17 Μαΐ 2010

Asexuality Ασεξουλικότητα

Επισκόπηση

Asexual, είναι κάποια που δεν έχει σεξουαλική επιθυμία. Σε αντίθεση με την αγαμία, την οποία οι άνθρωποι επιλέγουν, η ασεξουαλικότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ποιες είμαστε. Η ασεξουαλικότητα δεν κάνει τη ζωή μας χειρότερη ή καλύτερη, αντιμετωπίζουμε απλώς ένα διαφορετικό σύνολο προκλήσεων από τις περισσότερες ανθρώπους που έχουν σεξουαλική ζωή. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της ασεξουαλικής κοινότητας, ζητήματα όπως οι σχέσεις, η έλξη και διέγερση είναι κάπως διαφορετικά. Η ασεξουαλικότητα πολύ προσφάτως άρχισε να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Σχέσεις
Οι ασεξουαλικές έχουν τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες, όπως οποιαδήποτε άλλες, και όπως και στη σεξουαλική κοινότητα ποικίλλουμε σε μεγάλο βαθμό, στον τρόπο που θα εκπληρώσουμε αυτές τις ανάγκες. Μερικές ασεξουαλικές είναι ευτυχισμένες, άλλες είναι πιο ευτυχισμένες με τις στενές φίλες. Άλλες ασεξουαλικές έχουν την επιθυμία να σχηματίσουν πιο οικείες και συναισθηματικές-ρομαντικές σχέσεις και θέλουν να αναζητούν ραντεβού και μακροχρόνιες σχέσεις. Οι ασεξουαλικές είναι ακριβώς όπως οι σεξουαλικές.

Ασεξουαλικές ή σεξουαλικές, όλες οι σχέσεις αποτελούνται από τα ίδια βασικά πράγματα. Την επικοινωνία, την εγγύτητα, την διασκέδαση, το χιούμορ, τον ενθουσιασμό και την εμπιστοσύνη, αυτά όλα συμβαίνουν εξίσου σε ασεξουαλικές σχέσεις, όπως και σε σεξουαλικές σχέσεις. Σε αντίθεση με τις σεξουαλικές, οι ασεξουαλικές έχουν λίγοστές προσδοκίες για τον τρόπο που οι συναισθηματικές σχέσεις τις θα λειτουργήσουν. Το να ανακαλύπτουν-βρίσκουν πώς να φλερτάρουν, να συνδέονται στενά, ή να είναι μονογαμικές σε ασεξουαλικές σχέσεις, μπορεί να είναι προκλητικό, αλλά χωρίς σεξουαλικές προσδοκίες μπορούν να μορφοποιήσουν τις σχέσεις με τρόπους που βασίζονται στις επιθυμίες και στις ατομικές τις ανάγκες.

Έλξη
Πολλές ασεξουαλικές βιώνουν την έλξη, αλλά δεν αισθάνονται την ανάγκη να ενεργήσει αυτή η έλξη σεξουαλικώς. Αντί να νοιώθουν την επιθυμία να γνωρίσουν κάποια, να την πλησιάσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο είναι καλύτερος για αυτές. Οι ασεξουαλικές που βιώνουν έλξη, συχνά να προσελκύονται από ένα συγκεκριμένο φύλο, και θα προσδιοριστούν ως λεσβίες, γκέι, bi, ή ετερό.

Διέγερση
Για κάποιες η σεξουαλική διέγερση είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο, αν και δεν συνδέεται με την επιθυμία να βρουν μια σεξουαλική συντρόφισα ή συντρόφισες. Μερικές αυτοικανοποιούνται περιστασιακά, αλλά δεν αισθάνονται την επιθυμία για σεξ με συντρόφισα. Άλλες ασεξουαλικές βιώνουν λίγο ή καθόλου την διέγερση. Επειδή οι ασεξουαλικές δεν ενδιαφέρονται για το σεξ, οι ασεξουαλικές γενικώς δεν βλέπουν την έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης ως ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί, και εστιάζουν την ενέργειά τις στο να απολαύσουν άλλες μορφές διέγερσης και απόλαυσης.

Σημείωση: Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την σεξουαλική διέγερση για να είναι υγιείς, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η έλλειψη διέγερσης μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Αν δεν βιώνετε την σεξουαλική διέγερση ή αν χάσετε ξαφνικά το ενδιαφέρον σας για σεξ μάλλον θα πρέπει να το ελέγξετε με μια γιατρίνα, απλώς για να είστε ασφαλείς.

Ταυτότητα
Οι περισσότερες άνθρωποι της AVEN-Asexual Visibility and Education Network είμαστε ασεξουαλικές για ολόκληρη τη ζωή μας. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι σπανιώς και απροσδοκήτως από ΛεΠΑΤ γίνονται ετερό ή το αντίστροφο, έτσι και οι ασεξουαλικές σπανίως και απροσδοκήτως γίνονται σεξουαλικές. Μια άλλη μικρή μειοψηφία θεωρούν την εαυτή τις ως ασεξουαλική για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ διερευνούν και αναρωτιούνται για τη σεξουαλικότητά τις.

Δεν υπάρχει λυδία λίθος καθορισμού-προσδιορισμού αν κάποια είναι ασεξουαλική. Η ασεξουαλικότητα είναι σαν οποιαδήποτε άλλη ταυτότητα- στον πυρήνα της, είναι απλώς μια λέξη που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να ανακαλύψουν-βρούν την εαυτή τις. Εάν σε οποιοδήποτε σημείο κάποια βρίσκει χρήσιμη τη λέξη ασεξουαλική για να περιγράψει την εαυτή της, την ενθαρρύνουμε να τη χρησιμοποιήσει για όσο χρονικό διάστημα έχει νόημα-είναι λογικό να το κάνει.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε από την http://www.asexuality.org/home/overview.html

Σήμερα διαμαρτυρόμαστε κατά της ΛεΠΑΤφοβίας.