3 Ιουν 2010

Έρευνα για ΛεΠΑ καπνίστριες

Νεαρές λεσβίες, αμφισεξουαλικές-οι και γκέι καπνίστριες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν στις οξείες αναπνευστικές οδούς από ότι οι ετερό συνομίλικες τις, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Αμερικανίδες-οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι οι οι λεσβίες, γκέι καπνίστριες μεταξύ 18 και 24 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν στρεπτόκκοκο στο λαιμό, μια βακτηριακή λοίμωξη, ενώ αμφισεξουαλικές-οι καπνίστριες είχαν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν στη ρινική κοιλότητα-ιγμορίτιδα, άσθμα ή βρογχίτιδα, σε αντίθεση με τις-τους ετερό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ΛεΠΑΤ είναι πιο πιθανό να είναι καπνίστριες από τις-τους ετερό.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Πνεύμων” τον περασμένο μήνα από τις ερευνήτριες-ες από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Βιρτζίνια, χρησιμοποίησε στοιχεία από το West Virginia University των ΗΠΑ, μια εκτίμηση για την υγεία την χρονιά 2006.

Οι ερωτηθήσες-ντες, ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 24, και περιλαμβάνει 69.723 ετεροφυλόφιλες-ους, 1.259 λεσβίες και γκέι, 1.717 αμφισεξουαλικές-ους και 1.128 άτομα που δεν ήταν σίγουρα για την σεξουαλικότητά τις.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι 18,4% των λεσβιών και γκέι ερωτηθησών και στο 21,8% των αμφισεξουαλικών ερωτηθησών δεν είχαν καπνίσει ποτέ, έναντι του 16,5% των ετερό.

Λεσβίες και γκέι είχαν 42% αυξημένο κίνδυνο για στρεπτόκκοκο στο λαιμό σε σχέση με τις ετερό καπνίστριες-ες.
Αμφισεξουαλικές-οι είχαν κατά 36% αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, το 18% αυξημένο κίνδυνο για μόλυνση της ρινικής κοιλότητας-ιγμορίτιδα, και το 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για βρογχίτιδα σε σχέση με τις-τους ετερό.

Η μελέτη που ερωτήθηκαν επίσης άνθρωποι που δεν ήταν σίγουρες για την σεξουαλικότητά τις. Αυτές-οι οι άνθρωποι δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο οξείας αναπνευστικής νόσου.

Ερευνήτριες-ες ανέφεραν πως περαιτέρω μελέτη είναι αναγκαία για να αποδειχθεί αν οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές-οι και γκέι επλήγησαν δυσανάλογα από πιο σοβαρές χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και το εμφύσημα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/02/lesbian-and-gay-smokers-more-at-risk-of-respiratory-illness/

Η φωτογραφία είναι του Mann Dharmendra Suthar