7 Ιουν 2010

Athens Pride 2010, 6000 είμασταν εκεί

«Είµαστε ελεύθερες-οι και υπερήφανες-οι»

6.000 πολίτισες-ες - 1.000 περισσότερες από πέρυσι - βρέθηκαν το Σάββατο στην Athens Ρride

«Είµαστε παντού». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθηµα της 6ης Αthens Ρride, η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο. Φέτος το ΦεστιβάλΥπερηφάνειας - που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τις πολίτισες-ες για τα δικαιώµατα των LGBT - δεν είχε απλώς χαρακτήρα διαµαρτυρίας. Θύµιζε πάρτι αντίστοιχων ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

Δυνατή χορευτική µουσική, γνωστές καλλιτέχνιδες – συµµετείχαν η Τάµτα και η Ελενα Παπαρίζου – ενηµερωτικά περίπτερα ήταν η «συνταγή» που χρησιµοποίησαν οι διοργανώτριες-ες προκειµένου να κάνουν το φετινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας πιο ελκυστικό και έτσι να περάσουν σε περισσότερο κόσµο τα µηνύµατά τις.

Και όπως φαίνεται πέτυχε: εκτιµάται ότι περίπου 6.000 πολίτισες-ες – 1.000 περισσότερες-οι από πέρυσι – βρέθηκαν το απόγευµα του Σαββάτου στην Πλατεία Κλαυθµώνος.

Ανάµεσά τις-τους ήταν και πολλές µη ΛεΠΑΤ που έδωσαν την «παρουσία» ζητώντας να σταµατήσουν οι διακρίσεις εις βάρος των ΛεΠΑΤ. Ακόµη και ο καιρός τις-τους έκανε το χατίρι.

Από τις πέντε το απόγευµα που ο ήλιος έκανε την εµφάνισή του, η πλατεία γέµισε. Και πολλές-οι ήταν αυτές που έκαναν ηλιοθεραπεία στο γρασίδι µετά µουσικής. Γύρω στις επτά ξεκίνησε η παρέλαση - πορεία προς τη Βουλή.

«Πράγµατι φέτος η ατµόσφαιρα ήταν πιο γιορτινή. Υπήρχε πιο χαρούµενη διάθεση. Και µόνο το γεγονός ότι ο κόσµος ήταν περισσότερος, είναι θετικό. Πέρασε καλά και έµεινε περίπου έως τη µία το βράδυ στην πλατεία», είπε στα «ΝΕΑ» η Ευαγγελία Βλάµη, ακτιβίστρια.

Οπως µας είπε, γίνονται βήµατα ώστε οι ΛεΠΑΤ να είναι πιο αποδεκτές αλλά αργά.

«Σιγά σιγά κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία. Για παράδειγµα, οι πολιτικίνες-οι πλέον στέλνουν χαιρετισµούς στο φεστιβάλ». Σηµειώνει όµως πως πρέπει να προσπαθήσουν κι άλλο. «Αν δεν παραδειγµατίσουν µε τη συµπεριφορά τις-τους, πώς θα λάβει η κοινωνία τα σωστά µηνύµατα;».

Ως θετική ένδειξη αναφέρει η κ. Βλάµη και ότι «αρκετές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα επιθυµούν να διοργανώσουν Φεστιβάλ Υπερηφάνειας από την επόµενη χρονιά».

Ο Φώτης Μιχαηλίδης, ένας από τους εθελοντές της διοργάνωσης, τόνισε πως «ο κόσµος που συµµετέχει στην Αthens Ρride είναι κάθε χρόνο και περισσότερος. Αισθάνονται πιο ελεύθερες-οι να εκφράσουν αυτό που είναι». Ωστόσο, οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις εις βάρος τωνΛεΠΑΤ, λέει, αλλάζουν µε πολύ αργά βήµατα στην Ελλάδα. «Είµαι πάντως αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί».

Από νωρίς το απόγευµα βρέθηκε στην Πλατεία Κλαυθµώνος και ο Κώστας Γρηγορόπουλος. «Γιατί είµαι εδώ; Γιατί είµαι γκέι και ήρθα να συµπαρασταθώ και στους φίλους µου». Αµέσως συµπλήρωσε ότι δεν είναι και τόσο απλό να συµµετέχει μια-ένας ΛεΠΑΤ στο ελληνικό φεστιβάλ.

«Πρέπει να είναι πολύ γενναία-ος για να βρίσκεται εδώ». Γιατί; Οπως εξήγησε, οι προκαταλήψεις για τις ΛεΠΑΤ στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν. «Είµαστε έτη φωτός µακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Σκεφτείτε, από τους φίλους µου, έχουν έρθει στο φεστιβάλ µόνο δύο».

Τόνισε επίσης ότι έχει ευθύνες και η Πολιτεία.

«Πρέπει να ψηφιστεί νόµος ώστε να τιµωρούνται όσες-οι συµπεριφέρονται ρατσιστικά στις ΛεΠΑΤ. Πρέπει το κράτος να προστατεύει όλα τα µέλη του».

Η Ντανιέλα και η Μαριάννα έχουν έρθει από την Ολλανδία ειδικά για την Αthens Ρride.

Η Ντανιέλα έχει επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά για διακοπές και έχει εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση µε τις ΛεΠΑΤ στην Ελλάδα. «Εδώ, οι άνθρωποι που είναι στρέιτ θεωρούν πως ό,τι κάνουν οι ΛεΠΑΤ είναι λάθος. Στην Ολλανδία, είναι πολύ διαφορετικά τα πράγµατα. Είµαστε ελεύθερες να εκφραστούµε. Αυτό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία στην Ελλάδα είναι να υποστηρίξει τις ΛεΠΑΤ και τα δικαιώµατά τις-τους».

Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας
Ως επέτειος µνήµης στην επίθεση που είχε δεχθεί το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1969 το «Stonewall Ιnn», δηµοφιλές τρανς κλαµπ στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, άρχισαν να διοργανώνονται τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Βαριά οπλισµένοι άνδρες της Αστυνοµίας είχαν εισβάλει στο µπαρ απευθύνοντας την κατηγορία της παράνοµης πώλησης οινοπνεύµατος. Ακολούθησε έλεγχος στις 200 θαµώνες.

Στη συνέχεια έγιναν σοβαρά επεισόδια ανάµεσα στις τρανς και την Αστυνοµία, τα οποία συνεχίστηκαν και τις επόµενες νύχτες. Ενα µήνα µετά ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες διοργάνωσαν το Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο, ζητώντας µεταξύ των άλλων να σταµατήσουν οι παρενοχλήσεις από την Αστυνοµία και να προστατεύονται οι ΛεΠΑΤ στους χώρους εργασίας. Ακολούθησαν νέα συλλαλητήρια. Υστερα από έναν χρόνο διοργανώθηκε η πορεία για το «Stonewall», ως διαµαρτυρία για όσα είχαν συµβεί εις βάρος των ΛεΠΑΤ. Από τότε εκδηλώσεις για την επέτειο διοργανώνονται και σε άλλες χώρες, µε τον τίτλο «Ρride» (Υπερηφάνεια).

Πλέον, γίνονται Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στις περισσότερες χώρες του κόσµου – περίπου 150 στην Ευρώπη – και εκτιµάται ότι κάθε χρόνο συµµετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτισες-ες. Στα φεστιβάλ οι διοργανώτριες-ες γιορτάζουν τη λεσβιακή, γκέι, αµφιφυλοφιλική και τρανς διαφορετικότητα και παράλληλα προβάλλουν ή διεκδικούν περισσότερα δικαιώµατα.

ΕΙΠΕ:
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΒΛΑΜΗ:
«Αρκετές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα επιθυµούν να διοργανώσουν φεστιβάλ Υπερηφάνειας από την επόµενη χρονιά».



Το άρθρο το βρήκαμε στις 7.6.10 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένο από τον Μάνο Χαραλαμπάκη στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4578223

Λυπηρό να λες αλλοιώς τα πράγματα και αλλοιώς να γράφονται στο ρεπορτάζ. Πότε θα γίνει κατανοητο στην ελληνική δημοσιογραφία πως δεν είμαστε μόνο γκέι στην κοινότητα;