19 Μαΐ 2010

Η άλλη άποψη της καθολικής Εκκλησίας

(Βοστώνη) Ο προϊστάμενος Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπής της Boston προσφέρθηκε στις 13.5.10 για να βοηθήσει στην εξεύρεση ενός διαφορετικού καθολικού σχολείου για ένα αγόρι που δεν το αποδέχτηκαν στο καθολικό σχολείο Hingham επειδή οι γονείς του είναι λεσβίες.

Σε δήλωσή της, η προϊσταμένη Mary Grassa O'Neill είπε ότι μίλησε με την μία γονέα του 8-χρονου και «προσφέρθηκε να βοηθήσει εγγραφή του παιδιού της σε άλλο καθολικό σχολείο στην Αρχιεπισκοπή".

«Πιστεύουμε ότι όλες οι γονείς που θέλουν να στείλουν το παιδί τις σε ένα καθολικό σχολείο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το όνειρο τις», δήλωσε η O'Neill.

Η γονέας, η οποία παραμένει ανώνυμη για να προστατεύσει το παιδί της από τη δημοσιότητα, που αποκαλέιται στην απάντηση της Αρχιεπισκοπής ως «συμπονετική» και από την οποία η κα. O'Neill ζήτησε συγγνώμη. Αλλά η λεσβία γονέας είπε ότι ήταν αβέβαιο ότι θα εγγραφεί ο γιο της σε ένα άλλο καθολικό σχολείο γιατί η ίδια χρειάζεται να μάθει περισσότερα σχετικά με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Και πρόσθεσε: «Θα είμαι λίγο πιο προσεκτική στις ερωτήσεις μου έτσι θα είμαι σε θέση να έχω πραγματικώς μια καθαρή εικόνα πού βρίσκονται, ποιά είναι η κατάστασή".
Το αγόρι ήταν να πάει στην τρίτη τάξη του Δημοτικού σχολείου Αγίος Παύλος το φθινόπωρο. Αλλά η λεσβία μητέρα είπε ο ιερέας της ενορίας, James Rafferty, άρχισε να τη ρωτά για τη σχέση της κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την περασμένη εβδομάδα.
Στις 10.5.10, έμαθε ότι ο γιος της δεν είχε γίνει αποδεκτός κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης με τον θρησκευτικό προϊστάμενο και την υπεύθυνη για της αρχές του σχολείου, Cynthia Duggan. Η η κα Duggan είπε, πως ο θρησκευτικός προϊστάμενος δήλωσε ότι η σχέση της ήταν "παραφωνία" στις διδασκαλίες της εκκλησίας. Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει μόνο στον γάμο μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα.

Ο Rafferty και η Duggan δεν σχολίασαν τις δηλώσεις που έκαναν στις 10.5.10.
Η Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης ανέφερε ότι έλαβε γνώση της απόφασης του σχολείου Αγίου Παύλου στις 11.5.10. Στη δήλωσή της, η κα. O'Neill είπε ότι η Αρχιεπισκοπή δεν απαγορεύει τα παιδιά των λεσβιών να σπουδάζουν στα καθολικά σχολεία, και ότι θα αναπτύξει μια πολιτική κατά τις προσεχείς εβδομάδες για να καταστεί σαφές αυτό. Ο Terry Donilon, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, ανέφερε πως οι τοπικές-οι ιερείς έχουν αυτονομία για να αναπτύξουν στις ενορίες τις το πλαίσιο των βασικών κανόνων της εκκλησίας, αλλά η Αρχιεπισκοπή μπορεί να ορίσει νέα πολιτική, όταν κάτι πρέπει να διευκρινιστεί - όπως εν προκειμένω - και αναμένεται οι ιερείς να την ακολουθήσουν.

Η κα. O'Neill είπε επίσης τα σχολεία περιμένουν οι γονείς να κατανοήσουν ότι η διδασκαλία της Εκκλησίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο του προγράμματος σπουδών και είναι μέρος της εκπαίδευσης των μαθητριών-ων".
Η δήλωση της κα. O'Neill ήρθε αφ' ότου ορισμένες Καθολικές ομάδες επέκριναν την απόφαση του σχολείου του Αγίου Παύλου.
Την Πέμπτη, η Καθολική Ένωηση που εδρεύει στην Ουάσιγκτον είπε ότι είχε συγκεντρώσει 2.500 υπογραφές σε μια αναφορά που ζητά από τον Καρδινάλιο της Βοστώνης, Sean O'Malley, να εξασφαλίσει πως τα σχολεία της Αρχιεπισκοπής θα επιτρέψουν σε όλα τα παιδιά τη πρόσβαση στην καθολική εκπαίδευση. Ο διευθυντής Chris Korzen είπε ότι καλωσορίζει τη δήλωση της κα. O'Neill και προσβλέπει στην απελευθέρωση που υποσχέθηκε η νέα πολιτική της αρχιεπισκοπής του.

Το Καθολικό Ίδρυμα, του οποίου προεδρεύει ο O'Malley και συγκεντρώνει τα χρήματα για την Καθολική εκπαίδευση, αποκάλεσε την απόφαση του Αγίου Παύλου “αντίθετη με τις αξίες μας ως ίδρυμα, τις προθέσεις των χορηγιών μας, και τελικώς με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου".
Το ίδρυμα δήλωσε ότι δεν θα χρηματοδοτεί κάθε σχολείο, που αντιμετωπίζει τις μαθήτριες-ες και τις οικογένειες με τέτοιο τρόπο.
Ο διευθυντής του ιδρύματος, Michael Reardon, είπε το ίδρυμα δεν έδωσε χρήματα στο σχολείο Άγιος Παύλος.
Η υπόθεση της Μασαχουσέτη είναι παρόμοια με την απόφαση του καθολικού σχολείου, η “Ιερή Καρδιά του Ιησού”, στο Boulder, Colo, το οποίο δήλωσε ότι δύο παιδιά μιας λεσβιακής οικογένειας δεν μπορούν εκ νέου να εγγραφούν στο σχολείο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονέων τις. Η Αρχιεπισκοπή του Denver υποστήριξε την απόφαση του σχολείου.


14.5.10 The Associated Press http://www.365gay.com/news/mass-archdiocese-to-help-find-school-for-son-of-lesbians/