6 Ιουν 2010

Λογισμικό θα αποκαλύπτει την συνομιλήτρια στο διαδίκτυο

Λογισμικό θα αποκαλύπτει την ηλικία τής «συνομιλήτριας-η» στα chats

Ενα πολύτιμο εργαλείο, για να προστατεύονται από εκείνους που προσπαθούν ύπουλα να τις παρασύρουν, θα έχουν στα χέρια τις οι νεαρές-οι χρήστριες του Διαδικτύου χάρη σε μια εφαρμογή λογισμικού που ανέπτυξαν επιστημόνισες-ες, μέσω της οποίας μπορούν να καταλάβουν αν οι συνομιλήτριες-ες τις στις ομάδες συζήτησης είναι ενήλικες-οι που προσποιούνται τα παιδιά.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και εφαρμόστηκε σε μαθήτριες-ες Γυμνασίου, δείχνοντας ότι οι μικρές χρήστριες-ες μπορούσαν εύκολα να εξακριβώσουν την πραγματική ηλικία της συνομιλήτριας-η τις στα chats. Αρχικά από τις 350 έφηβες-ους που πήραν μέρος στο πείραμα από σχολείο της Κούμπρια, μόνο το 18% κατάφερε να μαντέψει σωστά αν η συνομιλήτρια-ης της ήταν ενήλικη-ος ή παιδί. Τα κορίτσια τα κατάφερναν καλύτερα με ποσοστό 22% έναντι 16% των αγοριών. Οταν όμως το συγκεκριμένο λογισμικό εφαρμόστηκε στους υπολογιστές τις, η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν σωστή στις 47 από τις 50 περιπτώσεις συνομιλίας στο Δίκτυο, ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποια ενήλικη-ος προσποιούνταν ότι ήταν παιδί. «Παιδεραστές εμφανίζονται συχνά ως παιδιά στο Ιντερνετ και η έρευνά μας είχε δείξει πως τα παιδιά που συνομιλούν μαζί τους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ. Οι επιστημόνισες-ες λοιπόν ανέπτυξαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που μπορεί να εστιάσει σε χαρακτηριστικά της γλώσσας που χρησιμοποιούν και να τις-τους κατατάξει σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η εφαρμογή αναπτύσσεται και μπορεί να είναι διαθέσιμη το επόμενο καλοκαίρι. Οι ερευνήτριες-ες πιστεύουν ότι η εξέλιξη της μεθόδου αυτής θα δώσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό περιπτώσεων ύποπτης συμπεριφοράς και την ασφαλέστερη πλοήγηση στα διαδικτυακά μονοπάτια.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 5.6.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στην http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=169542