28 Ιουν 2010

Δημοσιοποίηση όσων υπέγραψαν κατά του γάμου των λεσβιών στις Ην. Πολιτείες

Όσες-οι υπέγραψαν, υπογράφουν ενάντια στο λεσβιακό γάμο δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν την ανωνυμία τις, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ην.Πολιτειών

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ην. Πολιτειών απεφάνθη χθες ότι αυτές-οι που υπέγραψαν -υπογράφουν αιτήσεις δημοψηφίσματος δεν μπορεί πλέον να είναι σε θέση να το κάνουν ανώνυμα. Με τον τρόπο αυτό, το Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς τής κατά ομάδας των  δικαιωμάτων των λεσβιών, η οποία υποστήριξε πως η απόφαση αντιβαίνει την Πρώτη Τροποποίηση προστασίας της πολιτικής έκφρασης.

Με 8 υπέρ προς 1 κατά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε ότι οι χώρες- κράτη διαθέτουν έγκυρη αιτία να δημοσιοποιούν τα ονόματα στην κοινωνία-κοινό. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Justice John Roberts έγραψε ότι «βοηθά στο να διασφαλιστεί πως, οι μόνες υπογραφές που υπολογίζονται είναι αυτές που θα έπρεπε, και πως τα μόνα αιτήματα (που θα γίνουν αποδεκτά) για δημοψηφίσματα είναι εκείνα που θα συγκεντρώσουν αρκετά έγκυρες υπογραφές.

«Η δημοσιοποίηση ευνοεί επίσης τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στην εκλογική διαδικασία σε βαθμό που άλλα μέτρα δεν μπορούν".

Η απόφαση ερωτήθηκε ειδικώς από εκείνες-ους που υπέγραψαν μια αίτηση, με την ελπίδα της αναιρέσεως της νομοθεσίας η οποία επιτρέπει στα λεσβιακά ζευγάρια να έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης-Καταχωρημένη σχέση Συμβίωσης. Οι καταγγέλλουσες-ντες δήλωσαν ότι ανησυχούν πως λεσβιακές ομάδες μπορεί να τις παρενοχλήσουν, να αναρτήσουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις τις στο Διαδίκτυο και να ενθαρρύνουν τις υποστηρίκτριες-ες τού νόμου να κάνουν το καθήκον τις.

Ωστόσο, ο Δικαστής Antonin Scalia δήλωσε ότι δεν υπάρχει Πρώτη Τροπολογία προστασία στο Σύνταγμα να επικαλεσθούν οι αμφισβητίες.
Η εν λόγω υπόθεση αφορούσε σε έναν νόμο 2009 της Ουάσιγκτον που δίνει στα λεσβιακά ζευγάρια και οι άνω των 65 ετών να καταχωρηθούν ως Συντρόφισες-οι. Ανεπίσημα γνωστή ως νομοθεσία "τα πάντα εκτός γάμου", οι διαφωνούσες προσπάθησαν να την καταργήσουν. Στις προσπάθειες τις, κατάφεραν να συγκεντρώσου ένα σημαντικό αριθμό των υπογραφών – ικανό για να γίνει Δημοψήφισμα 71 σχετικά με την ψηφοφορία.


Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, λεσβίες και ομάδες υπέρ των λεσβιών επεδίωξαν να αποκτήσουν τα ονόματα των υπογραφουσών-ντων, με την επίκληση της νομοθεσίας της Ουάσιγκτον για τα δημόσια αρχεία. Υποστηρίζοντας πως είναι εναντίον των συνταγματικών δικαιωμάτων τις, το ότι ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση, η οποία παρέμεινε σε ισχύ, ενώ η υπόθεση κρίθηκε. Ωστόσο, η νομολογία αυτή επιβεβαιώθηκε το Νοέμβριο.

Με την ανατροπή της υπόθεσης, ο Δικαστής Samuel Alito, δήλωσε ότι αν και είχε τη γνώμη της πλειοψηφίας, όσες-οι υπέγραψαν την αίτηση για δημοψήφισμα δεν θα μπορούσαν να αναμένουν προστασία της ιδιωτικής ζωής και πως συμερίζεται με συμπάθεια τις ανησυχίες τις.


Το άρθρο το βρήκαμε 25.6.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/25/signers-of-ballots-against-gay-marriage-may-no-longer-remain-anonymous-us-supreme-court-rules/

Στην φωτογραφία είναι το πρωτοπόρο λεσβιακό ζευγάρι που νυμφεύθηκε πρώτο στο Σαν Φραντζίσκο-San Francisco στις 16.6.08. Είναι η 87χρονη Del Martin και η 83χρονη Phyllis Lyon, δυό λεσβίες ακτιβίστριες. Ο γάμος τις έγινε μια μέρα πριν από την έναρξη των γάμων στην Καλιφόρνια, στο τελετουργικό του πολιτκού γάμου τις ακούστηκε για πρώτη φορά το: "I now pronounce you wife and wife" "Σας ανακυρήσσω σύζυγο και σύζυγο"