31 Μαΐ 2010

Ημέρα Υπερηφάνειας στο Βουκουρέστι

Το Βουκουρέστι πραγματοποίησε την έκτη κατά σειρά Ημέρα ΛεΠΑΤ Υπερηφάνειας, που προσέλκυσε περίπου 350 άτομα που ήρθαν να γιορτάσουν και να διαμαρτυρηθούν κατά της ΛεΠΑΤφοβίας.

Η Ρουμανία αποποινικοποίησε τον λεσβιασμό, ομοφυλοφιλία εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά το ζήτημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ταμπού.

Πρεσβείες 11 χωρών, υποστήριξαν δημόσια την τελευταία γιορτή της LGBT-Fest, ο Βρετανός πρέσβης μίλησε στο πλήθος - αλλά σχεδόν καμία Ρουμάνα πολιτικίνα-ος δεν έλαβε μέρος.

Πολλές-οι στην χώρα μοιράζονται, την αντι ΛεΠΑΤ άποψη-στάση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. «Είμαι συνταξιούχος έζησα και είδα πολύ χειρότερα στο παρελθόν από ό, τι τώρα», είπε ένας άντρας ντυμένος drag.

"Ελπίζω ότι θα διαχειριστούμε όλα αυτά". Μια νεαρή λεσβία είπε: «Αυτή η περιθωριοποίηση και οι διακρίσεις κατά της ΛεΠΑΤ κοινότητας πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχουν, και οι άνθρωποι σιγά σιγά πρέπει να μας δεχτούν".

Η ασφάλεια ήταν ισχυρή, προηγούμενες ΛεΠΑΤ εκδηλώσεις έχουν δεχτεί επιθέσεις από αντι ΛεΠΑΤ διαδηλώτριες-ες και έχουν υπάρξει συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων. Αυτή τη χρονιά περίπου 150 ακροδεξιοί διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης διαμαρτυρόμενεοι ενάντια στις ΛεΠΑΤ.

Η Γιορτές Υπερηφάνειας αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα μια μικρή ΛεΠΑΤ διαδήλωση στη Λευκορωσία διαλύθηκε από την αστυνομία. Στη Σερβία, μια πορεία ματαιώθηκε πέρυσι για να αντιμετωπισθούν από βίαιες απειλές.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 23.5.10 και το μεταφράσαμε, από την Euronews στην http://www.euronews.net/en/