3 Μαΐ 2010

Τουρκικό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της ελευθερίας του συνέρχεσθαι

Τουρκικό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της ελευθερίας του συνέρχεσθαι

Την περασμένη Παρασκευή 30 Απριλίου, το τοπικό δικαστήριο στην Σμύρνη της Τουρκίας, αποφάνθηκε υπέρ του δικαιώματος της ΜΚΟ “Μαύρο Ροζ Τρίγωνο Ένωση” να υφίσταται. Η 'Ενωση κατηγορήθηκε πως ήταν ενάντια στην «δημόσια ηθική» από την Δημόσια Εισαγγελία Σμύρνης τον Οκτώβριο του 2009.

Τον Ιανουάριο του 2010, η Διακομματική Ομάδα έγραψε μια επίσημη επιστολή του προς δικαστή Mursel Ermis, ζητώντας να επανεξετάσει την υπόθεση υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, της τουρκικής νομολογίας, και την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Εκδίδοντας την απόφασή του, ο δικαστής Mursel Ermis δήλωσε ότι “οι ΛεΠΑΤ είναι ελεύθερες-οι να δημιουργούν ενώσεις όπως όλες-οι οι άλλες άνθρωποι”, μια δήλωση που χαιρετίστηκε από το Διακομματική Ομάδα για τα ΛεΠΑΤ Δικαιώματα.
Η απόφαση έρχεται ως ανακούφιση για την τέταρτη κατά σειρά τουρκική ΛεΠΑΤ ΜΚΟ που βρέθηκε υπό την απειλή του κλεισίματος από το 2005. Η KAOS GL, η Pembe Hayat και η Lambda Istanbul αντιμετώπισαν παρόμοιες κατηγορίες και απειλήθηκαν να κλείσουν, το 2005, 2006 και 2007.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διακομματική ομάδα για τα ΛεΠΑΤ Δικαιώματα δήλωσαν ικανοποιημένα με την απόφαση του δικαστηρίου, και συνεχάρη τον δικαστή Ermis για την αξιότιμη απόφασή του υπέρ των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.5.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.lgbt-ep.eu/news-stories/turkish-court-rules-in-favour-of-freedom-of-assembly/