21 Μαΐ 2010

Η Kiana Firouz ζητά άσυλο ως λεσβία στην Αγγλία

Η Ιρανή λεσβία ηθοποιός, Kiana Firouz (φωτογραφία) μπορεί να εκτελεσθεί αν απελαθεί

Η Ιρανή λεσβία ηθοποιός αγωνίζεται να κερδίσει άσυλο στην Αγγλία, επειδή φοβάται ότι θα εκτελεσθεί αν αποσταλλεί στο Ιράν.

Η 27χρονη, Kiana Firouz, άρχισε να κάνει μια ταινία στην Τεχεράνη πριν από μερικά χρόνια για να δοθεί φωνή στις λεσβίες της χώρας.

Πριν από δύο χρονιές, ήρθε στην Αγγλία ως φοιτήτρια, αλλά οι ιρανικές αρχές ανακάλυψαν το έργο της και μυστική αστυνομία άρχισε να την παρακολουθεί.

Ο λεσβιασμός είναι παράνομος στο Ιράν και επιβάλεται θανατική ποινή στις υπότροπες.
Η κα. Firouz αιτήθκε άσυλο στην Αγγλία, αλλά απορρίφθηκε λέγοντάς της πως θα μπορούσε να αποφύγει τη δίωξη, αν ήταν «διακριτική» για το σεξουαλικό προσανατολισμό της.

Ωστόσο, η κα. Firouz εμφανίζεται σε μια ταινία βασισμένη στη ζωή της που ονομάζεται Cul de Sac, η πρεμιέρα της οποίας είναι απόψε, και ο φόβος της είναι πως, τώρα είναι αρκετά γνωστή ώστε να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Η ίδια παίζει στο έργο, το οποίο διερευνά τη στάση της χώρας του Ιράν απέναντι στον λεσβιασμό. Η ίδια πιστεύει πως οι σκηνές λεσβιακού σεξ στην ταινία, είναι αρκετές για να την οδηγήσουν σε εκτέλεση.

Η κα Firouz λέει πως είναι «συγκλονισμένη» από την προσοχή στην υπόθεσή της και αρνείται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Αλλά σε δήλωσή που έστειλε τον περασμένο μήνα, είπε ότι θα αντιμετωπίσει σύντομα απέλαση.

Είπε: «Ο λεσβιασμός στο Ιράν είναι αμαρτία και έγκλημα το οποίο υπόκειται σε σκληρή τιμωρία. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η επανάληψη αυτού του αδικήματος τιμωρείται με θάνατο. Η ποινή για το λεσβιασμό αφορά γυναίκες οι οποίες είναι ενήλικες, έχουν σώας τας φρένας, και συναινούν, είναι 100 χτυπήματα με μαστίγιο.
"Εάν ο λεσβιασμός επαναλαφθεί τρεις φορές η ίδια τιμωρία επιβάλλεται κάθε φορά, η θανατική ποινή ισχύει για την τέταρτη φορά".

Ο ακτιβιστής για την παροχή ασύλου, Paul Canning, δήλωσε πως η υπόθεσή της ήταν "εξαιρετικά ενοχλητική» για τις ιρανικές αρχές και πως η οικογένειά της που ζει στη χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.
Είπε στην Pink News: "Η κα Firouz θα φυλακιστεί, θα βιαστεί στη φυλακή. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι αυτό συμβαίνει στις λεσβίες".

«Είναι πολύ ενοχλητική πραγματικώς για το ιρανικό καθεστώς. Τον τελευταίο χρόνο, έχουν γίνει 50 με 100 εκτελέσεις - που γνωρίζουμε - των αντιπάλων του καθεστώτος".

Η δικηγορίνα της, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στην Pink News πως οι κα Firouz είναι πλέον γνωστή στι ιρανικές αρχές και κινδυνεύει.
Είπε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι αυτή είναι λεσβία, αλλά της είπε ότι θα μπορούσε να είναι διακριτική. Αυτό είναι ένα γελοίο επιχείρημα.

"Το δικαστήριο επανέλαβε το ίδιο κατά την έφεση, πως καμιά-κανείς δεν ξέρει ποια είναι".

"Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει το θέμα στη βάση του ότι, η κα Firouz είναι τώρα εξαιρετικά-διάσημη. Δεν υπάρχει περίπτωση οι ιρανικές αρχές να μη την γνωρίζουν. Έχει αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης, τα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου θέλουν να δείξουν την ταινία της, Cul de Sac".

«Δεν είναι το όνομα μιας νοικοκυράς, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι αδύνατο ναμην γνωρίζουν γι 'αυτήν".

Σήμερα, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού-Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει την απέλαση των ΛεΠΑΤ που αιτούνται άσυλο οι οποίες-οι βρίσκονται σε “αποδεδειγμένο κίνδυνο φυλάκισης, βασανιστηρίων ή εκτέλεσης".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.5.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/05/20/iranian-lesbian-actress-may-face-death-if-deported/

Η Διεθνής Αμνηστία συγκεντρώνει υπογραφές για την μη απέλαση της κας. Kiana Firuz, όσες θέλετε μπορείτε να υπογράψετε εδώ.

Το τρέϊλερ της ταινίας δεν εμφανίζεται στην διεύθυνση του Youtube και αντ΄αυτού γράφει: Το βίντεο αυτό έχει αφαιρεθεί λόγω παραβίασης των όρων χρήσης.
Στην συνέχεια: Το περιεχόμενο αυτού του βίντεο αυτό μπορεί να είναι ακατάλληλο για ορισμένες-ους χρήστριες-ες, καθώς έχει επισημανθεί από την κοινότητα χρηστριών-ων του YouTube.BREAK.
Για να δείτε αυτό το βίντεο ή την ομάδα, επιβεβαιώστε ότι είστε 18 ή μεγαλύτερος κάνοντας είσοδο ή εγγραφή.