19 Μαΐ 2010

Γάμος λεσβιακών ζευγαριών στην Πορτογαλία

O Πρόεδρος της Πορτογαλίας επικύρωσε την νομοθεσία του λεσβιακού γάμου.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Anibal Cavaco Silva λέει ότι θα υπογράψει την νομοθεσία που θα νομιμοποίεί τον γάμο των λεσβιακών ζευγαριών και πέρασε από το κοινοβούλιο πριν λίγο καιρό.

Στη νομοθεσία είχαν αντιταχθεί εντόνως οι συντηρητικές-οι στην καθολική χώρα.

Η επικύρωση θα κάνει την Πορτογαλία η έκτη χώρα στην Ευρώπη που θα επιτρέπει τον λεσβιακό γάμο, μετά το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου, ο οποίος είπε στις προσκυνήστριες-ες πως θα πρέπει να αντιταχθούν στη νομοθεσία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας επικύρωσε το νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα.

Επικέντρωση στην οικονομική κατάσταση

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο κ. Silva είπε πως είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα απέτυχαν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για το ζήτημα.

Είπε η άσκηση βέτο στο νομοσχέδιο θα το επιστρέψει απλώς στο κοινοβούλιο, όπου η απόφασή τού βέτο θα έπρεπε να ανατραπεί, σε μια χρονική στιγμή όπου οι βουλευτίνες-ες απαιτείται για να επικεντρωθούν στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Αισθάνομαι ότι δεν θα πρέπει να συμβάλουν σε μια άσκοπη παράταση αυτής της συζήτησης, η οποία θα χρησίμευε μόνο να εμβαθύνει τις διασπάσεις-διαιρέσεις», είπε.

Η νομοθεσία είχε λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου με την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και τα άλλα κόμματα που πρόσκεινται στην αριστερά.

Κατά τη διάρκεια της έντονης συζήτησης τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Jose Socrates δήλωσε ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να επανορθώσει μια αδικία που προκαλεί περιττό πόνο.

Το κοινοβούλιο απέρριψε προτάσεις για να καταστεί δυνατό σε λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετούν.

Πολλές άλλες χώρες έχουν εισαγάγει σύμφωνα συμβίωσης, τα οποία δίνουν στα λεσβιακά ζευγάρια κάποια από τα δικαιώματα των ετερό ζευγαριών που έχουν τελέσει γάμο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.5.10 καιτο μεταφράσαμε από την BBC NEWS, στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8688503.stm