20 Μαΐ 2010

Η Elena Kagan θα υπερασπιστεί τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα;

Είναι αρκετά γεναία η κα Elena Kugan ώστε να υπερασπιστεί τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα

"Δεν υπάρχει ο ΛεΠΑΤ γάμος ως ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα".
Αυτή ήταν η απάντηση της Elena Kagan, υποψήφιας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή John Cornyn του Τέξας κατά τις ακροάσεις επιβεβαίωσης της ως Γενικής Εισαγγελέα.
Από την άλλη πλευρά, ενώ ήταν Κοσμητόρισα της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, κα Elena Kagan ήταν μια ισχυρή και σαφής αντίπαλος της πολιτικής Don't Ask, Don't Tell- DADT, αναφέροντας την πολιτική DADT ως "ηθική αδικία πρώτης τάξεως".
Τι μπορούμε να πούμε για τις απόψεις της κα.Kagan, σε θέματα ΛεΠΑΤ; Θα μπορούσε με συνέπεια να αποφανθεί υπέρ της ισότητας ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστήριου; Αν είναι λεσβία (έχει σημασία);

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που όλες-οι συζητάμε. Επιτρέψτε μου όμως να παρακαλέσω να συζητήσουμε ένα λεπτό για την Δικαστίνα Kagan η οποία θα αντικαταστήσει: τον John Paul Stevens.
Με μεγάλο θαυμασμό, μπορώ να πω το εξής για τη συνταξιοδοτούμενη Δικαιοσύνη: Για θέματα που επηρεάζουν άμεσα την κοινότητά μας, η Kagan θα έχει ένα μεγάλο νομικό χώρο να γεμίσει-συμπληρώσει. Ο Δικαστής Stevens κατανοεί καλύτερα τις διακρίσεις εις βάρος των ΛεΠΑΤ από όλες-ους στο Δικαστήριο σήμερα. Η διαφωνία του στην υπόθεση Bowers κατά Hardwick, τη χρονιά 1986 κατά την οποία διαπιστώθηκε η ποινικοποίηση της οικειότητας των ΛεΠΑΤ ως συνταγματικά επιτρεπτή, αναβίωσε και έγινε ανάγληφη στην υπόθεση Lawrence κατά Τέξας, τη χρονιά 2003 που παρέκαμψε-ξεπέρασε την υπόθεση Bowers.

Ο ίδιος έχει υπογράψει επίσης με την πλειοψηφία στην υπόθεση Romer κατά Evans (εντυπωσιακός καθορισμός τροπολογίας του Κολοράντο που απαγόρευε την επέκταση της καταπολέμησης των διακρίσεων προστασίας σε ΛεΠΑΤ), και ήταν μια ισχυρότατη φωνή διαφωνίας με την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Boy Scouts of America κατά Dale, η οποία θα επέτρεπε την καταπολέμηση των διακρίσεων νομοθεσίας στο New Jersey για να υπερβεί-υπερισχύσει των Scouts, κίβδιλη-πλαστή, εκ των υστέρων αποκλεισμός των ΛεΠΑΤ (η ίδια η παρουσία Dale έστειλε μήνυμα που συνάδει με τις αξίες των Scout-προσκοπίνων-ων).

Στην τελική, σύντομη ενότητα της διαφωνίας, Stevens έγραψε:
"Δυσμενείς γνώμες για τις ΛεΠΑΤ έχουν αρχαίες ρίζες. .... Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, η αλληλεπίδραση με πραγματικές ανθρώπους, παρά με απλή προσκόληση στους παραδοσιακούς τρόπους σκέψης για τα μέλη της ανοίκειας τάξης, έχουν τροποποιήσει αυτές τις απόψεις.

«Η [βλάβη που έγινε από στις Προσκοπίνες-ους] μπορεί μόνο να επιδεινωθεί από τη δημιουργία μιας συνταγματικής ασπίδας για μια πολιτική που είναι η ίδια προϊόν ενός συνήθους τρόπου σκέψης για τις ξένες-ους. Όπως η Δικαστίνα Brandeis τόσο σοφά ενημέρωσε, «πρέπει να είμαστε πάντα σε επιφυλακή, μήπως έχουμε ανεγείρει-υψώσει τις προκαταλήψεις μας σε αρχές δικαίου».
"Εάν εμείς δεν καθοδηγηθούμε υπό το φως της λογικής, θα πρέπει να αφήσουμε το μυαλό μας να είναι τολμηρό".

"Τόλμη" δεν είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο νου περιγράφοντας την κα. Kagan. Πράγματι, η στάση της σχετικά με Don't Ask Don't Tell -DADT - η οποία οφείλεται τόσο από την επιβολή της πολιτικής του Harvard κατά των διακρίσεων, όπως οτιδήποτε άλλο - είναι αξιοσημείωτη ακριβώς επειδή φαίνεται ότι είναι η μόνη φορά που πήρε μια ισχυρή θέση σε ένα σημαντικό θέμα των ημερών. (Ακόμη και ως νομική λόγια-με ειδικές σπουδές, τα γραπτά της ήταν λιγοστά και μετρημένα.) Έτσι, είναι ασαφές εάν προτίθεται να είναι μια ισχυρή φιλελεύθερη φωνή στο Δικαστήριο, ή - όπως κάποια ύποπτη - μια μετριοπαθής η οποία δηλώνει ότι επαφίεται στην εκτελεστική εξουσία για θέματα εθνικής ασφάλειας .

Πώς μπορεί κάποια να καταφέρει επιτυχία σε αυτό το επίπεδο, ενώ θα αναφέρουμε λίγα για την ίδια ή οι απόψεις της είναι γνωστές; Ο David Brooks, γράφει στην Times πως, βρίσκει εξαιρετικά επιφυλακτική τη διαδρομή της κα. Kagan και «η προθυμία της να καταστείλει τόσο πολύ το μυαλό της για χάρη της καριέρας της, είναι ανησυχητικό".

Το ίδιο κάνω και εγώ. Σε απάντηση του ερωτηματολογίου που αναφέρεται παραπάνω, η κα. Kagan δήλωσε ότι δεν θυμάται ποτέ να συζητήσαμε εάν το Σύνταγμα πρέπει να διαβάστεί έτσι ώστε να απονέμει δικαίωμα στο ΛεΠΑΤ γάμο. Πιστεύετε πως, δεν είναι πιθανό η ίδια να μην το συζήτησε σε ένα περιβάλλον όπου θα μπορούσε να επιστρέψει σε αυτήν;

Αυτό το επίπεδο προφύλαξης-προσοχής φαίνεται πολύ παράξενο. Μια γυναίκα που φτάνει στα 50 χωρίς να εκ-δηλωθεί-να βγεί από το προστατευτικό κλουβί - που περιλαμβάνει ή μπορεί να μην περιλαμβάνει μια λεσβία. (Δεν έχω καμία εμπιστευτική πληροφορία για αυτό, αλλά υπάρχει αφθονία εικασιών που υπερίπτανται, περισσότερο από όσο συνηθίζεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις).

Γιατί δεν ήταν πιο τολμηρή, νωρίτερα; Φαίνεται ότι η κα Kagan – τακτική καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, κοσμητόρισα της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, και τώρα Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ έχει μέχρι τώρα καταφέρει αρκετά ώστε να εκ-δηλωθεί δημόσια, με κάθε έννοια της λέξης αυτής.

Είχα αυτή την συζήτηση με ένα φίλο την περασμένη εβδομάδα, και αστειευτήκαμε με το ότι θα μπορούσε να έχει προγραμματίσει όλη τη ζωή της στη δυνατότητα να γίνει δικαστίνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλά πια το αστείο μας δεν είναι αστείο: Αυτό το προφίλ της υποψηφίας δείχνει την τριβή- φθορά του δικαστικού ρούχου, και παραθέτει φωτογραφία με τον δικαστή Felix Frankfurter, στο βιβλίο επετηρίδας στο κολέγιο της! Αναφέρεται επίσης ότι τουλάχιστον ένας συμμαθητής υπενθυμίζει πως η κα Kagan είχε ως στόχο να γίνει Δικαστίνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Τώρα τι; Αν παίρνει μέσω του Kabuki-ως διαδικασία διορισμού, θα αισθάνεται αρκετά απελευθερωμένη ώστε να προχωρήσει σε τολμηρές, προοδευτικές αποφάσεις; Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποφανθεί υπέρ της ισότητας του ΛεΠΑΤ γάμου; Μόνο και μόνο επειδή τώρα δεν υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα του ΛεΠΑΤ γάμου δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να είναι η μια.
Θα αισθάνεται άνετα και αρκετά ασφαλής να εκ-δηλωθεί δημόσια, αν πράγματι είναι λεσβία;

Έχω τις αμφιβολίες και για τα δύο. Έχοντας περάσει ολόκληρη τη ζωή της σε μια προσεκτικώς κατασκευασμένη, προστατευτική φυσαλίδα, ίσως να είναι δύσκολο να αφήσει την ασφαλή φυσαλίδα της τώρα. Ελπίζω να κάνω λάθος.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 13.5.10 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από τον John Culhane στην http://www.365gay.com/opinion/culhane-is-kagan-brave-enough-to-support-gay-civil-rights/

Ο John Culhane είναι Καθηγητής Δικαίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δικαίου Υγείας στο Σχολείο Πανεπιστημίου Widener στη Wilmington, της Delaware. Γράφει στο blogs για το ρόλο του δικαίου στην καθημερινή ζωή, και για ένα σωρό άλλα πράγματα (τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα, τη δημόσια υγεία, την άθληση, την ποπ κουλτούρα, τη φιλοσοφία της μουσικής και πολλά προσωπικά πράγματα) στη διεύθυνση: http://wordinedgewise.org.