13 Μαΐ 2010

“Mithly” το πρώτο ΛεΠΑΤ περιοδικό του Morocco

Περιοδικό δίνει φωνή στις ΛεΠΑΤ του Μαρόκου.

Το “Mithly” είναι ένα νέο περιοδικό με στόχο την μαροκινή ΛεΠΑΤ κοινότητα. Ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο του είδους του στον αραβικό κόσμο.

Mithly σημαίνει «το ίδιο με εμένα» στην αραβική γλώσσα, είναι επίσης ένας τρόπος να αναφερθεί καμιά με σεβασμό σε ΛεΠΑΤ. Είναι μια λέξη που οι άνθρωποι πίσω από Mithly περιοδικό θα ήθελε να αντικατασταθεί από την πιο συνήθη-κοινή shazz, που σημαίνει διαστροφή ή απόκλιση στην αραβική γλώσσα, ή Zemel, μια βρισιά που περιγράφει τις ΛεΠΑΤ στη διάλεκτο των Βερβερίνων του Μαρόκου. Το Mithly ξεκίνησε στη μαροκινή πρωτεύουσα, Rabat, στις αρχές του Μάη. Παρά το γεγονός ότι το περιοδικό έχει λάβει μερικώς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τυπώθηκε κρυφά και τα πρώτα 200 αντίτυπα του διανεμήθηκαν κάτω από το τραπέζι. Στο Μαρόκο - όπως και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο – ο λεσβιασμός είναι ποινικό αδίκημα και σύρει από έξι μήνες μέχρι 3 χρόνια φυλάκιση.

Μια φωνή για τις ΛεΠΑΤ
«Μέχρι στιγμής, οι αναφορές για τις ΛεΠΑΤ στο Μαρόκο, τα κυριάρχα ΜΜΕ έχουν το μονοπώλιο του, τα περισσότεροι εκ των οποίων μάς περιγράφουν ως διαστραμένες και απειλή για την κοινωνία", είπε ένας δημοσιογράφος του Mithly που δηλώθηκε με το όνομα Mourad. "Το Mithly είναι μια ευκαιρία για τις ΛεΠΑΤ να δείξουν τη δική τις πλευρά τής ιστορίας. Θέλαμε να δώσουμε στις ΛεΠΑΤ του αραβικού κόσμου μια φωνή." Το Mithly παραμένει επίσης να διεκδικεί να είναι το πρώτο ΛεΠΑΤ έντυπο περιοδικό που θα προσφέρει υπηρεσίες στον αραβικό κόσμο. Ο Λίβανος είχε ένα online περιοδικό για την ΛεΠΑΤ κοινότητα, το “Bekhsoos”, από το 2007. Μετά από το Λίβανο, το Μαρόκο είναι πιθανότατα η πιο ανεκτική χώρα για τις ΛεΠΑΤ στον αραβικό κόσμο.

Ακόμα, σύμφωνα με την KIF KIF, μια ΛεΠΑΤ οργάνωση στη Μαδρίτη που ιδρύθηκε από τον μαροκινό Samir Bergachi, ο οποίος επίσης εκδίδει το Mithly. Τα τελευταία χρόνια, οι μαροκινές αρχές έχουν πιο χαλαρή στάση για την επιβολή των νόμων κατά του λεσβιασμού, είπε ο Mourad. Την ίδια στιγμή, η λεσβοφοβία σημείωσε άνοδο στο δημόσιο χώρο, χάρη στην άνοδο των ισλαμιστικών κομμάτων. "Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι συνεχείς επιθέσεις κατά των ΛεΠΑΤ από τα ισλαμιστικά κόμματα και τα έντυπα που τα υποστηρίζου”, δήλωσε ο Mourad. Η εφημερίδα, Attajdid, που συχνά γίνεται φερέγωνο των ισλαμιστών, έχει ήδη ζητήσει την απαγόρευση του Mithly. Έκανε εκστρατεία εδώ και μήνες ενάντια σε μια συναυλία με τον Άγγλο pop star Elton John, ο οποίος έχει οριστεί να τραγουδήσει στο φεστιβάλ Mawazine στη Ραμπάτ, τον Μάιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος της μηχανοραφίας για την “ΛεΠΑΤοποίηση” του Μαρόκο.

Λιλντσάρισμα *Α
Όμως, οι επιθέσεις κατά των ΛεΠΑΤ δεν προέρχονται μόνο από τις ισλαμίστριες-ες. Το 2007, η λαϊκίστικη εφημερίδα, Al Massae, προέτρεψε σε λιντσάρισμα με εμπρηστικές αναφορές με τον φερόμενο ΛεΠΑΤ γάμο στην πόλη Ksar El Kebir. Παρά το γεγονός ότι ο γάμος κατέληξε να είναι λίγο περισσότερο από ένα πάρτυ, αρκετές-οι από τις συμμετέχουσες-ντες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Τα γεγονότα στο Ksar El Kebir ήταν χαρακτηριστική της στάσης των μαροκινών αρχών προς τον λεσβιασμό, δήλωσε η Catherine Vuylsteke, μια δημοσιογράφισα από το Βέλγιο και συγγράφισα ενός βιβλίου για τις λεσβίες και τους γκέι στο Μαρόκο. "Κάθε φορά που ο λεσβιασμός γίνεται ένα δημόσιο θέμα στο Μαρόκο, είτε πρόκειται για ισχυρισμούς για ΛεΠΑΤ γάμο ή τη έκδοση ενός νέου ΛεΠΑΤ περιοδικού, η επίσημη απάντηση είναι πως καθοδηγείται από την επιθυμία να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τις ισλαμίστριες-ες", δήλωσε η Vuylsteke.

"Μετά τα γεγονότα στο Ksar El Kebir, για παράδειγμα, οι αρχές οργάνωσαν επιδρομές σε βάρος των ΛεΠΑΤ σε διάφορες πόλεις". Ο Mourad δεν τρομάζει με τον κίνδυνο πως η δημοσίευση ενός ΛεΠΑΤ περιοδικού στο Μαρόκο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα αντίδραση κατά των ΛεΠΑΤ. «Η πικρή αλήθεια είναι ότι είναι απολύτως αδύνατο να ξεκινήσει διάλογος με τις ισλαμίστριες-ες για τον λεσβιασμό", είπε. "Έτσι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε τη φωνή μας στη συζήτηση με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την ΛεΠΑΤφοβική νοοτροπία στη χώρα μας, ακόμη και αν αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς αδύνατο στο εγγύς μέλλον".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 7.5.10 και το μεταφράσαμε από την The NRC, στην http://www.nrc.nl/international/Features/article2539860.ece/Magazine_gives_Moroccan_homosexuals_a_voice

*Α Το λιντσάρισμα είναι η χωρίς δίκη τιμωρία και πραγματοποιείται από τον όχλο, συνήθως δια απαγχονισμού προκειμένου να εκφοβίσουν, να ελέγξουν, ή να χειραγωγήσουν έναν μικρό ή μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων. Είναι συνυφασμένο με άλλα μέσα κοινωνικού ελέγχου.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lynching