30 Μαΐ 2010

Η ομάδα Συναίνεσης της WPATH Α'

Απάντηση της Παγκόσμιας Επαγγελματικής Ένωσης για την Υγεία των Transgender στα Προτεινόμενα 5 Κριτήρια του Φύλου του εγχειριδίου DSM *1

Μέρος Α'

Οι DeCuypere, G., Knudson G., & Bockting, W.,
προεδρεύουν στη διαδικασία συναίνεσης WPATH σχετικά με τις συστάσεις αναθεώρησης του εγχειριδίου DSM διάγνωσηςΔιαταραχών Ταυτότητας του Φύλου.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών για την Υγεία των Transgender (WPATH), υποβάλλουμε την ακόλουθη απάντηση στη διάγνωση Διαταραχής Φύλου που προτείνει της Ομάδας Εργασίας του εγχειριδίου DSM V για τις Διαταραχές της Σεξουαλικής Ταυτότητας και της Ταυτότητας του κοινωνικού Φύλου, του Συνδέσμου Ψυχιατρικής των ΗΠΑ (WGSGID), όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα DSM5.org


Βελτιώσεις σε σχέση με την DSM IV-TR

Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε εκφράζοντας με τον σεβασμό μας για το έργο της WGSGID και την ομάδα-εργασίας στις Διαταραχές Ταυτότητας του Φύλου, συγκεκριμένως, ως προς τις προτεινόμενες αλλαγές της διάγνωσης και την αναθεώρηση των κριτηρίων. Η πρόταση είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας μερικών εκ των βασικών ανησυχιών που εγείρονται σχετικώς με τη διάγνωση, όπως επί του παρόντος αναφέρεται στο εγχειρίδιο DSM IV-TR. Πιο συγκεκριμένα:

1 Η αλλαγή ονομασίας από Διαταραχή Ταυτότητας του Φύλου σε Ετεροδοξία-μη Ταύτηση Φύλου, αποτελεί μια βελτίωση. Είναι λιγότερο παθολογοποιητική, δεδομένου ότι δεν συνεπάγεται πως η ταυτότητα του ατόμου είναι διαταραγμένη.

(2) Τα προτεινόμενα κριτήρια είναι περισσότερο ικανά να αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία-διαφορετικότητα του φύλου και τις ταυτότητες των transgender που ανέκυψαν κατά την κλινική πρακτική, αντικατοπτρίζει μια παραδειγματική αλλαγή μακριά από μια δυαδική κατανόηση και μια θεραπευτική προσέγγιση που επιβεβαιώνει το φάσμα των transgender ταυτοτήτων (Bockting, 2008).

(3)Κριτήριο 1, "μια ισχυρή επιθυμία να είναι το άλλο φύλο ή η επιμονή ότι αυτή ή αυτός ανήκει στο άλλο φύλο», προτείνεται όπως απαιτείται, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διάγνωση μη ταύτησης-ετεροδοξίας Φύλου στα παιδιά. Αυτό θα αποτρέψει καταλλήλως τα παιδιά με ποικιλομορφία-διακύμανση στην έκφραση του φύλου με μη ταύτηση-ετεροδοξία μεταξύ ταυτότητας του κοινωνικού φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού κατά τη γέννησή τους, να λάβουν τη διάγνωση, η οποία ήταν ένα σημείο συνήθους κριτικής για το εγχειρίδιο DSM IV (π.χ., Bockting & Ehrbar, 2005). Η μη ταύτηση-ετεροδοξία στο ρόλο του φύλου δεν είναι ασυνήθιστη για τα παιδιά που αναπτύσουν λεσβιακή ή γκέι ταυτότητα, και ως εκ τούτου η διάγνωση θεωρήθηκε από πολλές-ους που ασκούν κριτική ως μια διάγνωση συγκάλυψης-απόκρυψης του λεσβιασμού, που ενδεχομένως δικαιολογούν «διορθωτική-βελτιωτική-τροποποιητική» θεραπεία (βλ. επίσης Zucker, 2005). Απαιτείται το κριτήριο 1, το οποίο θα πρέπει να αποδυναμώσει τουλάχιστον μέρος αυτής της ανησυχίας.


Το κείμενο το βρήκαμε στις 26.5.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.wpath.org/index.cfm

*1 Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM) δημοσιεύεται από την αμερικανική ψυχιατρική ένωση και να παρέχει μια κοινή γλώσσα και τα τυπικά κριτήρια για την ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών. Χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε διαφορετικό βαθμό σε ολόκληρο τον κόσμο, από κλινικές, ερευνήτριες-ες, υπηρεσίες ρύθμισης ψυχιατρικών φαρμάκων, οι εταιρείες ασφάλισης υγείας, οι φαρμακευτικές εταιρείες και φορείς χάραξης πολιτικής.

Το εγχειρίδιο DSM έχει προσελκύσει διαμάχη και κριτική, καθώς και επαίνους. Υπήρξαν πέντε αναθεωρήσεις από τότε που πρωτοεκδόθηκε το 1952, σταδιακά με περισσότερες ψυχικές διαταραχές, αν και ορισμένες έχουν αφαιρεθεί και δεν θεωρούνται πλέον ψυχικές διαταραχές.

Το εγχειρίδιο εξελίχθηκε από συστηματική συλλογή απογραφών και ψυχιατρικών νοσοκομειακών στατιστικών, και από ένα εγχειρίδιο το οποίο αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό, αναθεωρήθηκε εντυπωσιακώς τη χρονιά 1980. Η τελευταία σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για την τέταρτη έκδοση ("DSM-IV), που δημοσιεύθηκε το 1994, αν και το" αναθεωρημένο κείμενο" παρήχθη τη χρονιά 2000. Η πέμπτη έκδοση ("DSM-V"), είναι σήμερα σε διαβούλευση, το σχεδιασμό και την προετοιμασία, που οφείλει να δημοσιευθεί το Μάιο της 2013.

ICD-10 Κεφάλαιο V: Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς, τμήμα της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων που παράγεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ICD (ΠΟΥ), είναι ένα άλλος συνήθης οδηγός που χρησιμοποιείται, πολύ περισσότερο στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη της γης. Το σύστημα κωδικοποίησης που χρησιμοποιείται στο DSM-IV έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται στο ICD, αν και δεν είναι όλοι οι κωδικοί που μπορεί να ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση, επειδή οι δύο αναθεωρημένες εκδόσεις δεν έχουν συγχρονισθεί.

Πηγή wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders