11 Ιουν 2010

Η Ισλανδία ψήφισε τον ΛεΠΑΤ γάμο

Οι πολιτικίνες-οι στην Ισλανδία πέρασαν μια νομοθεσία νομιμοποίησης του ΛεΠΑΤ γάμου.

Η χώρα, η οποία είναι η μόνη στον κόσμο που έχει λεσβία ηγέτιδα, η πρωθυπουργίνα Johanna Sigurdardottir, πέρασε τη νομοθεσία σήμερα.

Σύσωμο το νομοθετικό σώμα αποτελούμενο από 49 μέλη ενέκρινε την αλλαγή, το οποίο πρόσθεσε τη φράση "γυναίκα και γυναίκα, άνδρας και άνδρας», στη νομοθεσία του γάμου.

Η νομοθεσία επιτρέπει στις εκκλησίες να εκτελούν ΛεΠΑΤ γάμους, εφόσον το επιθυμούν και λέει ότι «οι υπουργίνες-κληρικές-οι θα είναι πάντα ελεύθερες-οι να τελούν [τελετές ΛΕΠΑΤ γάμου], δεν αποτελεί υποχρέωση".

Η Προτεσταντική εκκλησία της Ισλανδίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα τηρήσει τις τελετές, οι οποίες αντικαθιστούν αυτές του συμφώνου συμβίωσης.

Η Προεδρίνα της χώρας πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο, αλλά το πιθανότερο είναι να το εγκρίνει, μιας κι είναι μια τυπική διαδικασία και η κοινή γνώμη είναι υπέρ της αλλαγής.

Η κα Sigurdardottir, 67χρονη, έγινε η πρώτη στον κόσμο ανοικτά λεσβία επικεφαλής της κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο, όταν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σχημάτισε συμμαχία με το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα.

Η Ισλανδία καταργήγησαν την ποινικοποίηση του ομοερωτισμού τη δεκαετία του 1940. Το 2006, διευρύνθηκαν οι διατάξεις που ΛεΠΑΤ ζευγάρια παρέχοντας όλα τα αναπαραγωγικά και γονικά δικαιώματα όπως στα ετερό ζευγάρια.

Η χώρα είναι η έβδομη στην Ευρώπη, που νομιμοποίησε το ΛεΠΑΤ γάμο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 11.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/11/icelands-parliament-unanimously-approves-gay-marriage/