική της ΕΕ, ήταν «σοκαρισμένες-οι γνωρίζοντας ότι κάποιος στη Ρώμη, είχε πει πως η [παιδεραστία] είναι πρόβλημα του ομοερωτισμού».
«Αυτού του είδους η σεξουαλική κακοποίηση βρίσκεται σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας - σε οικογένειες, σε ετεροφυλόφιλους, σε ΛεΠΑΤ. Δεν συνδέεται με οποιαδήποτε από αυτές".
Σχετικά με το ευρύτερο ζήτημα των παιδεραστών ιερέων, ανέφερε ότι η εκκλησία έχει γυρίσει στη γωνία για να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα, που συνεργάζονται με τις αρχές της πολιτείας, εξαίρεσαι σε καταδίκη τους κακοποιητές και ζήτησε την εξέταση των υποψηφίων για την ιεροσύνη για τα σημάδια σεξουαλικής απόκλισης.

Ερωτηθείς εάν οι ηγέτιδες-ες της ΕΕ θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στο Βατικανό ώστε να κάνει περισσότερα, είπε: «Ίσως αυτό να ικανοποιήσει ορισμένες-ους από το εκλογικό σώμα της Ευρ. Ένωσης, εάν ο κόσμος δει πως, μιλούν ως Ευρώπη, λέγοντας στην Καθολική Εκκλησία: «Παρακαλώ βάλτε το σπίτι σας σε τάξη”. Όμως, η καθολική εκκλησία θα πει: «Στο παρελθόν, κάναμε λάθη. Λυπούμαστε γι 'αυτά. Έχουμε βάλει ήδη τάξη στο σπίτι μας".

Όσον αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την ενορία, ο Επίσκοπος Moran είπε ότι θα είναι "εύκολο, αλλά όχι χρήσιμο-βοηθητικό" για να επισημάνει ότι η σεξουαλική κακοποίηση προήλθε από μια μικρή μειοψηφία ιερέων.
«Είναι [τακτοποίηση-εναρμόνιση- συμφιλίωση] είναι μια πολύ δύσκολη και μια μακρά διαδρομή. Εμείς απλά θα πρέπει να τηρήσουμε ακόμη περισσότερο στις δικές μας αρχές. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικέςοι σχετικά με τις προτεραιότητες μας - το πρώτο μεταξύ αυτών είναι η φροντίδα και η αγάπη για ευάλωτα πρόσωπα, τις νέες-ους και τις ευάλωτες ομάδες.


Σηκώνοντας το καπάκι

Επιστρέφοντας στην ερώτηση, του κατά πόσον η αγαμία προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της παιδεραστίας, ο Επίσκοπος Moran πρόσθεσε ότι "ίσως τώρα θα πραγματοποιηθεί μια έρευνα αυτού του είδους."
Η πιο διεξοδική μελέτη μέχρι σήμερα για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, χρηματοδοτήθηκε από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και πραγματοποιήθκε από το City University της Νέας Υόρκης το 2004, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των επισκοπών των ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1950 - 2002.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα περισσότερα καταλογιζόμενα αδικήματα έγιναν από ιερείς ηλικίας μεταξύ 30-39 ετών που είχαν χειροτονηθεί μεταξύ 1950 και 1979, πολλοί από τους οποίους είχαν επίσης πρόβλημα αλκοολισμού. Τα περισσότερα θύματα ήταν αγόρια ηλικίας 11 έως 14. Ισχυρισμοί ανέφεραν το 2,7% όλων των ιερέων και αριθμούνται 200 υποθέσεις ετησίως κατά μέσο όρο, με αιχμή το 1980.

Όποια θέλει να διαβάσει στην αγγλική της έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ: "Φύση και την έκταση του προβλήματος της Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων από Ιερείς και Διακόνους", από την Karen Terry et al., Η οποία εκπονήθηκε από το John Jay College of Criminal Justice (Washington DC: USCCB, 2004)


Το άρθρο το βρήκαμε στις 19.4.10 και το μεταφράσαμε από την EUbserver, γραμμένο από τον Andrew Rettman στην http://euobserver.com/9/29886