22 Ιουν 2010

Η Ιρλανδία αναγνώρισε τη νέα ταυτότητα της τρανς Lydia Foy

Η Ιρλανδία θέσπισε μια νέα νομοθεσία που αναγνωρίζει τις νέες ταυτότητες των τρανς αφού η κυβέρνηση έχασε την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η υπόθεση αυτή που άσκησε η Lydia Foy, μια τρανς που αγωνίστηκε 13 χρόνια για την νομική αναγνώρισή της ως γυναίκα στο πιστοποιητικό γέννησης.

Η Δρ. Foy, πρώην οδοντoγιατρίνα από την Co Kildare, διόρθωσε το φύλο της στις αρχές της δεκαετίας 1990. Είχε την δυνατότητα να αποκτήσει νέα άδεια οδήγησης, διαβατήριο και εκλογικό βιβλιάριο με το νέο της όνομα και φύλο, αλλά δεν μπορούσε να τροποποιήσει τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς της.

Οι δικηγορίνες-οι υποστήριξαν πως γεννήθηκε με μια «εκ γενετής αναπηρία», σύμφωνα με την οποία το μυαλό της ήταν γυναικείο, αλλά το σώμα της ήταν ανδρικό.

Η πρώην σύζυγό της και δύο κόρες προσέβαλαν την νομική διεκδίκηση-προσπάθειά της, φοβούμενες πως τα δικαιώματα διαδοχής, κληρονομιάς τις θα επηρεαστεί και ο γάμος θα ακυρωθεί, αν κέρδιζε την υπόθεσή της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την 2000 ότι η επιλογή της ιρλανδικής κυβέρνησης να μην εκδώσει ένα νέο πιστοποιητικό γεννήσεως παραβιάζονται τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και οι νόμοι, η πολιτεία-κράτος απέσυρε επισήμως δικαστική προσφυγή της στην απόφαση σήμερα.

Ο δικηγόρος της Δρ. Foy, Michael Farrell, κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει γρήγορα για την καθιέρωση της νέας νομοθεσίας.
«Αυτή ήταν μια μακρά και επίπονη διαδρομή, ενώ η προσφυγή της θα βοηθήσει πάρα πολύ, πολλές-ους άλλες που πρέπει να κάνουν αυτή τη δύσκολη διαδρομή», είπε.

Η εκπροσώπισα του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας δήλωσε στην εφημερίδα Belfast Telegraph μια τρανς ομάδα συμβούλευσε τον υπουργό Eamon O'Cuiv για αναγκαία θέσπιση της νομοθεσίας.

Η Carol-Anne O'Brien του Δικτύου Ισλοτητας των Transgender στην Ιρλανδία -TENI, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το ιρλανδικό κράτος. Θα φέρει πιο κοντά την ιρλανδική νομοθεσία τα πρότυπα της ΕΕ και να συμβάλλει στα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς στην Ιρλανδία.

«Η ΤΕΝΙ δράττεται της ευκαιρίας για συγχαρεί θερμά την νίκη της Δρ. Foy για το θάρρος και την επιμονή της να κερδίσει ένα σημαντικό επίτευγμα για τις όλες-ους τις Ιρλανδές trans και την ευρύτερη LGBTQ κοινότητα".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 21.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/21/irish-trans-woman-wins-battle-to-be-recognised-as-female/