26 Μαΐ 2010

Συμβούλιο Ευρώπης, Ισότητα για τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τις τρανς

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζει την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις ενάντια στις λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τις τρανς γυναίκες

Το Συμβούλιο της Ευρώπης στην 7η Διάσκεψη των Υπουργίνων-ων αρμοδίων για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών που πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Μαΐου 2010, αναγνώρισε την ανάγκη για την καταπολέμηση των διακρίσεων ενάντια στις λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τις τρανς γυναίκες και έφηβες κορίτσια λόγω του σεξουαλικού τις προσανατολισμού ή του φύλου.

Το ψήφισμα της συνδιάσκεψης, με τίτλο «Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ de jure και de facto ισότητας για την επίτευξη πραγματικής ισότητας των φύλων», αναφέρεται στις πολλαπλές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και την λήψη "όλων των αναγκαίων μέτρων για να εξασφαλισθεί η πλήρης και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τις". (Παράγραφος 30). ILGA 26.5.10


Το Συμβούλιο της Ευρώπης στο συνέδριο στο Μπακού ζητεί περαιτέρω δράση ώστε να καταστεί η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών πραγματικότητα.

Baku-Μπακού (Azerbaijan-Αζερμπαϊτζάν), 25.05.2010 - Ευρωπαίες-οι Υπουργίνες-οι που συμμετέχουν στο 7ο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Υπουργίνων-ων αρμοδίων για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, σήμερα δήλωσε ότι για να γίνει η ισότητα του φύλου πραγματικότητα – έργω και νόμω - εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση στην Ευρώπη και ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για να επιτευχθεί πρόοδος στην καταπολέμηση των διακρίσεων των γυναικών.

Οι υπουργίνες-οι εξέδωσαν ψήφισμα με τίτλο «Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ de jure και de facto ισότητας για την επίτευξη πραγματικής ισότητας του φύλου» και ένα Σχέδιο Δράσης που παρουσιάζονται οι μελλοντικές εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα αυτό.

Οι υπουργίνες-οι τόνισαν ότι για την προσέγγιση στην ίση μεταχείριση δεν επαρκεί να καταπολεμηθούν οι ανισότητες και ότι χρειάζονται και άλλες στρατηγικές και εργαλεία. Κάλεσαν για τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εφαρμόσουν στρατηγικές εξίσωσης του φύλου - οι οποίες να θέτουν την ισότητα του φύλου στο επίκεντρο όλων των πολιτικών - να αναπτύξουν περαιτέρω θετικές δράσεις και να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Μόνο με αυτά τα μέτρα θα είναι δυνατόν να καλυφθούν τα κενά σε συγκεκριμένες πολιτικές για την ισότητα του φύλου, συμβάλλοντας έτσι σε μια συνεκτική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν θα οδηγούν σε μεγαλύτερες ανισότητες, είπαν.

Στο ψήφισμα, οι υπουργίνες-οι κάλεσαν-ζήτησαν επίσης από τις χώρες μέλη την καταπολέμηση των στερεοτύπων, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο για την πρόοδο των γυναικών και τη ρίζα των διακρίσεων εις βάρος τις. Υπογράμμισαν ότι αυτό απαιτεί να καθορισθούν δράσεις στον τομέα της κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης, και πως η Παιδεία και τα Μέσα Ενημέρωσης είναι απαραίτητα για να αποδομηθούν-γκρεμιστούν τα στερεότυπα των φύλων, να ανέγερθούν νέες ταυτότητες και επιτευχθεί η πραγματική ισότητα του φύλου.

Με σεβασμό στη τρέχουσα εργασιακή, οικονομική και κοινωνική κρίση, τόνισε ότι η ισότητα του φύλου δεν πρέπει να θεωρείται ως επιβάρυνση, αλλά ως ένα περιουσιακό στοιχείο, διότι επιτρέπει στην κοινωνία να αξιοποιήσει πλήρως τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητα του συνόλου των μελών της.

Οι υπουργίνες-οι δήλωσαν πως οι χώρες μέλη θα πρέπει:

-Αναπτύξουν εθνικά σχέδια δράσης για επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση με στόχο την επίτευξη ισότητας στην πράξη

- Εφαρμόσουν πολιτικές με συγκεκριμένη στόχευση για την προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στην πολιτική (ποσόστοση), στις λήψεις δημόσιων-κρατικών και οικονομικών αποφάσεων (κέντρα λήψης αποφάσεων)

- Να προωθήσουν την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών και να εγγυηθούν πως η ισότητα είναι σεβαστή στην αγορά εργασίας, σε θέματα όπως η οργάνωση της εργασίας και του χρόνου του σχολείου, το χάσμα των μισθών, καθώς και τον επιμερισμό των ευθυνών του νοικοκυριού στους άνδρες.

- Πρόληψη στη μάχη των φύλων που βασίζεται στη βία κατά των γυναικών και καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων έναντι των ευπαθών ομάδων, όπως οι μετανάστριες, οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές γυναίκες και τις έφηβες- κορίτσια που υφίστανται διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή /και του φύλου τις, τις τρανς λόγω της ταυτότητας του κοινωνικού τις φύλου και τις ανάπηρες γυναίκες και τις έφηβες-κορίτσια.

Ζήτησαν επίσης την οριστικοποίηση και την έγκριση σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει δράσεις όπως εκπόνηση σύστασης πολιτικών φύλου που θα καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αξιολόγηση των θετικών πολιτικών δράσεων στην Ευρώπη, και την ανάπτυξη δράσεων για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της κρίσης στις διακρίσεις κατά των γυναικών στην αγορά εργασίας. Άλλες δράσεις θα είναι η σύνταξη τριών σειρών κατευθυντηρίων γραμμών για τις χώρες για τη θετική δράση, σχετικώς με την υπερτίμηση του ρόλου των ανδρών στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση των στερεοτύπων στην εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:

Στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης εδώ ή Council of Europe Directorate of Communication Tel: +33 (0)3 88 41 25 60, Fax:+33 (0)3 88 41 39 11, e-mail pressunit@coe.int, www.coe.int


Μπορείτε να τα διαβάσετε στην αγγλική το ψήφισμα και το Σχέδιο Δράσης

Το κείμενο το βρήκαμε στις 26.5.10 και το μεταφράσαμε από την www.coe.int https://wcd.coe.int//ViewDoc.jsp?Ref=PR418%282010%29&Language=lanEnglish&Ver=original&BackColorInternet=F5CA75&BackColorIntranet=F5CA75&BackColorLogged=A9BACE